Ο Μητσοτάκης ξεπέρασε τη μομφή, όχι τους κινδύνους…

Ο Μητσοτάκης ξεπέρασε τη μομφή, όχι τους κινδύνους…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας INTIME

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την πρόταση μομφής που ποτέ δεν έριξε κυβέρνηση, τονίζοντας ωστόσο τους κινδύνους που ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αγνοεί.

Κλείνοντας την ομιλία του χτες το βράδυ στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: “Σε λίγο η πρόταση μομφής θα έχει ξεχαστεί”.

Είχε δίκιο. Δεν θα την ξεχνούσε ποτέ, αν έπεφτε η κυβέρνησή του. Αλλά κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να συμβεί, το ήξερε και ο Αλέξης Τσίπρας, όταν κατέθετε την πρόταση. Αλώστε, καμιά πρόταση μομφής στην περίοδο της Μεταπολίτευσης δεν έριξε ποτέ κυβέρνηση.

Όμως, όσα έγιναν πριν από την πρόταση μομφής και κατά τη συζήτησή της ανέδειξαν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, τους οποίους ο πρωθυπουργός δεν μπορεί πλέον να αγνοεί. Και οι κίνδυνοι αυτοί είναι δύο ειδών.

Ο πρώτος κίνδυνος προέρχεται από «απρόοπτα» γεγονότα. Αυτή τη φορά ήταν η κακοκαιρία «Ελπίδα» και η, ομολογημένη πλέον, αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να την αντιμετωπίσει. Όμως, αυτή η αποτυχία έρχεται να προστεθεί στις δύο προηγούμενες (τον Φεβρουάριο του 2021 από την κακοκαιρία «Μήδεια» και το καλοκαίρι του ίδιου έτους από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια και στην Αττική) και δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να είναι ήσυχη. Μάλιστα, ο φόβος επανάληψης παρόμοιων γεγονότων, τόσο στον τρέχοντα χειμώνα όσο και στο προσεχές καλοκαίρι, δεν μπορεί παρά να επηρεάζει τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού ως προς το χρόνο των εκλογών. Αν και ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, είναι αδύνατο να μην υπολογίζει τη ζημιά που μπορεί να πάθει η κυβέρνησή του από τέτοια γεγονότα. Επομένως, η σεναριολογία για τις εκλογές αναμένεται να επανέλθει. Αν η πανδημία υποχωρήσει, ο κ. Μητσοτάκης, φοβούμενος τι μπορεί να γίνει το καλοκαίρι, ίσως πιεστεί να αλλάξει σχεδιασμούς.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι καθαρά πολιτικός και προέρχεται από το νέο παίκτη στο πολιτικό σκηνικό, που είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μέχρι τώρα η ΝΔ «πόνταρε» στη ζημιά που μπορεί να επιφέρει το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ υπό τη νέα ηγεσία του μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, οι δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ με αυξημένα ποσοστά, δείχνουν ότι αφαιρεί ψηφοφόρους και από τη ΝΔ, κάτι που δεν μπορεί να αγνοήσει ο κ. Μητσοτάκης. Ετσι, κατά τη χτεσινή ομιλία του στη Βουλή, έκανε ξανά ειδική αναφορά στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντάς του ότι «συντάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ», επειδή υπερψήφισε την πρόταση μομφής. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη ότι «μένει στον εξώστη και δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας».

Η στάση αυτή δείχνει ότι ο «μήνας του μέλιτος» στις σχέσεις της κυβέρνησης με το νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ έφτασε στο τέλος του, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο βλέπουν ότι ο (δημοσκοπικός, επί του παρόντος) αέρας του κ. Ανδρουλάκη μπορεί, αν δεν κοπάσει, να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα και για τη ΝΔ στις εκλογές. Στην κυβέρνηση υπολόγιζαν ότι ο νέος αρχηγός τρίτου κόμματος θα προκαλούσε ζημιά μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτό δεν είναι πλέον ασφαλής πρόβλεψη και η ΝΔ έχει λόγους να ανησυχεί το ίδιο.

Επιμύθιο: ο κ. Μητσοτάκης πέρασε χωρίς πληγές τη δοκιμασία της «μομφής». Αλλά οι κίνδυνοι που περιγράψαμε τον ακολουθούν και δεν θα τους ξεπεράσει εύκολα. Και όπως λέει μια θυμόσοφη ρήση, “ο κίνδυνος έρχεται πιο γρήγορα όταν τον μειώνεις”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα