Ποιος έχει δίκιο για τις ΜΕΘ, ο εντατικολόγος ή ο πρωθυπουργός;

Ποιος έχει δίκιο για τις ΜΕΘ, ο εντατικολόγος ή ο πρωθυπουργός;
Η μαρτυρία εντατικολόγου του Σωτηρία στο NEWS 24/7 NEWS 24/7

O ισχυρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ότι οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, δεν παρουσιάζουν αυξημένη θνητότητα δεν υποστηρίχθηκε με στοιχεία. Τι είχε πει εντατικολόγος του "Σωτηρία" στο NEWS 24/7 για το πόσο κινδυνέυουν όσοι δεν βρίσκουν εγκαίρως κλίνη εντατικής θεραπείας.

Μια αναφορά του πρωθυπουργού για τους διασωληνωμένους που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή, παραδέχθηκε μεν ότι υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αλλά υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι εμφανίζουν μεγαλύτερη θνησιμότητα από αυτούς εντός ΜΕΘ. Θα έπρεπε να παραθέσει στοιχεία, ωστόσο αντιθέτως ζήτησε στοιχεία για όσους υποστηρίζουν το αντίθετο.

“Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Όχι δεν έχω, έχετε εσείς; Φέρτε την. Αντί να κουνάτε το χέρι σας επιδεικτικά εάν έχετε εσείς τέτοιες ενδείξεις και τέτοια στοιχεία καταθέστε τα”, είπε σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός.

Μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο κ. Μητσοτάκης έσφαλε με αυτό που είπε στη Βουλή, είναι οι μαρτυρίες των γιατρών και των εντατικολόγων που δίνουν καθημερινά τη μάχη κατά του κορονοϊού σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Όπως επισημαίνουν οι υγειονομικοί, υπάρχει δυσκολία για άμεση εισαγωγή ενός ασθενούς με covid σε ΜΕΘ και κάθε μέρα που ένας ασθενής μένει εκτός κλίνης εντατικής αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου του.

Η μαρτυρία του εντατικολόγου του Σωτηρία Β. Κάνιαρη στην κάμερα του NEWS 24/7, είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι είτε ένας ασθενής βρίσκεται στη ΜΕΘ είτε διασωληνωθεί εκτός, δεν επηρεάζει τις πιθανότητες επιβίωσης.

“Κάθε μέρα που ένας ασθενής μένει εκτός μονάδας αυξάνεται το ποσοστό της θνητότητάς του. Δηλαδή και μία μέρα να μείνει, δεν πρέπει να μείνει”, είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Κάνιαρης.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε όλη την Ελλάδα από το σύνολο των κλινών ΜΕΘ covid μόλις οι 2 στις 100 είναι διαθέσιμες. Μιλάμε δηλαδή για το πολύ 12-13. Ολοένα λοιπόν και περισσότεροι ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ μη λαμβάνοντας την απαραίτητη φροντίδα και παρακολούθηση.

Έχουμε περίπου 550 ΜΕΘ covid σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και 670 διασωληνωμένους. Λογικά οι 100 και πλέον αυτών είναι εκτός ΜΕΘ. Επίσης μπορεί ένα ασθενείς να έχει ξεπεράσει τη νόσο ίσως και να έχει αποσωληνωθεί αλλά λόγω επιπλοκών να παραμένει σε ΜΕΘ covid.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι οι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία και στα προηγούμενα κύματα προέρχονταν από άτομα που νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ. Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το Νοέμβριο εξήλθαν από τις ΜΕΘ μόνο 200 άτομα ενώ οι νέες διασωληνώσεις ήταν 243.

Με δεδομένο ότι ξεπεράσαμε του 2000 θανάτους μέσα στον προηγούμενο, μήνα είναι ξεκάθαρο ότι η πλειονότητα των θανάτων ήταν εκτός ΜΕΘ. Τα στοιχεία υπάρχουν στον Υπουργείο Υγείας αλλά ουδέποτε ανακοινώθηκαν.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ NEWS 24/7 ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΘ ΤΟΥ “ΣΩΤΗΡΙΑ”:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα