Και ούτε ένα mea culpa

Και ούτε ένα mea culpa

Η "απολογία" του Γιώργου Παπανδρέου, δεν περιελάμβανε μεταμέλεια. Καμία έκπληξη

H εξομολόγηση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην εκπομπή “Ιστορίες”, είναι ενδεικτική της ατυχίας του ελληνικού λαού (πέρα από τις ευθύνες για τις επιλογές του), όσον αφορά το ποιοι κλήθηκαν να διαχειριστούν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία.

Αμηχανία, μισόλογα, αποποίηση ευθυνών, μαγειρέματα, συναντήσεις σε κουζίνες και ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν.

Γιατί “το όπλο στο τραπέζι” γύρισε εναντίον μας;  Τι κάνει ένας ηγέτης, όταν τον αναγκάζουν -όπως ισχυρίζεται- να φέρει το ΔΝΤ στη χώρα του; Μήπως δημοψήφισμα τη στιγμή που πρέπει και όχι προαναγγελία δημοψηφίσματος αργότερα, που κατέληξε σε πολιτική απόδραση;

Είπε πολλά ο κ. Παπανδρέου, αλλά τίποτα νέο. Αυτό που πρέπει όμως να προσέξουμε, είναι όχι το συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά το πολιτικό παράδειγμα.

Από τις απαντήσεις του απουσίαζαν δυο πράγματα. Η διατύπωση ενός σχεδίου για έξοδο από την κρίση (δεν είχε ποτέ) και η μεταμέλεια για ό,τι συνέβη. Και αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του κ. Παπανδρέου.

Η μη παραδοχή λάθους και η άρνηση συγγνώμης, ταιριάζει με την αλαζονεία πολλών πολιτικών ταγών στην Ελλάδα και συνήθως παντρεύεται με την απουσία σχεδίου και οράματος. Και μετά έρχονται τα μνημόνια.

Τα mea culpa χρειάζονται ειλικρίνεια για να ειπωθούν και πολλά παραπάνω για να γίνουν έμπρακτη συγγνώμη.

Ο κ. Παπανδρέου δεν θα μπορούσε να πει mea culpa.

Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα