Ο Μητσοτάκης θα απειληθεί από μια μεγάλη παράταξη, όχι από μικρομάγαζα…

Διαβάζεται σε 4'
O Κυριάκος Μητσοτάκης
O Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη στρατηγική για να μην οδηγηθούμε με βεβαιότητα και σε τρίτη κυβερνητική τετραετία της ΝΔ; Το έδειξε ο δεύτερος γύρος της Κυριακής. Η συνεργασία της αντιπολίτευσης.

Ας ξεκινήσουμε ανάποδα, με κάτι που δεν συνέβη. Αν ο Μπακογιάννης, μετά την πολύχρονη ταλαιπωρία-και κωμωδία μαζί- του «Μεγάλου Περιπάτου», θριάμβευε ξανά στην Αθήνα, δεν θα αποκαλούσαμε τους Αθηναίους μαζοχιστές; Αν ο Αγοραστός επανεκλεγόταν, μετά τη διπλή καταστροφή στη Θεσσαλία, δεν θα λέγαμε ότι οι Θεσσαλοί είναι, εκτός από μαζοχιστές και εξαγορασμένοι;

Οι άνθρωποι, όταν τους υποτιμούν και τους περιφρονούν, αντιδρούν. Συνήθως, όχι πάντα. Αυτή τη φορά ένα κομμάτι ψηφοφόρων αντέδρασε. Στην Αθήνα πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ δεν πήγαν να ψηφίσουν θεωρώντας σίγουρη τη νίκη Μπακογιάννη. Επιπλέον, σχεδόν όλοι οι άλλοι ψηφοφόροι (ακόμα και του ΚΚΕ, που είχε δώσει γραμμή για αποχή) συνασπίστηκαν στο πρόσωπο του Δούκα.

Δεν ψήφισαν τον Δούκα ως ΠΑΣΟΚο, ψήφισαν τον Δούκα ως το πρόσωπο που μπορούσε να τιμωρήσει την αλαζονική βεβαιότητα. Και ας προσέξουμε τις λεπτομέρειες. Για μιάμιση μονάδα ο Μπακογιάννης δεν εξελέγη από τον πρώτο γύρο. Επίσης, για μια μονάδα θα μπορούσε ο Δούκας να είναι τρίτος. Και στις δυο περιπτώσεις σήμερα η συζήτηση μπορεί να ήταν άλλη.

Όσα προαναφέραμε μειώνουν τη σημασία της ήττας του Μπακογιάννη και της νίκης του Δούκα; Κάθε άλλο. Η ήττα Μπακογιάννη από μόνη της συνιστά ήττα για τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη. Και η νίκη του Δούκα είναι νίκη όσων τον ψήφισαν: του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο προέρχεται, του ΣΥΡΙΖΑ που τον υποστήριξε ανοιχτά και καθαρά και των… λοιπών προοδευτικών (πολιτών, όχι μυωπικών πολιτικών δυνάμεων), που αγνόησαν τις κομματικές γραμμές και δεν έκατσαν στο σπίτι τους.

Όλα αυτά οδηγούν σε ένα βασικό συμπέρασμα. Ότι η ΝΔ και ο Μητσοτάκης υπέστησαν μια ήττα, έφαγαν μια σφαλιάρα και τους κόπηκαν λίγο τα φτερά. Αλλά θα ήταν χαζό και υπερφίαλο να ισχυριστεί κάποιος κάτι περισσότερο. Η ΝΔ επανεξελέγη πριν από τρεις μήνες με άνεση και ουσιαστικά χωρίς υπολογίσιμο αντίπαλο. Και στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση το εκλογικό ποσοστό της παρέμεινε το ίδιο. Το δείχνουν τα αποτελέσματα στις Περιφέρειες. Με απλά λόγια, δύο Δήμοι(Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και μια Περιφέρεια(Θεσσαλία) δεν οδηγούν σε καμιά ανατροπή στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Όμως, η συνέχεια μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα. Η κυβέρνηση θα υποστεί φθορά, είναι νόμος της πολιτικής. Αυτό μπορεί να αποτυπωθεί στις ευρωεκλογές του Μαίου του 2024. Όμως, για να επέλθει ανατροπή, πρέπει κάποιος από τους αντιπάλους της ΝΔ να την πλησιάσει. Η διαφορά στις  βουλευτικές εκλογές ήταν χαώδης: ΝΔ 41%, ΣΥΡΙΖΑ 18% ,ΠΑΣΟΚ 12%. 

Για να αλλάξει αυτός ο συσχετισμός, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ να αυξήσουν θεαματικά τα ποσοστά τους. Κανένα στοιχείο δεν οδηγεί προς τα εκεί. Απλώς η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ λέει ότι έχει «νικηφόρα στρατηγική» έναντι της ΝΔ. Νομίζει ότι νικηφόρα στρατηγική είναι να παίρνεις 12% στις βουλευτικές εκλογές και να μην έχεις ούτε έναν δικό σου Περιφερειάρχη στις αυτοδιοικητικές. Ο  Ανδρουλάκης και οι συν αυτώ εκδηλώνουν συμπτώματα μικρομεγαλισμού.

Ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη στρατηγική για να μην οδηγηθούμε με βεβαιότητα και σε τρίτη κυβερνητική τετραετία της ΝΔ; Το έδειξε ο δεύτερος γύρος της Κυριακής. Η συνεργασία της αντιπολίτευσης. Κι επειδή στις βουλευτικές εκλογές δεν μπορεί να γίνει συνεργασία πάνω σε πρόσωπα, για να ηττηθεί η ΝΔ του Μητσοτάκη πρέπει να δημιουργηθεί μια ενιαία παράταξη, που θα έχει πίσω της τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και θα κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις, όσους δεν θέλουν την μακροημέρευση της ΝΔ στην εξουσία. Όπως ακριβώς έγινε τώρα στην Αθήνα.

Φυσικά, μια τέτοια εξέλιξη θα συναντήσει πολλά εμπόδια και πιθανότατα θα αποτραπεί. Δεν θα το επιτρέψουν τα σημερινά μικρά, άντε μικρομεσαία, κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Αλλά μπορεί να την επιβάλουν οι ψηφοφόροι και να έχουμε εκπλήξεις. Φαντάζεται κανείς τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει μια τέτοια παράταξη απέναντι σε μια κυβέρνηση που θα παλεύει με τη φθορά της;

Όσοι δεν θέλουν να χαρίσουν στη ΝΔ και στον  Μητσοτάκη ένα ρεκόρ- την τρίτη συνεχόμενη θητεία τους- καλούνται να αφήσουν στην άκρη τα μαγαζάκια, τις μικροεξουσίες   και τους εγωϊσμούς τους, να βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει και να βρουν τους Δούκες που μπορούν να κάνουν την πραγματικά  μεγάλη ανατροπή…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα