Η Ελλάδα δεν παίρνει τιμαλφή

Migrants and refugees arrive in a coast near Skala Sikaminias village in the north of Lesbos island, Greece on November 13, 2015.
Migrants and refugees arrive in a coast near Skala Sikaminias village in the north of Lesbos island, Greece on November 13, 2015. SOOC

Οι 4 του Βίσεγκραντ, τα hotspots και το παράδειγμα της Ελλάδας. Γιατί δεν πρέπει να δώσουμε καμία αφορμή

Ασθμαίνοντας, με πολλές καθυστερήσεις και παλινωδίες και με αντιδράσεις, η Ελλάδα παραδίδει τα hotspots.

Εδώ και μήνες, στα νησιά μας, συντελείται ένα τιτάνιο έργο από τους απλούς ανθρώπους, που υποδέχονται και φροντίζουν απελπισμένους πρόσφυγες, πολύ πριν κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός.

Παρά τα προβλήματα και τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, η Ελλάδα κάνει το καθήκον της, την ώρα που οι 4 του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), προτείνουν Σχέδια Β, με τείχη, φρούρια και αποκλεισμούς και άλλες χώρες της ΕΕ, βάζουν στη ζυγαριά το πολιτικό κόστος και τους ανθρώπους που πνίγονται καθημερινά στο Αιγαίο.

Έχουμε αυτομαστιγωθεί σε πολλά πράγματα, ως πολίτες ενός χρεοκοπημένου κράτους, αλλά στο προσφυγικό, αν σκεφθούμε τη συγκυρία, η χώρα μας και οι άνθρωποί της, ευτυχώς, δεν συμπεριφέρθηκαν ως νεο-Ευρωπαίοι.

Ακόμα και οι Γερμανοί, που δεν μας χαρίζουν ποτέ έναν καλό λόγο έχουν αρχίσει να ενοχλούνται, από το γεγονός ότι οι οικονομικοί “παρίες” της Ευρώπης, παλεύουν με το προσφυγικό, την ώρα που άλλοι ψάχνουν τρόπο απλώς να βγάλουν την ουρά τους απέξω.

Η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ, χαρακτήρισε “αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά” την κατασκευή ενός φράχτη στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων.

Γι' αυτό το λόγο, όσον αφορά το κρίσιμο αυτό ζήτημα και ενόψει της Συνόδου Κορυφής, δεν πρέπει να δώσουμε καμία άλλη αφορμή, για να μας σηκώσουν το δάχτυλο αυτοί, που παίρνουν τα τιμαλφή των προσφύγων ή σηκώνουν τείχη και φράχτες σε συνεργασία με κράτη που δεν είναι καν μέλη της ΕΕ.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE:

24Media Network