Η σαβούρα κατακλύζει τον δημόσιο βίο…

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κωνσταντίνος Φλώρος
Ο Κωνσταντίνος Φλώρος Eurokinissi

Η ακροδεξιά – ψεκασμένη, κρυφοναζιστική, θρησκόληπτη – πρωταγωνιστεί σήμερα στην πολιτική ζωή. Και οδηγεί άλλα κόμματα σε επιλογές που επί της ουσίας σέρνονται πίσω της.

Μπορεί ο Μιχαλολιάκος, ο Κασιδιάρης και οι λοιποί χρυσαυγίτες να έχουν φύγει εδώ και χρόνια από το πολιτικό προσκήνιο, αλλά η κληρονομιά τους θα κάνει χρόνια να ξεχαστεί. Δεν έχουμε πλέον Κασιδιάρηδες , αλλά η ακροδεξιά σαβούρα έχει κατακλύσει το δημόσιο βίο. Και το χειρότερο είναι ότι την ενισχύουν με τις επιλογές τους και άλλα κόμματα, που στα λόγια την εχθρεύονται.

Το χτεσινό επεισόδιο στη Βουλή μεταξύ δύο ακροδεξιών βουλευτών προκαλεί ισχυρή εντύπωση. Αλλά δεν είναι το ουσιαστικότερο. Αν σκεφτούμε τι έλεγαν αυτοί οι πρωταγωνιστές και μερικοί άλλοι όμοιοί τους και πώς οι ψηφοφόροι τούς επιβράβευσαν, θα καταλάβουμε τι σημαίνει η νίκη της σαβούρας.

Ο ένας εκ των πρωταγωνιστών του επεισοδίου ανήκει σε κόμμα (Ελληνική Λύση) που ο αρχηγός του πουλάει από την τηλεόραση επιστολές του Ιησού και κηραλοιφές. Αυτός ο αρχηγός υποσχέθηκε πρόσφατα να ανεβάσει τη σύνταξη στα…4000 ευρώ με λεφτά που θα προέλθουν από άμεσες εξορύξεις πετρελαίου και αερίου. Και όμως αυτός ο αρχηγός, αντί να περιπέσει στη δημόσια χλεύη, εμφανίζεται δημοσκοπικά να διεκδικεί ακόμα και τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.

Ο έτερος πρωταγωνιστής του χτεσινού επεισοδίου ανήκει σε κόμμα («Σπαρτιάτες») που μπήκε στη Βουλή με τις ευλογίες του Κασιδιάρη. Ο αρχηγός του τον ευχαρίστησε δημοσίως!

Στην πολιτική ζωή πρωταγωνιστούν και άλλα τέτοια μπουμπούκια (πχ το κόμμα «Νίκη»), βουλευτές του οποίου επικροτούν τα χαστούκια εναντίον όσων ψήφισαν ένα νόμο με τον οποίο διαφωνούν. Αυτό το κόμμα τελεί υπό την προστασία Ιεραρχών και Μονών και έτσι μπήκε στη Βουλή.

Αυτή η ακροδεξιά – ψεκασμένη, κρυφοναζιστική, θρησκόληπτη – πρωταγωνιστεί σήμερα στην πολιτική ζωή. Και οδηγεί άλλα κόμματα σε επιλογές που επί της ουσίας σέρνονται πίσω της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχρισε υποψήφιους της ΝΔ ευρωβουλευτές πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στον ακραίο λαϊκισμό( Γιώργος Αυτιάς), που έχουν κακόφημο ακροδεξιό παρελθόν (Φρέντι Μπελέρης) και που στο παρελθόν πρόβαλαν από τις εκπομπές τους το… «ανθρώπινο πρόσωπο» του Κασιδιάρη(Ελεονώρα Μελέτη).

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ψαρεύοντας ψήφους σε αυτά τα θολά νερά, ουσιαστικά υιοθέτησε το σύνθημα «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια». Με πρωτοφανή επιπολαιότητα και ελαφρότητα και επιδεικνύοντας πρωτοφανή αδιαφορία για το ιστορικό βάρος τέτοιων συνθημάτων, σέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε επιλογές που ουδεμία σχέση έχουν με την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο.

Όταν οι άλλοι αντιγράφουν και ακολουθούν τα πρότυπά της, καθιστούν την ακροδεξιά πρωταγωνίστρια. Και μετά εμφανίζονται έκπληκτοι που η σαβούρα κατακλύζει την πολιτική μας ζωή.

Φυσικά σε όλα αυτά δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι ψηφοφόροι. Όταν χτες επιβράβευσαν Βελόπουλους, Σπαρτιάτες και Νίκες και σήμερα ετοιμάζονται να επιβραβεύσουν ακραίους λαϊκιστές, πατριδοκάπηλους και θεομπαίχτες, δεν θα έχουν αύριο δικαίωμα να εκπλήσσονται.

Όπως το λέει ο στίχος της ποιήτριας: «Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα