Ν. Κεραμέως: Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν θα ήταν Υπουργός Παιδείας. Ισως μόνο στην Ουγγαρία…

Ν. Κεραμέως: Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν θα ήταν Υπουργός Παιδείας. Ισως μόνο στην Ουγγαρία…
Η Νίκη Κεραμέως eurokinissi

Η Νίκη Κεραμέως επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι δεν έχει καμία σχέση με το φιλελευθερισμό και ότι φλερτάρει έντονα με την ορμπανοποίηση της παιδείας στη χώρα.

Αν υποθέσουμε ότι η Νίκη Κεραμέως ανήκει στο χώρο των φιλελεύθερων πολιτικών (είπαμε, αν), τότε με το ιστορικών διαστάσεων φιάσκο του προγράμματος της “Ελληνικής Εταιρείας, Προγεννητικής Αγωγής” αφαίρεσε και το τελευταίο φύλλο συκής του όποιου φιλελευθερισμού της.

Στο εσωτερικό του δήθεν φιλελεύθερου κελύφους βρίσκεται μία υπερσυντηρητική, αντιδραστική πολιτικός η οποία με τον τρόπο που πολιτεύεται εδώ και 30 μήνες στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποδεικνύει καθημερινά ότι πολύ απλά δεν αξίζει να βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση και ότι σε καμία άλλη χώρα τη Ευρωπαϊκής Ένωσης (πλην, ίσως, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας) δεν θα είχε αυτήν την (υπουργική) τιμή.

Ακρως ικανοποιημένοι οι επιχειρηματίες της Παιδείας

Επί των ημερών της κα Κεραμέως στο Υπουργείο Παδείας, ο ιδιωτικός τομέας πανηγυρίζει. Η Cisco πήρε μία πολύ μεγάλη δουλειά η οποία αφορά 1,5 εκ χρήστες (μαθητές και εκπαιδευτικούς) και μέσως αυτής απέκτησε πρόσβαση σε πανάκριβα δεδομένα, με άδεια μάλιστα του Υπουργείου και υπογραφή της Υπουργού.

Ενα χρόνο και κάτι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν τη σύμβαση που δεσμεύει την εταιρία με τον ελληνικό δημόσιο. Αφού έγραψε την ελληνική Βουλή στα παλαιότερα των υποδημάτων της, αναγκάστηκε τελικά να την δώσει έτσι ώστε να αποκαλυφθεί η σκαναδαλώδης αλήθεια.

Τα ιδιωτικά σχολεία στη θητεία της Νίκης Κεραμέως κατέγραψαν για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία αύξηση των ετήσιων εγγραφών τους ενώ τα πάσης φύσεως ιδιωτικά κολλέγια, ΙΕΚ, ινστιτούτα κατάρτισης πήραν από την Υπουργό (και από την κυβέρνηση Μητσοτάκη βεβαίως, για να μην ξεχνιόμαστε) ένα πανάκριβο δώρο. Επιπλέον 30.000 “πελάτες” για τις επιχειρήσεις τους αφού κάπου τόσοι ήταν οι κομμένοι των περσινών Πανελλαδικών εξετάσεων μετά τις “παρεμβάσεις” του Υπουργείου στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ (με κορωνίδα της αντι-μεταρρύθμισης την περίφημη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής).

Η κυρία Κεραμέως επίσης έφερε στη Βουλή και, εν τέλει, πέρασε το νομοσχέδιο για την “αυτονομία” της δημόσιας σχολικής μονάδας το οποίο αποτελεί μία προσπάθεια έμμεσης παρέμβασης του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο σχολείο καθώς οι “πανίσχυροι” διευθυντές θα είναι πλέον “ελεύθεροι” να αναζητούν επιπλέον πόρους για τις μονάδες που διευθύνουν από την “αγορά” σε μία καθυστερημένη, είναι η αλήθεια, αντιγραφή του θατσερικού μοντέλου στην Ελλάδα.

Η Υπουργός βεβαίως έχει αναφαίρετο δικαίωμα να υποστηρίζει ότι θέλει και να παρουσιάζει το νεοφιλελεύθερο δόγμα της δεκαετίας του 80 ως μία νέα αντίληψη για την παιδεία και την εκπαίδευση, έστω και αν το μοντέλο που οραματίζεται εγκαταλείπεται κακήν-κακώς στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ, στις μεγάλες ατμομηχανές του διεθνούς καπιταλισμού δηλαδή.

Δεν έχει όμως κανέναν δικαίωμα πρώτον να μην σέβεται την εκπαιδευτική κοινότητα και κατά δεύτερον να αλλοιώνει την πραγματικότητα όταν αυτή δεν βολεύει το αφήγημά της. Ψέματα και μισόλογα για τη σύμβαση με την Cisco αλλά ακόμα και για τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο συμμορφώνεται στις σαφέστατες υποδείξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ειρήσθω εν παρόδω, ακόμη να δοθεί στη δημοσιότητα το υπόμνημα βάσει του οποίου το Υπουργείου έχει-υποτίθεται- συμμορφωθεί, μερικώς, με τις υποδείξεις), ψέμματα ή μισόλογα για την αποτελεσματικότητα του πρωτοκόλλου 50+1 για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ψέμματα ή μισόλογα για τις μεγάλες καθυστερήσεις σε διορισμούς σχολικών νοσηλευτών (με συνέπεια να κινδυνεύουν οι ζωές μικρών μαθητών), ψέμματα και μισόλογα, γενικώς.

Θα το πούμε απερίφραστα: Δεν αξίζει στην Ελλάδα του 2022 να έχει μία Υπουργό Παιδείας που φλερτάρει εντόνως με την alt right πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος. Η επίδειξη μία δήθεν πυγμής στους εκπαιδευτικούς και μαθητές, η στήριξη, μέχρι τελικής πτώσης, του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι απειλές προς τις Ανεξάρτητες Αρχές και, εσχάτως, η προσπάθεια να εισαχθούν στα σχολεία αντιδραστικά “εκπαιδευτικά” προγράμματα, που επιχειρούν να καλλιεργήσουν ενοχικά σύνδρομα στις γυναίκες και να δαιμονοποιήσουν με αστείους και αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς την ομοφυλοφιλία, φανερώνουν ένα ακροδεξιό σχεδιασμό για τα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας.

Πρόκειται για ένα δόγμα που μπορεί να ταιριάζει στην Τουρκία του Ερντογάν και στην Ουγγαρία του Ορμπαν, όχι πάντως στην Ελλάδα (η οποία θέλει να αποκαλείται σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα). Ενα δόγμα που σίγουρα ικανοποιεί τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο (μιλώντας για alt right) αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις που βάζει η τεχνητή νοημοσύνη και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Η κα Κεραμέως, μετά και το φιάσκο του Σαββάτου, όταν και αναγκάστηκε να πάρει πίσω το αντιεπιστημονικό, δήθεν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αρχικά είχε εγκρίνει, έχει ένα και μόνο δρόμο: αυτόν της παραίτησης από το υπουργικό της αξίωμα.

Αν η ίδια δεν το πράξει, οφείλει να το κάνει ο Πρωθυπουργός, ως πολιτικός της προϊστάμενος. Αν τίποτα από τα δύο δεν γίνει, σημαίνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πλήρως ορμπανοποιηθεί.

Εχουμε την υποψία ότι μάλλον θα δικαιωθεί η τελευταία διαπίστωση…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα