Η φούσκα έσκασε: Από τα μεγάλα λόγια στις καταστροφές…

Η φούσκα έσκασε: Από τα μεγάλα λόγια στις καταστροφές…
Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Τα μεγάλα λόγια, τα οποία έλεγαν ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί του και οι μιντιακοί υποστηρικτές τους γυρίζουν μπούμερανγκ.

Στην πρώτη τετραετία τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του έφτιαξαν μια πολύ καλή γι’ αυτούς φούσκα. Με δύο επίπεδα. Το ένα έλεγε: «Είμαστε άριστοι, είμαστε επιτελικοί, είμαστε καλοί διαχειριστές, είμαστε μεταρρυθμιστές, θα φέρουμε τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό». Και το άλλο έδειχνε το μπαμπούλα: «Προσοχή κίνδυνος, μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η φούσκα αποδείχτηκε πολύ προστατευτική. Και αποτελεσματική, βοηθούσης και της θηριώδους προπαγάνδας. Και έφεραν το 41% στις εκλογές.

Αλλά, προσοχή, μη γίνει κάποιο λάθος. Όσα βλέπουμε εδώ και δύο μήνες δεν οφείλονται στην «κατάρα της δεύτερης τετραετίας». Απλώς τώρα η φούσκα έσκασε. Η πλαστή εικόνα της πρώτης τετραετίας αποκαλύφθηκε.

Και για την αποκάλυψη δεν φταίει η «πρωτοφανής θεομηνία». Ουδείς θα καταλόγιζε τέτοιες ευθύνες σε καμιά κυβέρνηση που δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία. Οι άνθρωποι δεν είναι παράλογοι, καταλαβαίνουν.

Τι συμβαίνει, λοιπόν και ξεχειλίζει η απογοήτευση και η οργή;

Τα μεγάλα λόγια, τα οποία έλεγαν ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί του και οι μιντιακοί υποστηρικτές τους γυρίζουν μπούμερανγκ. Μας έλεγαν ότι από το 2019 η χώρα είχε αποκτήσει μια «άλλη» κυβέρνηση. Που έφτιαξε «επιτελικό» κράτος. Πού έσκιζε με την «ψηφιακή επανάσταση». Που θα έφερνε(μετά την «επανίδρυση του κράτους» του νεότερου Καραμανλή) τον «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» του νεότερου Μητσοτάκη.

Μόνο που η πραγματική ζωή και τα προβλήματα δεν είναι ψηφιακά ίχνη και οι λύσεις δεν έρχονται με μεγάλα λόγια, όπως, κατά την παροιμία, «με πορδές δεν βάφονται αβγά». Τα δείγματα υπήρχαν και στην πρώτη τετραετία, αλλά υποβαθμίστηκαν και εξαφανίστηκαν. Στα Τέμπη χάθηκαν δεκάδες άνθρωποι, αλλά έφταιγε μόνο ο σταθμάρχης.

Μόλις άρχισε να φεύγει το λούστρο της εκλογικής νίκης και ήρθαν μπροστά τα πραγματικά προβλήματα, η κυβέρνηση έχασε τη μπάλα. Οι φωτιές κατέκαψαν τη Ρόδο, την Πάρνηθα και(επί δέκα μέρες) τον Έβρο, αλλά όλα αποδόθηκαν στις «ακραίες» συνθήκες. Η φωτιά μπήκε στη στρατιωτική βάση της Νέας Αγχιάλου, αλλά και αυτό το γεγονός υποβαθμίστηκε.

Τώρα οι συνθήκες είναι πραγματικά ακραίες. Όμως, υπήρξε πρόβλεψη. Οι επιστήμονες-τους οποίους ο πρωθυπουργός και υπουργοί του αμφισβήτησαν στην περίπτωση των πυρκαγιών- προειδοποίησαν. Αλλά η επέμβαση του «επιτελικού» κράτους άργησε. Και οι αρμόδιοι υπουργοί(Κικίλιας, Δένδιας) ανταλλάσσουν μεταξύ τους σπόντες. Μια βάση ελικοπτέρων πλημμύρισε και ουδείς γνωρίζει αν αυτό έπαιξε ρόλο στην καθυστέρηση των επιχειρήσεων διάσωσης.

Ναι, η κακοκαιρία ήταν ακραία. Αλλά πριν από τρία χρόνια η Καρδίτσα τα είχε ξαναζήσει με τον Ιανό. Ο πρωθυπουργός είχε τότε υποσχεθεί ανασχεδιασμό και παρεμβάσεις στις υποδομές. Ποια έργα έγιναν και ποια δεν άντεξαν; Ποιος θα απολογηθεί; Ο περιφερειάρχης φαίνεται ότι έχει ως μόνη έγνοια του τις εκλογές. Αλλά θα είναι ξανά υποψήφιος.

Σε όλα αυτά προστίθενται εξοργιστικές δηλώσεις υπουργών, που δείχνουν ότι ούτε στα πιο απεχθή γεγονότα δεν διστάζουν να συμπεριφέρονται πολιτικάντικα. Και αυτός ο υπουργός παραμένει στη θέση του.

Εν κατακλείδι: το λούστρο έφυγε, η φούσκα έσκασε, τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις εκδικούνται. Η καλά φιλοτεχνημένη φωτεινή εικόνα της πρώτης τετραετίας έχει γίνει μουτζούρα.

Ο Ιταλός πολιτικός φιλόσοφος Νικολό Μακιαβέλι είχε πει: «Ο καθένας βλέπει αυτό που φαίνεσαι. Λίγοι καταλαβαίνουν αυτό που είσαι». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φτάσει στο σημείο που όχι μόνο οι λίγοι, αλλά όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν πλέον αυτό που πραγματικά είναι…

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα