Μεγάλο ποτάμι, φουσκωμένο η οργή του λαού

Διαβάζεται σε 5'
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Κάτι σαν σάλπισμα από τρομπέτες συνόδευε την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Ήταν η φωνή της οργισμένης κοινωνίας για τα Τέμπη, αλλά και για την συνολική κατάσταση της χώρας.

Όχι! Δεν έχουν παρωθήσει τον πελιδνό Μητσοτάκη στη γωνία τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η συκοφαντημένη κοινωνία το κατάφερε. Η κοινωνία! Ο ελληνικός λαός! Για τον οποίο, κάτι αφιονισμένοι ιδεοληπτικοί και ανόητοι, βαριά πληγωμένοι από την συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, έλεγαν ότι ο λαός «αρρώστησε βαθιά στη ρίζα του», ότι «άλλαξε δομικά» και ότι αυτός ευθύνεται για την κυριαρχία Μητσοτάκη!

Κατέρριψε κι άλλον μύθο η οργισμένη κοινωνία. Ότι χειραγωγείται εύκολα από την δύναμη πυρός των μίντια και γι’ αυτό δεν αντιδρά. Έρχεται, λοιπόν, το 90% της δήθεν καθηλωμένης κοινωνίας και εγκαλεί την κυβέρνηση για συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη.

Το υψηλότατο αυτό ποσοστό δεν είναι προϊόν της αντιπολιτευτικής δυναμικής των κομμάτων. Το κατάφερε μια πληγωμένη και θαρραλέα γυναίκα και οι συν αυτή. Με έρευνες, με στοιχεία, με συγκροτημένο λόγο.

Μιλάμε για την αποθέωση της Κοινωνικής Αντιπολίτευσης, η οποία υποκατέστησε, ξεπέρασε και άφησε πίσω της την βαθιά νυχτωμένη αντιπολίτευση, η οποία ουδέν είχε εισφέρει μέχρι τότε στην προσπάθεια να διερευνηθούν ενδελεχώς τα στοιχεία και τα συμβάντα σχετικά με το έγκλημα στα Τέμπη.

Υπενθύμιση προς αμνήμονες: Το ίδιο έπραξε η συκοφαντημένη κοινωνία και το 2015, όταν έβαλε στη μπάντα τους επικυρίαρχους και ανέβασε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, σε πείσμα της κινδυνολογούσης μιντιακής προπαγάνδας.

Και, βέβαια, είναι η ίδια κοινωνία που ύψωσε το ανάστημά της κατά την δυσώνυμη περίοδο του ’89, και κόντρα στο εφιαλτικό κλίμα που είχαν καλλιεργήσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αγκαζέ με τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Χαρίλαο Φλωράκη, έδωσε στο χειμαζόμενο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου υψηλά ποσοστά, αδιανόητα για την συνθήκη της εποχής.

Τότε, το ΠΑΣΟΚ είχε εναντίον του σχεδόν σύμπασα την μιντιακή επικράτεια. Με δεινότερους επικριτές τις πρότερον φιλικές εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Νέα, Εθνος κ.α.), με πρωταγωνιστές στον ασύστολο λαϊκισμό τους την ηγεσία αλλά και επιφανή στελέχη της Αριστεράς (Μίμης Ανδρουλάκης, Πέτρος Κουναλάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης κ.α.) και, φυσικά, με κάστρο την εφημερίδα «Πρώτη», έντυπο υβρίδιο Μητσοτακισμού και Αριστεράς.

Η κοινωνική αντιπολίτευση

Τον ως άνω υπότιτλο είχε το σημείωμα της στήλης, εδώ, στο NEWS/24.7, στις 9.2.24, που έφερε τον τίτλο «Αντίστροφη μέτρηση για την κυριαρχία Μητσοτάκη;».

Η στήλη απαντούσε θετικά: η χειμαζόμενη οικονομικά κοινωνία (ακρίβεια, προβλήματα των αγροτών κ.α.) αναδεικνύεται σε στιβαρή αντιπολιτευτική δύναμη-αφήνοντας στην άκρη την χλωμή παρουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης-και απειλεί την κυριαρχία Μητσοτάκη.

Ήρθαν και οι αποκαλύψεις για τα Τέμπη, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί στα ύψη η λαϊκή δυσαρέσκεια, να σημειώνει σοβαρές δημοσκοπικές απώλειες η ΝΔ, αλλά-ιδού το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο- να μένουν καθηλωμένα σε χαμηλά ποσοστά ή να ενισχύονται ελάχιστα οι δύο «μεγάλοι» της αντιπολίτευσης(διακριτή άνοδο έχουν η «Ελληνική Λύση» και το ΚΚΕ).

Η έκπληξη Ανδρουλάκη

Πανθομολογείται ότι η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για την πρόταση δυσπιστίας και κυρίως η εμφάνιση του μέχρι πρότινος χλωμού και άγευστου Νίκου Ανδρουλάκη, έκλεψαν την παράσταση.

Παρ’ ότι προσπάθησε ο φιλότιμος Φάμελλος, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη πληγεί από την αδιανόητη παρέμβαση του οιηματία Κασσελάκη για παραίτηση Μητσοτάκη, για δίδυμες εκλογές τον Ιούνιο και- οποίο ατόπημα- για… επιτηρητές στις εκλογές!

Ήρθε και η φαεινή ιδέα του Νικόλα Φαραντούρη(να ρίξει τον Μητσοτάκη η… Ευρωπαία εισαγγελέας) και οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ δεινώς εκτεθειμένο στην τριήμερη συνεδρίαση της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας.

CUT: Αλήθεια, τι παθαίνουν ορισμένοι συγκροτημένοι και αξιόλογοι άνθρωποι, όπως ο Φαραντούρης, και φαλτσάρουν ξαφνικά; Ολίσθημα στιγμιαίο ή συνειδητή επιλογή για να κάνουν θόρυβο και να κολακεύσουν το κομματικό ακροατήριο;

Επιστροφή στα της Βουλής: Το λένε όλοι. Ο Ανδρουλάκης ξεχώρισε. Δυναμική εμφάνιση, πειστικά επιχειρήματα, εύστοχες εμβόλιμες παρεμβάσεις. Με άλλα λόγια, δραστική αλλαγή εικόνας, στοιχείο σημαντικό εν όψει Ευρωεκλογών.

Μέχρι τώρα ό,τι κι αν έλεγε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περνούσε σχεδόν απαρατήρητο. Όπως φερ’ ειπείν οι ενδιαφέρουσες προτάσεις για την Οικονομία και για τη στέγαση, καθώς και η μετρημένη αντιπολίτευση που ασκεί.

Επειδή η Πρόταση Δυσπιστίας έφερε κοντά τα κόμματα της προοδευτικής Αντιπολίτευσης, επανήλθε η συζήτηση για αντιπολιτευτικό μέτωπο, ικανό να πλήξει καίρια την κυβέρνηση.

Σε επίπεδο μαζικών χώρων και κοινωνίας ευρύτερα, συνεργασίες θα υπάρξουν. Αλλά πολιτικό μέτωπο με κλασικούς όρους δεν θα συγκροτηθεί. Απεναντίας θα δούμε αδυσώπητες μάχες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την διεκδίκηση της προνομιακής-σε επίπεδο εντυπώσεων- δεύτερης θέσης.

Κατά τα λοιπά, κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή είχαμε και μια κορυφαία ιλαρή στιγμή. Την διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καμία σχέση με την Διαπλοκή.

Μα…δεν χρειαζόταν. Η κοινωνία ξέρει πολύ καλά ότι τα συστημικά κόμματα-και κυρίως η ΝΔ του Μητσοτάκη- ούτε υφαίνουν ποικιλώνυμες σχέσεις με τους γνωστούς μεγαλοπαράγοντες του τόπου ούτε έχουν εξαρτήσεις από τους παράγοντες αυτούς.

Ήδη, στους καφενέδες της επικράτειας όλοι αυτό συζητούν. Και σκάνε στα γέλια…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα