Και με τον Ανδρέα και με τον Βορίδη δεν γίνεται

Και με τον Ανδρέα και με τον Βορίδη δεν γίνεται

Μπορούν όσοι επικαλούνται τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ να συμπορευθούν, με όσους ονειρεύονται επιστροφή στο κράτος του χωροφύλακα;

Στις εκδηλώσεις για τα 44 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν αναμενόμενο κυριαρχούν οι αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, κατηγορήθηκε από πολλούς για πολλά, όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε, αρκετά χρόνια μετά το θανατό του. Για την οικονομική του πολιτική, για εκμαυλισμό συνειδήσεων για υποσχέσεις που δεν έγιναν πράξη.

Ό,τι μπορούσε καθένας να του φορτώσει, του το φόρτωσε, εφόσον ο ίδιος δεν μπορούσε πια να απαντήσει και το κόμμα που είχε ιδρύσει, άφησε τη χώρα στα χέρια του ΔΝΤ και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τη δεξιά.

Ένα πράγμα όμως είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί. Ότι το 1981, μπήκε οριστικό τέλος στο κράτος του χωροφύλακα και η βία έπαψε να είναι παράγοντας εθνικής συνοχής.

Οι “μη προνομιούχοι” δεν ήταν απλώς στο οικονομικό περιθώριο, ήταν άνθρωποι βασανισμένοι και κυνηγημένοι για τις ιδέες τους. Αυτό το κράτος άρχισε να ξηλώνεται από το 1974 και έφτασε στο τέλος του το 1981.

Αυτό το κράτος φαίνεται ότι ονειρεύεται ο κ. Βορίδης, ο οποίος μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7, ουσιαστικά αναφέρθηκε στην ανάγκη επιστροφής στην προ ’81 και Ανδρέα κατάσταση.

“Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές”, είπε ο κ. Βορίδης και έσπευσε να τον υπερασπιστεί ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι αντιλήψεις περί “ελαττωματικών ιδεών” και “χαλασμένων Ελλήνων”, είναι ισχυρές όπως φαίνεται εντός της σημερινής Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και αν δεν εκφράζουν τον αρχηγό της και μια μεγάλη μερίδα στελεχών της.

Στελέχη της ΝΔ, όπως ο κ. Βορίδης και ο αντιπρόεδρος της, Άδωνις Γεωργιάδης, έχουν αυτές τις απόψεις και ευελπιστούν ότι θα αποκτήσουν και την εξουσία για να τις επιβάλλουν.

Αυτή τη σκληρή δεξιά ο Ανδρέας Παπανδρέου, την έβαλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και όσοι τον τιμούν και τον επικαλούνται θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν, αν είναι απέναντι σε αυτή, τι σημαίνει αυτό στην πράξη και πώς θα τοποθετηθούν μετεκλογικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα