Να δεις που κάποτε θα μας πουν και συνεπείς

Να δεις που κάποτε θα μας πουν και συνεπείς
Λογαριασμός ΔΕΗ Eurokinissi

Ποιο είναι το μήνυμα της Πολιτείας σε όσους με χίλιες δυσκολίες, πληρώνουν τους λογαριασμούς τους στην ώρα τους; Προφανώς ότι τους περιγράφει επαρκώς η... εθνική μας προσφώνηση.

Τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν στην τιμή της κιλοβατώρας και θα τεθούν σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου, δεν θα τις νιώσουν οι πολίτες στην τσέπη τους, μόνο αν παίξουμε με τις λέξεις.

Η ανακοίνωση του σχεδίου σωτηρίας της ΔΕΗ, συνοδεύτηκε ουσιαστικά από τη διαβεβαίωση ότι οι καταναλωτές δεν θα λάβουν φουσκωμένους λογαριασμούς.

Είναι δύσκολο να διαπιστωθεί το ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, όταν έχουμε αύξηση στην χρέωση της κιλοβατώρας, αύξηση στο νυχτερινό τιμολόγιο και ρήτρα εκπομπών ρύπων και αυτά αναμένεται να ισοσκελιστούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τη μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% και τη μείωση του Ειδικού Τέλους Μεταφοράς Δικαιωμάτων Ρύπων.

Πρώτον ο ΦΠΑ ισχύει από την 1η Μαΐου και έχει ενσωματωθεί στους τελευταίους λογαριασμούς και δεύτερον το ποσοστό του ΕΤΜΕΑΡ στον λογαριασμό και η μείωσή του δεν επαρκεί για να εξουδετερώσει τις αυξήσεις στην κιλοβατώρα.

Όταν οι αυξήσεις είναι σίγουρες και οι μειώσεις έχουν διάφορα “αν” και υπολογισμούς, ένα είναι βέβαιο. Θα την πληρώσουν οι καταναλωτές.

Αλλά τα παραπάνω ήταν γνωστά. Το πακέτο σωτηρίας της ΔΕΗ ερχόταν και προεκλογικά και με την κάλπη, ισχύει ό,τι και με το ταμείο, να μην επαναλαμβανόμαστε.

Υπάρχει όμως και μια ρύθμιση, που η αλήθεια είναι ότι από μεταρρυθμιστική κυβέρνηση δεν την περιμένει κανείς. Η περαιτέρω μείωση της έκπτωσης για όσους καταναλωτές είναι συνεπείς και όχι μπαταχτσήδες.

Πρόκειται για μια έκπτωση που καθιερώθηκε το 2016 και είχε αποτελέσματα και στην πράξη (έφερε χρήματα στα ταμεία της ΔΕΗ), αλλά και ηθικά. Η έκπτωση μειώθηκε την 1η Απριλίου και από 1η Σεπτεμβρίου, μειώνεται ακόμα περισσότερο.

Ποιο είναι το μήνυμα εδώ; Πρέπει ή δεν πρέπει να δίνονται κίνητρα στους πολίτες για να είναι συνεπείς; Οι άνθρωποι αυτοί στήριξαν τη ΔΕΗ με τη συνέπειά τους σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και τώρα διαπιστώνουν ότι η Πολιτεία δεν εκτίμησε ιδιαίτερα τη στάση τους.

Είναι η ίδια συζήτηση που έχει γίνει και με άλλες οφειλές, όταν πολίτες που με χίλιες δυσκολίες παρέμεναν συνεπείς απέναντι στο κράτος, έβλεπαν στρατηγικούς κακοπληρωτές να πίνουν εις υγείαν των κορόιδων, περιμένοντας κάποια ρύθμιση στο μέλλον.

Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους θέλουν να είναι συνεπείς και για κάθε έναν μπαταχτσή με βίλα, που χρώσταγε στη ΔΕΗ, υπήρχαν πολλοί περισσότεροι που μέτραγαν τα ευρώ για να πληρώνουν στην ώρα τους.

Πέρα λοιπόν από το τι θα δουν στις τσέπες τους αυτοί οι άνθρωποι από 1η Σεπτεμβρίου, με τη μείωση της έκπτωσης σίγουρα δεν θα νιώθουν συνεπείς.

Θα νιώθουν κάτι άλλο, που θα περιγράφεται από την εθνική μας προσφώνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα