Μπορούν να συγκυβερνήσουν εκβιάζοντες και εκβιαζόμενοι;

Μπορούν να συγκυβερνήσουν εκβιάζοντες και εκβιαζόμενοι;
INTIME

Είναι δυνατόν το θύμα των παρακολουθήσεων (Νίκος Ανδρουλάκης) να συγκυβερνήσει με αυτούς που έχει καταγγείλει ως θύτες του.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές μπορεί να είναι δύο ειδών. Αυτοδύναμη, όπως η σημερινή. Ή συνεργασίας, όπως ήταν όσες σχηματίστηκαν το 2012 και το 2015.

Αν έχουμε αυτοδυναμία ενός κόμματος (και τέτοια μπορούν να πετύχουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ), τότε δεν υπάρχει πεδίο για συζήτηση. Αν, όμως, το εκλογικό σώμα ψηφίσει με διάθεση απλής αναλογικής, τότε το μεγάλο ζητούμενο αυτών των εκλογών θα είναι ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα σχηματισθεί. Ας διερευνήσουμε τις δυνατότητες και τις πιθανότητες.

Η πιθανότερη εκδοχή είναι κυβέρνηση να σχηματίσει το πρώτο κόμμα με ένα από τα μικρότερα. Πολύφερνη νύφη είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εικάζεται βασίμως ότι θα είναι τρίτο. Και τα δύο μεγαλύτερα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν να συγκυβερνήσουν. Όμως, οι απαντήσεις που έχουν δώσει μέχρι στιγμής ο Νίκος Ανδρουλάκης και άλλα στελέχη του έχουν μπερδέψει τους πάντες και δεν οδηγούν σε ασφαλές συμπέρασμα.

Πρώτη εκδοχή: ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι, αν οι ψηφοφόροι δώσουν ισχυρό ποσοστό στο κόμμα του, θα φροντίσει να σχηματισθεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές και να αποφευχθούν οι δεύτερες. Στο ερώτημα αν ο ποσοστό που ζητάει δεν είναι ισχυρό, δεν θα συμπράξει σε κυβερνητική λύση; Δεν υπάρχει απάντηση.

Δεύτερη εκδοχή: ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει τη φράση «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας». Οπότε ανακύπτει το ερώτημα: πώς θα σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς το έναν από τους δύο νικητές των εκλογών; Ούτε σ’ αυτό υπάρχει απάντηση.

Τρίτη εκδοχή: οι δεύτερες εκλογές δεν συμφέρουν το ΠΑΣΟΚ, διότι θα συμπιεστεί στις μυλόπετρες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ (αυτή είναι η μοίρα των μικρότερων κομμάτων, που διεκδικούν ρυθμιστικό ρόλο), γι’ αυτό θα επιδιώξει να σχηματισθεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές. Με ποιο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα; Ούτε σ’ αυτό υπάρχει απάντηση.

Τέταρτη εκδοχή: Το βράδυ των εκδοχών αυτή η ασαφής, αντιφατική και επαμφοτερίζουσα στάση του ΠΑΣΟΚ θα μεταβληθεί και θα υποχρεωθεί να επιλέξει συνεταίρο. Ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ο νικητής των εκλογών, το πρώτο κόμμα. Αν τα προγνωστικά επαληθευτούν και πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ, ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ, θα συνεργαστούν μαζί της άνευ ετέρου;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολη. Για δύο λόγους:

Ο πρώτος ανάγεται στο πρόσφατο παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε με τη ΝΔ μετά τις εκλογές του 2012 στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Όμως, η συνεργασία αυτή αποδείχτηκε καταστροφική για το άλλοτε κραταιό κόμμα της Μεταπολίτευσης. Στις εκλογές του 2015 υπέστη πανωλεθρία και παραλίγο να εξαφανιστεί κοινοβουλευτικά(4,68%, το μικρότερο ποσοστό στην ιστορία του). Πόσο εύκολο θα είναι να επαναληφθεί τέτοια συνεργασία; Η απάντηση είναι εύκολη: θα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο.

Ο δεύτερος λόγος είναι όσα έχουν γίνει εδώ και μερικούς μήνες, μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο οποίος, εκτός των άλλων βαρύτατων κατηγοριών εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, από τον περασμένο Αύγουστο έκανε τη βαρύτατη καταγγελία ότι με την παρακολούθησή του είχαν σκοπό να τον εκβιάσουν. Στις 31 Αυγούστου 2022 είχε πει στο ραδιόφωνο του Σκάι: «Δεν περίμενα ποτέ ότι θα είχε στηθεί μία τέτοια πλεκτάνη από την ελληνική κυβέρνηση. Δεν ήθελε η ΕΥΠ μόνο να ακούει, ήθελε να καταγράφουν κιόλας. Δεν ήθελα να παρακολουθούν μόνο τι λέω όταν μιλάω με τον Τσίμα, ήθελαν να καταγραφούν και την προσωπική μου ζωή. Αυτό ξέρετε πώς λέγεται; Απόπειρα παγίδευσης για εκβιασμό».

Οπότε ανακύπτει ο καίριο ερώτημα: είναι δυνατόν να συγκυβερνήσουν Μητσοτάκης-Ανδρουλάκης λες και δεν έχει συμβεί τίποτα εν τω μεταξύ; Είναι δυνατόν το θύμα των παρακολουθήσεων (Ανδρουλάκης) να συγκυβερνήσει με αυτούς που έχει καταγγείλει ως θύτες του; Για να το πούμε αλλιώς, είναι δυνατόν η επόμενη κυβέρνηση να είναι κυβέρνηση εκβιαζόντων και εκβιαζομένων;

Η προφανής απάντηση είναι ότι τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματισθεί. Διότι, μετά από τόσα που έχει καταλογίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ήταν σαν ο Νίκος Ανδρουλάκης να ακυρώνει τον εαυτό του.

Το βράδυ και την επομένη των εκλογών ο κ.Ανδρουλάκης θα βρεθεί σε κλοιό πιέσεων. Για το τι θα απαντήσει, ας έχει υπόψη του αυτή τη ρήση του Φρανσουά Μιτεράν: «Για να πεις ναι, πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να πεις όχι»…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα