Μεταξύ κακών

Meeting between the Prime Minister of Greece, Alexis Tsipras, and the President of the European Council Donald Tusk, in Athens, on March 3, 2016 /             ,  ,  3 , 2016
Meeting between the Prime Minister of Greece, Alexis Tsipras, and the President of the European Council Donald Tusk, in Athens, on March 3, 2016 / , , 3 , 2016 SOOC

Άνοιξη για το προσφυγικό και την αξιολόγηση δεν έχει έλθει ακόμη και η χώρα έχει μόνο δύσκολες επιλογές μπροστά της

Η άνοιξη δε μπαίνει με τους καλύτερους οιωνούς για τη χώρα στα (διαρκώς) κρίσιμα μέτωπα του προσφυγικού και της αξιολόγησης. Στο μεν πρώτο, η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας υποτίθεται ότι τέθηκε από χθες σε εφαρμογή με στόχο σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα των διακινητών.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία συμφωνία με πολλά πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή της και ένα ουσιώδες εξαρχής στη σύναψη της: Ουδείς εκ των συμβαλλόμενων μερών έχει στην πραγματικότητα διάθεση να κάνει τίποτε περισσότερο από ένα μεγάλο παζάρι ελπίζοντας ότι εν τω μεταξύ οι πρόσφυγες θα απελπιστούν διαπιστώνοντας ότι η Ευρώπη δεν είναι ο ανθρωπιστικός παράδεισος που ήλπιζαν.

Με άλλα λόγια, η Ευρώπη θα κάνει ότι εντάσσει την Τουρκία και η Τουρκία θα κάνει ότι βοηθά στη διαχείριση του προσφυγικού.

Η Ελλάδα από την ώρα που η Ευρώπη για άλλη μία φορά, όπως έκανε και με την οικονομική κρίση, χειρίζεται την κατάσταση με εξόχως κοντόφθαλμο τρόπο δεν έχει παρά να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, προσπαθώντας τουλάχιστον να μη χάσει εντελώς την ανθρωπιά της. Πράγμα πολύ δύσκολο από την ώρα που έχουμε να επιλέξουμε ή να κρατήσουμε εδώ πρόσφυγες σε αποθήκες ψυχών ή να τους στείλουμε στη γνωστή για το σεβασμό της στα ανθρώπινα δικαιώματα γείτονα.

Άλλωστε η συμφωνία αυτή στην πραγματικότητα θα μείνει ανοιχτό αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Απρίλιο.

Τον Απρίλιο ουσιαστικά μετατίθεται (στην καλύτερη περίπτωση) και η αξιολόγηση, με την Ελλάδα επίσης σε πολύ δύσκολη θέση. Η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές, την εξής μία: Από την ώρα που υπέγραψε τη συμφωνία, να αποδεχθεί όλες τις απαιτήσεις των δανειστών για να κλείσει ο κύκλος (ένας ακόμη φαύλος) της αξιολόγησης, προτού πλησιάσουμε επικίνδυνα στις αρχές του καλοκαιριού και τα προβλήματα ρευστότητας αρχίζουν να εκδηλώνονται με πιεστικό τρόπο. Και αυτό δείχνουν όλα ότι θα κάνει.

Επιλογές μεταξύ κακών έχουν απομείνει δυστυχώς αυτή τη στιγμή στη χώρα. Ας διαλέξει τουλάχιστον το λιγότερο κακό.

*της Βίκυς Σαμαρά, αρχισυντάκτριας του Πολιτικού Τμήματος του NEWS 247

SHARE:

24Media Network