Ντόρος έγινε, απάντηση δεν δόθηκε: Απέναντι στον Μητσοτάκη ο “κανένας”…

Διαβάζεται σε 3'
Εκδήλωση της Εφημερίδας των Συντακτών "Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;" με την συμμετοχή των Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Έφης Αχτσιόγλου, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024.
Εκδήλωση της Εφημερίδας των Συντακτών "Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;" με την συμμετοχή των Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Έφης Αχτσιόγλου, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024. ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Η συζήτηση με τίτλο: «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;» πραγματοποιήθηκε και οι απαντήσεις που (δεν) δόθηκαν.

Η εκδήλωση με τους τρεις (Τεμπονέρας, Χριστοδουλάκης, Αχτσιόγλου) στο θέατρο «Άλφα» ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες, αλλά κατέληξε στην απογοήτευση. Διότι ουδείς αποτόλμησε να δώσει κάποια απάντηση στο πολύ εύλογο ερώτημα του τίτλου της εκδήλωσης: «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος»;

Και όταν τρία νέα στελέχη δεν τολμούν να κοιτάξουν κατάματα αυτό που συμβαίνει σήμερα και αρκούνται σε κοινοτοπίες και «αναλύσεις» δίκην δημοσιολόγων, τότε αυτός που «έλειπε» από την εκδήλωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κάθε λόγο να γελάει κάτω από τα (ανύπαρκτα) μουστάκια του. Διότι, εδώ που τα λέμε, θα μπορούσε να πάει στην εκδήλωση και ο Μητσοτάκης, απρόσκλητος. Και να πει: «Ήρθα για να δω ποιον θα βάλετε απέναντι μου, έχω αγωνία»…

Όλα μπορούν να γίνουν. Εδώ «μπούκαρε» ο Στέφανος Κασσελάκης, τον οποίο κάλεσε ο εκ των ομιλητών Τεμπονέρας. Και ο Κασσελάκης, φυσικά, πήγε για να κάνει το μόνο που ξέρει καλά: να κάνει μπάχαλο την εκδήλωση και όλη η ειδησεογραφία και η σχολιογραφία να ασχολείται   το «ντου Κασσελάκη».

Μετά από αυτά, τι περιθώριο σχολιασμού υπάρχει; Ο καλόπιστος, προοδευτικός και αριστερός, πολίτης, που περίμενε να ακούσει κάτι διαφορετικό και ενθαρρυντικό, τι αποκόμισε; Τι απάντησαν οι τρεις (συν)ομιλητές στο βασικό ερώτημα «απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;». Ας δούμε:

  1. Ο κ. Τεμπονέρας είπε ότι ο Κασσελάκης «έχει την εντολή και την ευθύνη να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά»!
  2. Ο κ. Χριστοδουλάκης ότι απέναντι στον Μητσοτάκη είναι «το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης». Και
  3. Η κ. Αχτσιόγλου θεωρεί αμελητέο το «ποιος» θα είναι απέναντι στον Μητσοτάκη και πιστεύει ότι ο πολιτικός χώρος που θα αντιπαρατεθεί με τον Μητσοτάκη «δεν βρίσκεται ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο ΠΑΣΟΚ».

Δύο συμπεράσματα  βγαίνουν αβίαστα από τα προεκτεθέντα:

Πρώτον, η εκδήλωση πήγε στράφι, τους τη χάλασε ο Κασσελάκης, με τον υπερχειλίζοντα μπιζιμποντισμό του. Και έφυγε ευχαριστημένος, αφού άκουσε από τον «εκπρόσωπό» του-έτσι τον αποκάλεσε- Τεμπονέρα ότι με τον ίδιο (τον Κασσελάκη…) αρχηγό ο ΣΥΡΙΖΑ θα βαδίσει προς την εξουσία. Σουρεαλισμός…

Δεύτερον, η εκδήλωση κατέληξε να μην έχει νόημα, αφού ουδείς από τους τρεις τόλμησε να πει αυτά που βλέπει ο προοδευτικός κόσμος. Ότι με τόσα κόμματα (μικρομεσαία και κομματίδια προκοπή δεν υπάρχει και ο Μητσοτάκης θα κάνει ό,τι θέλει. Το πολύ-πολύ να χάσει κάτι προς τα ακροδεξιά κομματίδια.

Στην πολιτική ζωή της χώρας κυριαρχούν ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Και η κυριαρχία αυτή παραμένει αδιατάρακτη παρά τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή τους. Και αυτό συμβαίνει επειδή, για πρώτη φορά στο μισό αιώνα της Μεταπολίτευσης, δεν υπάρχει εναλλακτική από τον προοδευτικό χώρο.

Μέχρι το 2009 τέτοια εναλλακτική ήταν το ΠΑΣΟΚ, μετά το 2012 ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μετά τις περσινές (2023) εκλογές η κυριαρχία Μητσοτάκη και ΝΔ είναι ανεξέλεγκτη. Η εξ αριστερών αντιπολίτευση είναι μη υπολογίσιμος αντίπαλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στον αστερισμό του Κασσελάκη, περιμένει το μοιραίο: τη νέα εκλογική συρρίκνωσή του στις ευρωεκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει «άλφα και ωμέγα» της στρατηγικής του την κατάληψη της δεύτερης θέσης. Ρεαλιστικό είναι, αλλά χωρίς εκλογική δυναμική δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική αλλαγή συσχετισμών.

Εν κατακλείδι, ο ντόρος που έγινε για την εκδήλωση των τριών ήταν απολύτως δυσανάλογος με το αποτέλεσμά της. Και απάντηση στο ερώτημα «απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;»  δεν δόθηκε.

Ίσως γιατί η απάντηση βρίσκεται σ΄ αυτήν τη ρήση του Βρετανού συγγραφέα Κάρολου Ντίκενς: «Μην κάνεις ερωτήσεις, αν δεν θες να σου λένε ψέματα»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα