Εκλογές 2007: Από τον εκμαυλισμό ψηφοφόρων μέχρι την χρεοκοπία…

Εκλογές 2007: Από τον εκμαυλισμό ψηφοφόρων μέχρι την χρεοκοπία…
Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Καραμανλής το 2009 EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για όσα συνέβησαν πριν και μετά τις εκλογές του 2007, αλλά και για την... προετοιμασία της ΝΔ για την χρεοκοπία της χώρας.

Η πρωτοφανής, όσο και ωμά κυνική, καυχησιολογία των Δούκα-Λιβανού για τον εκμαυλισμό και τη εξαγορά ψηφοφόρων και η συνακόλουθη «τιμωρία» τους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη περιόρισαν τις διαστάσεις των γεγονότων της εποχής, αποκρύβοντας τις πιο σημαντικές.

Διότι το μεγάλο αμάρτημα της τότε κυβέρνησης Καραμανλή δεν ήταν, ασφαλώς, αυτά που ομολόγησε ο Δούκας και θεώρησε «εποποιία» ο Λιβανός. Για να είμαστε δίκαιοι, πρακτικές εκμαυλισμού ψηφοφόρων έχουν εφαρμόσει, κατά καιρούς, οι κυβερνήσεις όλων των κομμάτων. Όμως, αυτό που ξεχωρίζει τη διακυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 2004-2009 και ειδικά την περίοδο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 ήταν ότι «προετοίμασε» τη χρεοκοπία, η οποία ήρθε δυο χρόνια αργότερα.

Επ’ αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία, διότι έχουν δώσει τις μαρτυρίες τους οι τότε επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου:

Ο Πέτρος Δούκας-ναι, είναι ο δήμαρχος σήμερα της Σπάρτης, που καυχιέται για τις «σακούλες με τα τριχίλιαρα» στην Ηλεία- ήταν τότε ο «ταμίας» της κυβέρνησης, τουτέστιν υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα έσοδα και τις δαπάνες. Από τον Οκτώβριο του 2008 και μετά είχε στείλει στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τέσσερις επιστολές, με τις οποίες διεκτραγωδούσε την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ελεγε ότι οι δαπάνες είναι ασυγκράτητες(«έχουν μπει στον αυτόματο πιλότο») και προειδοποιούσε ότι οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο το δανεισμό από τις διεθνείς αγορές.

Ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να ληφθούν σκληρά μέτρα, για να ανακοπεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Αλλά ο κ. Καραμανλής είχε αρνηθεί και η άρνησή του αυτή είχε αποτυπωθεί στο πρωτοσέλιδο του «Βήματος» με τον τίτλο «Αστα γι’ αργότερα».

Βεβαίως, αυτό το «αργότερα» δεν ήρθε ποτέ. Μέτρα δεν ελήφθησαν, γιατί ο κ. Καραμανλής έβλεπε μπροστά του τις εκλογές. Ετσι, το ελληνικό έλλειμμα είχε φτάσει στα ύψη, αλλά η κυβέρνηση, σε συμπαιγνία με τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο, το έκρυβε. Όμως, η προειδοποίηση του τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ότι το έλλειμμα ήταν ήδη 10% και όδευε προς το 12% ήταν σαφέστατη. Μέχρι που αποκαλύφθηκε και επισήμως στα τέλη του 2009 και η νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που είχε προκύψει από τις εκλογές, καταπλακώθηκε από το βουνό της χρεοκοπίας και τα Μνημόνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τιμώρησε» τους κκ Λιβανό και Δούκα για όσα είπαν στη Σπάρτη για την «εποποιία του 2007», αλλά ουδέποτε έχει αναφερθεί, έστω ακροθιγώς, στην καταστροφική οικονομική πολιτική που ακολούθησε τότε το κόμμα του και οδήγησε στη χρεοκοπία. Περιέργως και ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε οποιαδήποτε σύνδεση της ομολογημένης εξαγοράς ψηφοφόρων το 2007 με την τότε οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων Καραμανλή, που έσπρωξαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Αναφορά στην περίοδο εκείνη έκανε μόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορώντας τους κκ Μητσοτάκη και Τσίπρα ότι αποφεύγουν να μιλήσουν για τις ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή.

Επιμύθιο: αυτό που έγινε την προεκλογική περίοδο του 2007 και το οποίο υπενθύμισαν οι καυχησιολογίες και τα χάχανα της Σπάρτης ήταν μεν προκλητικό, αλλά όχι και το χειρότερο απ’ όσα έγιναν εκείνη την περίοδο. Μια 15ετία μετά φαίνεται ότι σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων είτε δεν την γνωρίζει είτε την έχει ξεχάσει. Μακάρι να μην επαληθευτεί αυτό που έχει πει ο φιλόσοφος Τζόρτζ Σανταγιάνα: «Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει»…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα