Ο Ερντογάν γαβγίζει, Μπάιντεν και Μακρόν ξέρουν ότι μπορεί και να δαγκώσει;

Ο Ερντογάν γαβγίζει, Μπάιντεν και Μακρόν ξέρουν ότι μπορεί και να δαγκώσει;
Ο Ερντογάν σε τουρκική στρατιωτική άσκηση Turkish Presidency / AP IMAGES

Οσο ο Ερντογάν νιώθει ότι το χαλί της εξουσίας τού φεύγει κάτω από τα πόδια, τόσο πιο επικίνδυνος θα γίνεται για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη γνωστή παροιμία, «σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει». Όμως, όσοι γνωρίζουν από σκυλιά, γνωρίζουν επίσης ότι αυτό δεν ισχύει πάντα. Ενα σκυλί που γαβγίζει μπορεί και να δαγκώσει σε δύο περιπτώσεις: Αν του δώσεις την ευκαιρία και αν φοβηθεί.

Τι συμβαίνει με τον Ερντογάν; Τον έχει διαβάσει καλά η Ελλάδα, εν προκειμένω η κυβέρνηση που έχει και την ευθύνη των αντιδράσεων; Αν κρίνουμε από όσα λένε ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, μάλλον δεν τον έχουν καταλάβει.

«Οσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται», είπε χες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η θεωρία της «απομονωμένης» Τουρκίας βολεύει πολύ την κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά βασίζεται σε πήλινα πόδια. Αλήθεια, ποια χώρα:

Πρώτον, αγοράζει ρωσικά όπλα (S-400) κόντρα στη στρατηγική του ΝΑΤΟ;

Δεύτερον, αγνοεί προκλητικά τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και οι Δυτικοί το καταπίνουν αμάσητο;

Τρίτον, απειλεί με βέτο την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας «κατανοεί τις ανησυχίες της»;

Ο Ερντογάν δεν αισθάνεται καθόλου απομονωμένος και κάνει λάθος ο κ. Μητσοτάκης αν ποντάρει σ’ αυτό. Ας μην επαναπαύεται στα χειροκροτήματα που πήρε στο Κογκρέσο. Αυτοί που διαμορφώνουν την πολιτική στην Αμερική άλλα λένε. Όποιος διαβάζει προσεκτικά τι λέει το υπουργείο Εξωτερικών ακόμη και χτες πρέπει να κουμπώνεται. Οι διαμορφωτές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ επανέρχονται στις ίσες αποστάσεις, προτρέποντας Ελλάδα και Τουρκία «να αποφεύγουν τη ρητορική που αυξάνει την ένταση» και «να επιλύουν τις διαφορές τους με τη διπλωματία». Αλήθεια, οι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν χάσει την ακοή τους; Δεν βλέπουν ποιος αυξάνει καθημερινά την ένταση; Ερντογάν, Τσαβούσογλου, Ακάρ ονομάζονται.

Και αν ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του ποντάρουν στη αντίδραση των Βρυξελλών και του Βερολίνου, καλύτερα να αλλάξουν πλευρό. Και ακόμα καλύτερα ας ρωτήσουν τον Σημίτη και τον Πάγκαλο τι έγινε το 1996 με τα Ιμια. Η Ευρώπη κοιμόταν. Και μέχρι να ξυπνήσει, το επεισόδιο είχε λήξει με παρέμβαση του Κλίντον.

Γι’ αυτό λέμε ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του πρέπει να αποφεύγουν τα μεγάλα λόγια και τις βεβαιότητες.

Ο Ερντογάν δεν φωνάζει και απειλεί επειδή «είναι απομονωμένος». Μακάρι να ήταν έτσι. Κυβερνάει την Τουρκία 20 χρόνια και ποτέ δεν έκανε κάτι ανάλογο με αυτό που έκαναν οι Κεμαλιστές προκάτοχοί του στα Ιμια. Ποια είναι η διαφορά με το σήμερα; Ο Ερντογάν κινδυνεύει, για πρώτη φορά, να χάσει την εξουσία. Πώς μπορεί να το αποτρέψει αυτό; Η τουρκική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο (ο πληθωρισμός είναι στα ύψη, οι άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα χρειώδη), άρα δεν μπορεί να ποντάρει σ΄αυτήν.

Τι του μένει; Η εθνικιστική έξαρση και, ίσως, μια πολεμική επιτυχία. Αυτό πρέπει να προσέξει η ελληνική κυβέρνηση. Οσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές και φαίνεται ότι ο Ερντογάν μπορεί να τις χάσει, τόσο θα μεγαλώνει ο κίνδυνος να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου.

Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του πρέπει να έχουν ενημερώσει για τον κίνδυνο αυτόν τους δύο παράγοντες που μπορούν να παρέμβουν αποφασιστικά. Κι αυτοί δεν είναι ούτε οι φλυαρούντες των Βρυξελλών ούτε οι Γερμανοί, που θέλουν ειδικό «σπρώξιμο» για να αφήσουν τις ίσες αποστάσεις. Είναι οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι. Ελπίζουμε ο κ. Μητσοτάκης να έχει πει στους περί τον Μπάιντεν τι περιμένει, αν ο Ερντογάν καταλάβει, για παράδειγμα, μια ελληνική βραχονησίδα.

Ελπίζουμε, επίσης, να έχει διασφαλίσει ότι ο Μακρόν θα τηρήσει αυτό που λέει η ελληνογαλλική συμφωνία για «αμοιβαία αμυντική συνδρομή», την οποία υπογράψαμε όταν αγοράσαμε αεροπλάνα και φρεγάτες, σώζοντας την πολεμική βιομηχανία της Γαλλίας. Η Γαλλία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει τη στρατιωτική δύναμη να παρέμβει, αν η Τουρκία του Ερντογάν καταφύγει στο απονενοημένο διάβημα.

Επιμύθιον: Ο Ερντογάν γαβγίζει, αλλά αυτό δεν μας διασφαλίζει ότι δεν δαγκώνει κιόλας. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του ας παραμερίσουν τα ανέξοδα λόγια κι ας προειδοποιήσουν τους Αμερικανούς και τους Γάλλους για το τι μπορεί να συμβεί, αν ο Ερντογάν αφήσει τα αλυχτίσματα και περάσει στα δαγκώματα…

ΥΓ: Ενας-δύο Ελληνες απόστρατοι ζήλεψαν τους πολεμοχαρείς Τούρκους συναδέλφους τους και το έριξαν κι αυτοί στους παλικαρισμούς και τις απειλές. Δεν προσφέρουν τίποτα, ζημιά κάνουν. Κάποιος να τους κατεβάσει από τον Βουκεφάλα τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα