Ευπαθείς επιτελικές ομάδες

Ευπαθείς επιτελικές ομάδες
Εμβολιασμός του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια Eurokinissi

Οι φωτογραφίες παρατρεχάμενων υπουργείων, να εμβολιάζονται, το μόνο που αποδεικνύουν είναι ότι και στον εμβολιασμό όλοι είμαστε ίσοι, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους, ακόμα και αν δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ο εμβολιασμός των πολιτικών αρχηγών και της Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν μια ορθή κίνηση. Ένα μήνυμα ορθολογισμού, την ώρα που οι “ψεκασμένες” θεωρίες για το εμβόλιο, οργιάζουν.  Καλώς εμβολιάστηκαν, καλώς δόθηκε δημοσιότητα και 5-6 εμβόλια λιγότερα απο τους υγειονομικούς για να κερδηθεί η μάχη στο πεδίο των συμβολισμών, είναι ανεκτή απώλεια.

Και μετά άρχισε η φαρσοκωμωδία. Υπουργοί, υφυπουργοί, παρατρεχάμενοι,  των υπουργείων, γραμματείς και φαρισαίοι, διοικητές νοσοκομείων άσχετοι με το αντικείμενο, αλλά διορισμένοι (σε αυτό θα επανέλθουμε), μέχρι και σύζυγος υπουργού, άρχισαν την παρέλαση και εμβολιάστηκαν πρώτοι πρώτοι.

Τα επιχειρήματά τους ήταν τα εξής:

Πρώτον, να δοθεί το μήνυμα στον λαό.

Απάντηση: Δόθηκε από τους αρχηγούς και την Πρόεδρο

Δεύτερον δια στόματος Κικίλια: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε το να εμβολιαστούν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Απάντηση: Κάποιοι και όχι όλοι οι φίλοι τους και οι συγγενείς τους

Τρίτον, πρέπει να εμβολιαστούν κυβερνητικοί παράγοντες, για να λειτουργεί το κράτος

Απάντηση: Μεγαλύτερη ομολογία για το τι κράτος έχουμε, δεν υπάρχει. Είναι τόσο οργανωμένο, που δεν μπορεί να λειτουργήσει αν απουσιάσει ένας υπουργός, η σύζυγός του ή κάποιος Γενικός Γραμματέας.

Να θυμίσουμε εδώ την περίπτωση του Βελγίου, που αδυνατούσε να σχηματίσει κυβέρνηση για πάνω από ένα χρόνο. Μια χαρά λειτουργούσε το κράτος και χωρίς τη συνδρομή του  κάθε μαυρογιαλούρου.

Αν και υπήρξε διαδικτυακή παρέλαση με φωτογραφίες, αξιωματούχων που εμβολιάζονται πριν από τους υγειονομικούς, μπορεί το θέμα να μην είχε απασχολήσει, αν δεν είχε και απτά αποτελέσματα.

Χθες στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, μετατέθηκε εμβολιασμός υγειονομικών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση αιφνιδίως είπε ότι έρχονται 21 μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οπότε ακυρώθηκαν σχεδόν ισάριθμοι εμβολιασμοί στους υγειονομικούς.

Το νοσοκομείο και αργότερα και ο Νίκος Χαρδαλιάς όταν ρωτήθηκε, απέδωσε το περιστατικό σε “αστοχία στον προγραμματισμό”, μια χλιαρή απάντηση που δεν αποτελεί διάψευση.

Δεν χρειάζεται να φέρουμε καν παραδείγματα αξιωματούχων άλλων χωρών, για να επισημανθεί η αλαζονεία, ο μαυρογιαλουρισμός, αλλά και η γελοιότητα της εικόνας κυβερνητικών στελεχών να εμβολιάζονται πριν από υγειονομικούς, ηλικιωμένους και φυσικά πριν από τον κάθε πολίτη.

Δεν φτάνει που άλλα υποσχέθηκαν και άλλα έγιναν τελικά, όσον αφορά τον αριθμό των δόσεων και το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, αλλά επιδιώκουν ακόμα και τώρα να διαχειριστούν επικοινωνιακά μια κρίσιμη για τη δημόσια υγεία διαδικασία. Αν και η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη για τις δόσεις που ήρθαν (η ΕΕ για άλλη μια φορά κινείται με ρυθμούς χελώνας), έχει ευθύνη για το ότι προσπαθεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά, χωρίς παράλληλα να διατηρήσει μια στοιχειώδη σοβαρότητα.

Επειδή είμαστε στην αρχή της διαδικασίας, επειδή μετράμε ακόμα δεκάδες θύματα κάθε μέρα, ας σοβαρευτούν έστω και τώρα και ας εφαρμόσουν με αυστηρότητα όσα υπόσχονται για τους εμβολιασμούς. Χωρίς κάμερες, υποδοχές στα αεροδρόμια και φωτογραφίες παρατρεχάμενων, που το μόνο που αποδεικνύουν είναι ότι και στον εμβολιασμό όλοι είμαστε ίσοι, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους, ακόμα και αν δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα