Τα στημένα που μας βολεύουν, τα εγκρίνουμε

default image

Η σύγκριση της πολιτικής με τα αθλητικά παιχνίδια και τα ραβασάκια για ύποπτους αγώνες και οι φωνές λογικής στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της Ελλάδας

Άρχισε μία ακόμα εβδομάδα με την καθιερωμένη παρτίδα της διάσωσης της χώρας σε εξέλιξη, με όλο και πιο απρόβλεπτες διαφοροποιήσεις από το αρχικό σενάριο.

Το παιχνίδι συνεχίζει να είναι στον ίδιο ρυθμό, οι μισοί κυβερνητικοί παράγοντες και υπουργοί μιλάνε για συμφωνία εντός των ημερών και οι άλλοι μισοί για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε σαν χώρα ‘ εξαργυρώνοντας’ την υπερηφάνεια μας.

Η κοινή γνώμη, σε μεγάλο ποσοστό δείχνει να πιστεύει σχεδόν ότι λένε και βασικοί υπουργοί, δηλαδή ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα βρεθεί λύση και θα γλυτώσουμε την πρόσκρουση στα βράχια που φοβούνται κάποιοι.

Συνεχίζουν δηλαδή να πιστεύουν ότι και πριν τις εκλογές, δηλαδή ότι το κόμμα που μας κυβερνά δεν έχει στην πραγματικότητα τόσο αριστερές απόψεις και δεν πρόκειται να υλοποιήσει όλες τις προεκλογικές του απειλές για κόκκινες γραμμές και πρόθεση σύγκρουσης με όσους θέλουν να αμφισβητήσουν τις απόψεις μας σαν κυρίαρχη χώρα.

Στο θέμα της διαπραγμάτευσης παρά τις διαφορετικές θέσεις που δείχνει να έχει μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος πιστεύει ότι τελικά θα γίνει συμφωνία που θα είναι επωφελής για την χώρα και ότι ο πρωθυπουργός μας τα έχει βρει ήδη με την Γερμανίδα καγκελάριο, απλά ψάχνουν τον τρόπο του πως θα μας σερβίρουν αυτά που έχουν συμφωνήσει.

Καχύποπτος σαν λαός, πάντα συγκρίνουμε την πολιτική με τα αθλητικά παιχνίδια που δεν δείχνουν να είναι τόσο αθώα γι’ αυτό και συχνά οι Ευρωπαϊκές μας στέλνουν ραβασάκια για ύποπτους αγώνες.

Φωνές λογικής, όπως αυτή που εξέφρασε ο πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος λέγοντας ότι τα διαθέσιμα του κράτους επαρκούν μόνο για λίγες εβδομάδες, κάτι που έχουν επισημάνει και αρκετοί υπουργοί με δηλώσεις τους, θεωρούνται υποβολιμαίες, γι’ αυτό ο αρμόδιος υπουργός των οικονομικών, που η δημοτικότητα του στην Ελλάδα τον κάνει πια εν δυνάμει διάδοχο του πρωθυπουργού, ζήτησε την παραίτηση του, θα έπρεπε βέβαια να ζητούσε και από συναδέλφους του υπουργούς να μην κάνουν ανάλογες δηλώσεις.

Οι αντίστοιχοι πρόεδροι κεφαλαιαγοράς σε όλο τον πλανήτη, κάνουν ανάλογες δηλώσεις όταν υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι, αυτή είναι η δουλειά τους, να προστατεύουν το επενδυτικό κοινό και όχι να ασκούν την πολιτική της κυβέρνησης, αυτό το κάνουν οι πολιτικοί.

Το 1999, η τότε κυβέρνηση μέσα στην ασχετοσύνη της με τα οικονομικά ωθούσε τον κόσμο στο να αγοράσει μετοχές, αγνοώντας τους νόμους της αγοράς που σε γενικές γραμμές είναι το ‘ότι ανεβαίνει, κατεβαίνει και το αντίστροφο’.

Από την τότε γκάφα, όλες οι κυβερνήσεις δεν βγάζουν μιλιά για το χρηματιστήριο, ότι και να συμβαίνει, σε μόνιμη βάση, ενίοτε κάποιοι προσπαθούν να εξηγήσουν τα διάφορα συμβάντα,  σαν προεξόφληση εξελίξεων, άλλοτε θετικών και άλλοτε αρνητικών. 

Αυτό που δεν μας λένε  λοιπόν όλοι οι φωστήρες που μιλούν συνωμοτικά για στημένο παιχνίδι, τι θα συμβεί αν το παιχνίδι δεν είναι στημένο, αλλά απλά είναι ένα παιχνίδι στα πλαίσια της λογικής που κάποιοι έχουν δίκιο, κάποιοι άδικο, κάποιοι έχουν την δύναμη και κάποιοι εξασθενούν όλο και περισσότερο.

Η σε γενικές γραμμές σταθερή θέση της κυβέρνησης μας και κατά την γνώμη μου σωστή στα περισσότερα σημεία της όσον αφορά τον στραγγαλισμό της Ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη να βρεθεί λύση πριν καταστραφεί το σύνολο του λαού μας, πρέπει να βρει σύμφωνους και τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Σε μόνιμη βάση υποχωρούμε μερικά βήματα κι αυτό είναι λογικό σε μία διαπραγμάτευση, δεν θα μιλήσω για γκρεμό που ενδεχομένως θα είναι πίσω μας στην κάθε οπισθοχώρηση, αλλά στο τι θα βρούμε μπροστά μας στις επόμενες εβδομάδες.

Δυστυχώς την φράση ‘το έλεγα εγώ’ συνήθως την χρησιμοποιούμε μετά από κάθε αρνητική ή θετική εξέλιξη, όμως σε ένα παιχνίδι υπάρχουν και τα δύο.

* Αυτοί που χάθηκαν στα 27… Κώστας Ζουγρής: Συγγραφέας, μουσικός παραγωγός, συνδημιουργός του site #apotis4stis5, κατέχει μαζί με τον Γιάννη Πετρίδη το παγκόσμιο ρεκόρ της μακροβιότερης καθημερινής ραδιοφωνικής εκπομπής Άπό τις 4 στις 5 στο Α΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΤ .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα