Τα γκάλοπ “προστάζουν”, η κυβέρνηση “υπακούει”, οι ειδικοί επικυρώνουν (;)…

Τα γκάλοπ “προστάζουν”, η κυβέρνηση “υπακούει”, οι ειδικοί επικυρώνουν (;)…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε υπουργικό συμβούλιο Eurokinissi

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την κυβέρνηση, η οποία παίρνει αποφάσεις με στραμμένο, τουλάχιστον το ένα μάτι, στις δημοσκοπήσεις.

Το κυβερνητικό μοτίβο εδώ και ένα χρόνο με την πανδημία είναι «ακούμε τους ειδικούς». Όμως, πλείστες όσες φορές έχει αποδειχθεί ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι άλλοθι για να παίρνει η κυβέρνηση τις αποφάσεις που θέλει, ανάλογα και με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Διότι, αν κάτι είναι κοινό μυστικό με τη σημερινή κυβέρνηση, είναι ότι κυβερνά με το ένα μάτι-και ορισμένες φορές και με τα δύο-στραμμένα στις δημοσκοπήσεις. Και όσο αυτές της πήγαιναν πρίμα δεν υπήρχε πρόβλημα. Οσο, δηλαδή, η αποδοχή της πολιτικής της στην πανδημία κυμαινόταν μεταξύ του 60% και του 80% δεν δίσταζε να πάρει περιοριστικά μέτρα. Οταν, όμως, έβλεπε ότι κάποια από αυτά τα μέτρα αύξαναν τη δυσαρέσκεια πολυπληθών επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, τα έπαιρνε πίσω. Και μετά, όταν τα κρούσματα άρχισαν να ξαναπαίρνουν την ανηφόρα, οι αποφάσεις άλλαζαν. Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στο «άνοιξε-κλείσε» των καταστημάτων και των σχολείων.

Τώρα η τακτική αυτή φαίνεται ότι πάει να επαναληφθεί. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα από τη μία δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού η πανδημία καλπάζει και από την άλλη έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια, όπως πιστοποιούν όλες οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και των πιο φιλικών προς την κυβέρνηση εταιρειών. Η ικανοποίηση από τους χειρισμούς της έχει πέσει γύρω το 40%. Αλλά παρατηρείται και πτώση των ποσοστών της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Είναι ενδεικτικό ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο το κυβερνών κόμμα έχει χάσει 4,5 μονάδες, όπως δείχνει αυτός ο πίνακας από τη χτεσινή έρευνα της εταιρείας Pulse για τον «Σκάι»).

Αυτά, λοιπόν, τα αρνητικά δημοσκοπικά ευρήματα έχουν οδηγήσει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να προαναγγέλλουν άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων και άρση των απαγορεύσεων στις διαδημοτικές μετακινήσεις. Μάλιστα, επιφανή στελέχη της ΝΔ προεξοφλούν ότι το Πάσχα θα είναι ελεύθερες όλες οι μετακινήσεις.

Όλα αυτά γίνονται σε μια φάση που τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν τέτοια «άλματα». Οι διασωληνωμένοι σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι νεκροί είναι καθημερινά πολλοί και οι Μονάδες Εντατικές Θεραπείες δεν επαρκούν για όλους όσοι τις έχουν ανάγκη. Αρκετοί επιστήμονες έχουν εκφράσει πολλές επιφυλάξεις για το προαναγγελλόμενο και ορισμένοι με δραματικό τρόπο.

Ετσι, τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή των Ειδικών θα κληθεί να «γνωμοδοτήσει». Το ερώτημα είναι με ποια κριτήρια. Τα επιδημιολογικά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Υπάρχει, όμως, κοινωνική –και, κυρίως, κυβερνητική- πίεση. Η κυβέρνηση δεν αντέχει άλλο το δικό της lockdown, αφού τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η φθορά της σε λίγο μπορεί να είναι ασυγκράτητη. Και υπό το κράτος αυτού του φόβου θα αποφασίσει.

Ο παλιός πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν θα τους έδινε την εξής συμβουλή: «Μη φοβάσαι να δεις αυτό που βλέπεις».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα