Ο Μητσοτάκης εκβιάζει το ΠΑΣΟΚ για να μην πάει αδύναμος στις δεύτερες εκλογές…

Ο Μητσοτάκης εκβιάζει το ΠΑΣΟΚ για να μην πάει αδύναμος στις δεύτερες εκλογές…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Aris Oikononou / SOOC

Ο βασικός λόγος των επιθέσεων Μητσοτάκη εναντίον του Ανδρουλάκη και το πολιτικό "παιχνίδι" του πρώτου.

Εδώ και λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν εξαπολύσει κατά μέτωπον επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ, με τον ισχυρισμό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης το έχει οδηγήσει «πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ» και, επομένως, «δεν έχουν τίποτα να συζητήσουν».

Φυσικά, τίποτα από τα δύο δεν είναι αληθινό. Το ΠΑΣΟΚ και ο σημερινός αρχηγός του επιμένουν στη στάση της απόλυτης ισορροπίας απέναντι στα δύο μεγαλύτερα κόμματα κάνοντας διμέτωπο αγώνα. Επίσης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν πολλά να συζητήσουν, αν το εκλογικό αποτέλεσμα το επιβάλλει, για παράδειγμα αν στις δεύτερες εκλογές η ΝΔ δεν πετύχει αυτοδυναμία, αλλά βρεθεί πολύ κοντά της. Τότε το ΠΑΣΟΚ πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αρνηθεί τη συνεργασία, οδηγώντας σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Οπότε ανακύπτει το εύλογο ερώτημα: γιατί ο απερχόμενος πρωθυπουργός καταφέρεται με τέτοιον τρόπο εναντίον του βασικού κόμματος με το οποίο ίσως χρειαστεί να συγκυβερνήσει; Οι απαντήσεις είναι δύο:

Η πρώτη έχει σχέση με την βασική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη: να πετύχει στις 21 Μαίου ποσοστό που θα του επιτρέψει να επιβάλει την προσφυγή σε δεύτερες εκλογές, για να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Τέτοιο ποσοστό είναι περί το 35%. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν η ΝΔ χάσει έστω και μικρό τμήμα ψηφοφόρων της προς το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρατήσει ζωντανό το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο του 2019 και, στο πλαίσιο αυτό, να κρατήσει ξανά στην κάλπη της ΝΔ όσους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους σκοπεύουν να μετακινηθούν στην κάλπη του ΠΑΣΟΚ. Με τον ισχυρισμό «το ΠΑΣΟΚ θα πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να φοβίσει όσους σκέπτονται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και να κάνει δύσκολη τη ζωή της ηγεσίας του στις δεύτερες εκλογές.

Η δεύτερη απάντηση στο ερώτημα γιατί ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να κόβει τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ έχει και προσωπική χροιά. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός γνωρίζει ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι σχεδόν αδύνατο να τον αποδεχθεί ως πρωθυπουργό μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» αφορά πρωτίστως τον κ. Μητσοτάκη, αφού έχει προηγηθεί η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την ΕΥΠ που ελέγχει απευθείας ο σημερινός πρωθυπουργός. Θα του είναι σχεδόν αδύνατο να αποδεχθεί ως πρωθυπουργό κοινής αποδοχής τον «ωτακουστή» του. Το ενδεχόμενο να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το υπολογίζουν στο ΠΑΣΟΚ κι έτσι το «ούτε Τσίπρας»(πρωθυπουργός) δεν τους απασχολεί επί της ουσίας. Άλλωστε, αν έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε μια μεγάλη ανατροπή σε προβλέψεις και δεδομένα και οι υπολογισμοί θα γίνουν από την αρχή.

Παρά το ισχυρό προβάδισμα που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ γνωρίζουν ότι άλλο δημοσκοπήσεις και άλλο εκλογές (κι έχουμε το πολύ επίκαιρο παράδειγμα των εκλογών στην Τουρκία, όπου διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν ήττα του Ερντογάν). Όμως, ακόμα κι αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και η ΝΔ είναι νικήτρια στις 21 Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης ανησυχεί για τους αριθμούς. Διότι, αν το ποσοστό του δεν είναι περί το 35%, τότε «θα μπλέξει», αφού είναι πιθανό οι δεύτερες εκλογές να μη του δώσουν την αυτοδυναμία που πάση θυσία επιδιώκει.

Αυτός είναι, λοιπόν, ο βασικός λόγος των επιθέσεων που ο νυν πρωθυπουργός και οι περί αυτόν εξαπολύουν εσχάτως εναντίον «του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη». Αν οι επιθέσεις αποδώσουν και οι δεξιόστροφοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ψηφίσουν ξανά ΝΔ, τότε ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί με αξιώσεις την ανανέωση της θητείας του. Αν δεν αποδώσουν, τότε το βράδυ της 21ης Μαίου θα έχουμε διαφορετικό τοπίο, μη προβλεπόμενο σήμερα.

Κάπως έτσι παίζεται το παιχνίδι μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής θα φανεί σε ποιον από τους δύο ταιριάζει αυτή η ρήση του Αμερικανού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Ρέι Μπράντμπερι: «Δεν προσπαθώ να προβλέψω το μέλλον. Προσπαθώ να το εμποδίσω»…

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα