Ο Σωτήρης Τσιόδρας τα είπε. Σίγουρα έχει πάει σε ΜΕΘ;

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τα είπε. Σίγουρα έχει πάει σε ΜΕΘ;
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας Menelaos Myrillas / SOOC

Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για τη θνητότητα λόγω κορονοϊού στην Ελλάδα, δημιουργεί εύλογες απορίες για την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Θα απαντηθούν ή ο "πες και εσύ Σωτήρη", δεν έχει πια αρκετές γνώσεις για να τον εμπιστευθούμε;

“Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Όχι δεν έχω, έχετε εσείς; Φέρτε την. Αντί να κουνάτε το χέρι σας επιδεικτικά εάν έχετε εσείς τέτοιες ενδείξεις και τέτοια στοιχεία καταθέστε τα”

Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή (01/12/2021)

Ο πρωθυπουργός στις αρχές του μήνα ζητούσε ενδείξεις για το αν υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα για όσους νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, ενώ χρήζουν θεραπείας εντός. “Καταθέστε τα στοιχεία”, έλεγε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Ας προσπεράσουμε τον παραλογισμό του ισχυρισμού για τις εντός και εκτός ΜΕΘ διασωληνώσεις.

Ας προσπεράσουμε τις μαρτυρίες των ειδικών, των γιατρών και των εντατατικολόγων που δίνουν καθημερινά τη μάχη στα νοσοκομεία.

Να προσπεράσουμε όμως και τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Θεόδωρο Λύτρα; Ο πρωθυπουργός δεν έλεγε στον κ. Τσιόδρα “πες Σωτήρη”, με έναν ενικό εμπιστοσύνης και οικειότητας; Δεν τα είπε αλλά τα έγραψε.

Οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας έκαναν μια επιστημονική δημοσίευση, ιδιαίτερα αποκαλυπτική, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Όσοι διασωληνωμένοι βρέθηκαν εκτός ΜΕΘ, έχασαν τη ζωή τους σε ποσοστό 88%
  • Η θνητότητα λόγω κορονοϊού σχετίζεται με την αύξηση των διασωληνωμένων, τον αριθμό αυτών που μένουν εκτός ΜΕΘ, αλλά και την περιφέρεια που κάποιος νοσηλεύεται.

Οι καθηγητές ανέλυσαν ένα τεράστιο δείγμα χρησιμοποιώντας στοιχεία από το 2ο και 3ο κύμα της πανδημίας. Ούτε η επάρκειά τους, ούτε τα κίνητρά τους μπορούν να αμφισβητηθούν. Επομένως πρέπει να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Γνώριζε η κυβέρνηση τα στοιχεία αυτά, όταν έδινε σήμα για χαλάρωση;
  • Γνώριζε όταν απέφυγε να ενισχύσει το ΕΣΥ ακόμα περισσότερο, διότι κάτι τέτοιο -όπως μας έχει ενημερώσει ο κ. Σκέρτσος- θα ήταν “πολυτέλεια”.
  • Γνώριζε ο πρωθυπουργός, όταν εξέφρασε την αντιεπιστημονική άποψη στη Βουλή για τις εντός και εκτός ΜΕΘ νοσηλείες;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε 516 λέξεις για να ρίξει την ευθύνη για τις ΜΕΘ στην προηγούμενη κυβέρνηση.  Ωστόσο απάντηση για την ουσία των ερωτημάτων που θέτει η έρευνα, δεν έδωσε.

Εδώ όμως μετράμε για δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα. Και κάποιοι από αυτούς θα είχαν γλιτώσει αν κάτι από όλα όσα επισημαίνουν οι καθηγητές, ως επιβαρυντικούς παράγοντες, είχε αντιμετωπιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό.

Λογικά απαντήσεις δεν θα πάρουμε και το θέμα δεν Θα “σηκωθεί” ιδιαίτερα. Τι είναι οι νεκροί μπροστά στα ανοιχτά καταστήματα και το εορταστικό κλίμα;

Το πολύ πολύ να ακολουθήσει η αποκαθήλωση του κ. Τσιόδρα, που με τις έρευνές του δεν εξυπηρετεί πλέον το αφήγημα της “επιτυχημένης διαχείρισης”.

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να μην ερωτηθεί αν έχει πατήσει ποτέ του σε ΜΕΘ, όπως είχε ερωτηθεί η Ολλανδή δημοσιογράφος για τη Σάμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα