Το Αφγανιστάν και οι πρόσφυγες δεν είναι παίγνιο για εσωτερική κατανάλωση…

Το Αφγανιστάν και οι πρόσφυγες δεν είναι παίγνιο για εσωτερική κατανάλωση…
Στοιβαγμένοι εκατοντάδες άνθρωποι από το Αφγανιστάν αναχωρούν από την Καμπούλ με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 Globemaster III © 2021 Chris Herbert/U.S. Air Force/AP IMAGES

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τους "αντιπερισπασμούς" που χρειάζεται η κυβέρνηση, η οποία ζορίζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές και την ανεξέλεγκτη πανδημία που γονατίζει τα νοσοκομεία μας. Και το Αφγανιστάν προσφέρεται...

Στις 14.55 το μεσημέρι της Παρασκευής η ΕΡΤ έβγαλε «έκτακτο δελτίο» ειδήσεων, δηλαδή πέντε λεπτά πριν από το κανονικό του (κάθε) μεσημεριού. Περίμενα να δω και να ακούσω κάτι από την πυρκαγιά που κατακαίει τη Δυτική Αττική ή κάτι που ανταποκρίνεται στην έννοια της λέξης «έκτακτος». Τζίφος. Το γεγονός που θεωρήθηκε άξιο να προβληθεί ως τέτοιο ήταν οι δηλώσεις δύο υπουργών, που επισκέφθηκαν «εκτάκτως» τον Εβρο.

Ο ένας υπουργός( Χρυσοχοίδης) δήλωσε ότι μετέφεραν «εντολή του πρωθυπουργού» προς τα τοπικά στελέχη του Στρατού και της Αστυνομίας για «την υπεράσπιση των συνόρων μας», τα οποία «θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα».

Κούνησα το κεφάλι μου μπας και(νόμιζα ότι) δεν άκουσα καλά και περίμενα την έναρξη του κανονικού δελτίου. Αλλά-φευ- έτσι το είπε ο ένας υπουργός και κάτι παρόμοιο ο άλλος. Και δεν χρειάστηκε ν’ αναρωτηθώ αν επρόκειτο για μια προπαγανδιστική επίσκεψη, που αποσκοπούσε να μεταφέρει λίγο την ατζέντα από το μαύρο των πυρκαγιών στο(εικαζόμενο) νέο προσφυγικό κύμα και το τείχος που έχει υψωθεί εκεί.

Όμως, χρειαζόταν «εντολή του πρωθυπουργού» για να διατρανωθεί η «απόφαση για υπεράσπισή των συνόρων»; Αν δεν έδινε τέτοια εντολή ο Μητσοτάκης οι τοπικοί επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και στον Αστυνομικών Αρχών υπήρχε περίπτωση να τα άφηναν ανυπεράσπιστα; Και χρειαζόταν να πάνε επιτόπου «εκτάκτως» ο Παναγιωτόπουλος και ο Χρυσοχοίδης για να το διατρανώσουν;

Φαίνεται ότι χρειαζόταν. Όχι για να αποκτήσουν (πρόσθετη)αυτοπεποίθηση οι ακρίτες και εθνική υπερηφάνεια όλοι οι Ελληνες ότι «τα σύνορα είναι ασφαλή και απαραβίαστα». Αλλά για να στραφεί έστω για λίγο αλλού η ατζέντα της επικαιρότητας, που μονοπωλείται από τις πυρκαγιές και την, δυστυχώς μη υποχωρούσα, πανδημία του κορονοϊού. Δεν πιστεύω ότι η «έκτακτη» επίσκεψη ήταν «ιδέα» του πανταχόθεν βαλλόμενου υπουργού της Δημόσιας Τάξης, για τον οποίο εικάζεται ότι υπάρχει «δυσαρέσκεια» του μεγάρου Μαξίμου»( ναι , δυσαρεστούνται και τα..μέγαρα, κατά την ευφάνταστη δημοσιογραφική γραφή). Ο Μητσοτάκης, αν και όταν αποφασίσει να καταλογίσει ευθύνες σε πρόσωπα(«τυχόν ευθύνες» τις έχει ονομάσει ο ίδιος), δεν πρόκειται να «τιμωρήσει τον Χρυσοχοίδη, διότι αποτελεί- τρόπον τινά «στρατηγική επιλογή» του από τον «κεντροαριστερό» χώρο.

Όμως, αυτό είναι άλλο θέμα και το αναφέρουμε παρεμπιπτόντως. Η κυβέρνηση ζορίζεται-είναι ολοφάνερο- από τις καταστροφικές πυρκαγιές, που έχουν καταστρέψει σπίτια και περιουσίες. Και θα ζοριστεί περισσότερο το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αν η ανεξέλεγκτη, κατά τα φαινόμενα, πανδημία γονατίσει τα νοσοκομεία μας. Χρειάζεται, λοιπόν, «αντιπερισπασμούς» και το Αφγανιστάν προσφέρεται.

Ηδη έπιασαν δουλειά οι Μπογδάνοι, που ζήτησαν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «να τους πάρει στο σπίτι του» (τους πρόσφυγες), Ο κοινοτικός αξιωματούχος είχε πει το αυτονόητο, δηλαδή ότι οι πιθανοί πρόσφυγες από την πολύπαθη χώρα να διαμοιρασθούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αν η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει τη «γραμμή Μπογδάνου», υπάρχουν τα κοινοτικά όργανα. Αλλωστε, όπως διαφάνηκε από την τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη-Ερντογάν(αν είναι ακριβή όσα διοχέτευσε η κυβέρνηση), η Τουρκία δεν προτίθεται να δεχθεί πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, επομένως δεν θα αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα η Ελλάδα.

Συμπέρασμα: Αν οι κυβερνώντες πάνε να σκεπάσουν τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα με το εικαζόμενο προσφυγικό πρόβλημα από το Αφγανιστάν, γι’ αυτό και έστειλαν «εκτάκτως» τους δύο υπουργούς στον Εβρο, δεν κάνουν κάτι πρωτότυπο. Αντιπερισπασμός ή χειραγώγηση λέγεται. Το έχει πει εδώ και ενάμιση αιώνα ο Βίκτορ Ουγκό: «Οι υπουργοί λένε ό,τι θέλουμε να λένε, ώστε να κάνουμε ό,τι θέλουνε να κάνουμε»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα