Οι Άγιοι του Ιερωνύμου κάνουν αντάρτικο, πάρτε τους τα φυσεκλίκια…

Διαβάζεται σε 3'
Συνεδρίαση της Ιεραρχίας
Συνεδρίαση της Ιεραρχίας EUROKINISSI

Είναι φανερό ότι οι Ιεράρχες δεν αντέχουν την ήττα τους και επιχειρούν να κάνουν “αντάρτικο”. Δεν θέλουν πολιτικούς στις γιορτές τους; Με γεια τους με χαρά τους. Ας μην πάνε.

Λοιπόν, η χτεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου είναι η πιο σωστή και η πιο έντιμη των τελευταίων χρόνων. Μπορεί να αποπνέει ένας είδος σκοταδισμού, αφού επιχειρεί να «τιμωρήσει» την πολιτική τάξη της χώρας που την αγνόησε και ψήφισε το «βέβηλο» νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων, αλλά βάζει τα πράγματα σε μια καλή σειρά.

Από τότε που υπάρχουν οργανωμένα κράτη και Εκκλησίες οι σχέσεις τους ήταν αμαρτωλές, έφταναν στο επίπεδο της «αιμομιξίας». Όσα αποτόλμησαν το χωρισμό γλίτωσαν από τέτοια αμαρτήματα. Σε εμάς εδώ επικρατεί μια αλληλοσυμπληρούμενη σχέση. Η Εκκλησία έχει πελατεία, την οποία κατά καιρούς προσφέρει σε κόμματα και πολιτικούς. Δυστυχώς, ο Καραμανλής (ο μακαρίτης, ο πατριάρχης της Δεξιάς), είπε μεν το 1974 στον τότε αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ «να χωρίσουμε τα μαγαζιά μας», αλλά δεν το τόλμησε.

Αν κάποια κυβέρνηση τολμήσει να κάνει στοιχειώδη βήματα εκσυγχρονισμού, η Ιεραρχία αντιδρά, άλλοτε έξαλλα και άλλοτε ύπουλα. Το είδαμε το 1982, όταν η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (Ανδρέα Παπανδρέου) καθιέρωσε τον πολιτικό γάμο-για τους ετερόφυλους, τότε …δεν υπήρχαν ομόφυλοι. Οι Ιεράρχες βγήκαν στα κάγκελα. Η κινδυνολογία, ότι καταστρέφεται η οικογένεια και απειλείται η χώρα, έδινε και έπαιρνε. Η κυβέρνηση, ευτυχώς, δεν υποχώρησε, ο πολιτικός γάμος καθιερώθηκε και όσα έλεγαν οι Χριστόδουλοι και Ιερώνυμοι της εποχής αποδείχτηκαν απάτη. Και η οικογένεια και η χώρα είναι στη θέση τους, η Εκκλησία έχασε πελατεία.

Το είδαμε και το 2000, όταν η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις αστυνομικές ταυτότητες. Νέα «επανάσταση» των ρασοφόρων. Πάλι κινδύνευαν η πατρίς, η θρησκεία και η οικογένεια. Σύμπασα η τότε θρησκευόμενη Δεξιά έσπευσε να υπογράψει-ω τι ντροπή…- στο «δημοψήφισμα» του μακαρίτη Χριστόδουλου. Αλλά η κυβέρνηση δεν υποχώρησε. Έχουμε ταυτότητες χωρίς θρήσκευμα, η πατρίς, η θρησκεία και η οικογένεια δεν έπαθαν τίποτα και οι λαοπλάνοι και ιεροπλάνοι ηττήθηκαν.

Τώρα η συντηρητική κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ένα εξίσου τολμηρό -για τα μέτρα των ψηφοφόρων της- βήμα. Το νομοσχέδιο πέρασε, οι Άγιοι του Ιερωνύμου ηττήθηκαν ξανά. Και αυτό τους προκαλεί έξαψη, δεν μπορούν να το χωνέψουν. Ορισμένοι εκτρέπονται και απειλούν βουλευτές, αλλά το παιχνίδι το έχασαν (αλήθεια, τι απέγινε η «ανάκριση» που διέταξε ο αρχιεπίσκοπος για τον αρχιμανδρίτη-χούλιγκαν;).

Τώρα η Ιεραρχία αποφάσισε να εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μονή Πετράκη και όχι στη Μητρόπολη των Αθηνών, ώστε να μην παραστούν εκπρόσωποι της Πολιτείας. Και ο αρχιεπίσκοπος δεν θα παραστεί στο εορταστικό γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο αγνοώντας την πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είναι φανερό ότι οι Ιεράρχες δεν αντέχουν την ήττα τους και επιχειρούν να κάνουν «αντάρτικο». Δεν θέλουν πολιτικούς στις γιορτές τους; Με γεια τους με χαρά τους. Ας μην πάνε. Καιρός και οι πολιτικοί να κόψουν τα νταραβέρια μαζί τους. Και ως πρώτη κίνηση ας κόψουν την πρόσκληση του αρχιεπισκόπου και της κουστωδίας του στην ορκωμοσία της Βουλής.

Και δεν είναι μακριά η μέρα που μια κυβέρνηση θα αναγγείλει ότι θα προχωρήσει στο χωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία. Θα είναι ευεργετικό για όλους, πιστούς και μη. Οι μόνοι που θα χάσουν θα είναι οι θεομπαίχτες, Ιεράρχες και πολιτικοί.

Μικρό το κακό ή μάλλον μεγάλο το καλό θα είναι. Άλλωστε, γι΄αυτούς τα έχει πει καλύτερα ο Χριστός: «Ουαί υμίν, γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί, …οδηγοί τυφλοί οι διυλίζοντες τον κώνωπα την δε κάμηλον καταπίνοντες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα