Τίμιος εχθρός ή ψεύτης φίλος;

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου στο κτήριο της Πρωθυπουργίας στην Σμύρνη την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016.
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI)
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου στο κτήριο της Πρωθυπουργίας στην Σμύρνη την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) EUROKINISSI

Τα χαμόγελα Νταβούτογλου, οι παραβιάσεις και ένας φίλος στον οποίο, αν θυμάσαι το παρελθόν, δεν μπορείς να βασιστείς

Πριν την επίσημη συνάντηση τους στη Σμύρνη Τσίπρας και Νταβούτογλου με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού, μοίρασαν κόκκινα τριαντάφυλλα σε γυναίκες δημοσιογράφους.

Ήταν ένα καλό μάθημα κυνισμού. Σε μια χώρα που εφημερίδες τίθενται υπό κρατικό έλεγχο για να μην ενοχλούν και δημοσιογράφοι διώκονται αν ενοχλήσουν τον “σουλτάνο”, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να δοθούν και μερικά τριαντάφυλλα την ημέρα της γυναίκας.

Αυτή τη διπροσωπία λοιπόν, καλό θα είναι να την έχουμε κατά νου όταν περισσεύουν τα χαμόγελα. Αν κάτι έδειξε το τελευταίο διήμερο, είναι ότι η Τουρκία μπορεί να είναι πολύ συγκεκριμένη όταν ζητά κάτι, για παράδειγμα μερικά δισεκατομμύρια για να επιτελέσει τον ρόλο της στο προσφυγικό.

Μπορεί επίσης, ο πρωθυπουργός της να χαμογελά συγκαταβατικά και φιλικά, όταν του απαριθμούν τις υποχρεώσεις του, αλλά την ίδια στιγμή να έχει στο μυαλό του να κάνει το εντελώς αντίθετο από αυτό που του ζητούν ή απλώς να μην κάνει τίποτα.

Το είδαμε στη Σύνοδο Κορυφής, το είδαμε και στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπου περίσσεψαν τα χαμόγελα, αλλά όταν έφτασε το θέμα στις παραβιάσεις ή στην εμπλοκή με το ΝΑΤΟ, άρχισαν τα ήξεις αφήξεις

“Οι εναέριες παραβιάσεις, για εσάς είναι παραβιάσεις, για εμάς όμως δεν είναι. Και αντιστοίχως, οι δικές σας κινήσεις είναι παραβιάσεις για εμάς”, είπε ο κ. Νταβούτογλου, αφού πρώτα εξύμνησε την ελληνοτουρκική φιλία.

Γι' αυτό, ας μη βιαζόμαστε να ποντάρουμε αυτή τη στιγμή στα λόγια, αλλά ας περιμένουμε τα έργα, ειδικά όταν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί αμέτρητες φορές στο παρελθόν.

Καλύτερα ένας τίμιος εχθρός, παρά ένας ψεύτης φίλος, που μοιράζει τριαντάφυλλα μπροστά στις κάμερες σε αυτούς που διώκει, όταν αυτές κλείνουν.

*Ο Μάνος Χωριανόπουλος, είναι Διευθυντής Σύνταξης του NEWS 247

SHARE:

24Media Network