Όλα καλά, ο γύφτος πέθανε

Όλα καλά, ο γύφτος πέθανε
Στιγμιότυπο από καταυλισμό ρομά EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Κώστας Φραγκούλης, 16 ετών, πατέρας, ρομ, άνθρωπος. Πυροβολήθηκε από αστυνομικό και πέθανε. Ας συνεχίσουμε αδιάφοροι τις ζωές μας.

-“Τα έμαθες ρε; Πέθανε ο τσιγγάνος…”

-“Ε δε βαριέσαι, ένας γύφτος λιγότερος.”

Έτσι είπαν και συνέχισαν τις ζωές τους.

-“Το δες; Ο 16χρονος στη Θεσσαλονίκη, που τον πυροβόλησε ο μπάτσος, δεν τα κατάφερε τελικά.”

-“Το ‘δα στις ειδήσεις. Αλλά για πες εσύ, τι θα κάνεις τα Χριστούγεννα;”

” Θα πάμε στο χωριό μωρέ, θα ‘ναι όμορφα και ήσυχα. Θα ‘μαστε οικογενειακά.”

Στο χωριό

Παρά τα πολλά αχρείαστα που άκουγα ως παιδί μεγαλώνοντας σε χωριό, υπάρχει μια ανάμνηση που κρατώ μέχρι και σήμερα. Μια όμορφη ανάμνηση. Τα καλοκαιρινά τραπέζια μετά το χωράφι.

Όλοι μαζί, ρομά και μπαλαμοί, να γινόμαστε “ένα”, τρώγοντας το ίδιο φαΐ, απ’ την ίδια σαλάτα, ανταλλάσσοντας το ίδιο -ένα πάντα στο τραπέζι- μαχαίρι, χωρίς να σκέφτεται κανείς απ’ τους μπαλαμούς ότι αυτό που συμβαίνει εδώ είναι λάθος.

Μαζί, στο ίδιο τραπέζι, σε μια μάλλον ακούσια ανταλλαγή κουλτούρας, αλλά σίγουρα σε μια εκούσια προσπάθεια αλληλοκατανόησης και αποδοχής.

Γιατί, φιλαράκι μπαλαμό, δεν σε κάνει ανώτερο, ούτε και καλύτερο, το ότι τυχαία δεν γεννήθηκες ρομά.

Αυτή είναι άλλωστε και η αρχή του ρατσισμού, η αδυναμία να αντιληφθείς την αυτονόητη τυχαιότητα του ποιοι είμαστε, πού γεννηθήκαμε, ποιους αγαπάμε κ.ο.κ.

“Δεν ήταν η βενζίνη, δεν ήταν τα λεφτά, μπάτσοι πυροβόλησαν γιατί ήτανε ρομά”

Ήταν μόλις 16 ετών, είχε και ένα παιδί και δεν πρόλαβε να το χαρεί. Αυτή τη ζωή, τη δύσκολη που τον περίμενε, δεν την έζησε. Δεν τον άφησε η σφαίρα που του σφήνωσε στο κεφάλι το όργανο της τάξης.

Η εντολή σαφής, σε καταδίωξη δεν πυροβολείς.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εστάλη σε όλα τα ΑΤ της χώρας, στις 20 Δεκεμβρίου του 2021, απαγορεύονται ρητά οι πυροβολισμοί στις καταδιώξεις.

Είχε προηγηθεί ο θάνατος του 18χρονου Ν. Σαμπάνη στο Πέραμα, μετά από αστυνομική καταδίωξη.

Η εν λόγω εγκύκλιος αναφέρει ρητά τα εξής: “Να θυμάσαι πάντα ότι κατά την καταδίωξη ΔΕΝ επιτρέπονται πυροβολισμοί για ακινητοποίηση του οχήματος και επικίνδυνοι χειρισμοί και ελιγμοί για την εκτροπή του οχήματος.”

Glomex

Σε άλλο σημείο της εγκυκλίου, αναφέρεται ότι η καταδίωξη πρέπει να διακόπτεται όταν καθίσταται επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των συμμετεχόντων.

Εκτός κι αν πρόκειται για τη ζωή των ρομά;

Οι ΔΙΑΣ γνώριζαν πολύ καλά ότι ο 16χρονος έφυγε από το πρατήριο δίχως να καταβάλει το αντίτιμο για τα καύσιμα. Ήταν εκεί και ήξεραν ότι δεν έχει πειράξει κανέναν και δεν αποτελεί κίνδυνο.

Από την πρώτη, επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας υπάρχει ξεκάθαρη προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά ότι βολή αστυνομικού βρήκε το θύμα στο κεφάλι, δίνοντας (τυχαία;) την εντύπωση ότι ο 16χρονος τραυματίστηκε μετά από πρόσκρουση σε τοιχίο.

“Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ”.

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται επίσης ότι οι αστυνομικοί “βρίσκονταν πλησίον του σημείου”, ενώ γνωρίζουμε ότι ήταν μέσα στο πρατήριο όταν ο 16χρονος έφυγε χωρίς να πληρώσει.

Οι αστυνομικοί, λοιπόν, γνώριζαν το πλημμέλημα και παρόλα αυτά παραβίασαν τον νόμο, καταδιώκοντας τον 16χρονο, κάνοντας χρήση όπλου.

“Όταν πρόκειται για αυτόφωρο έγκλημα πρέπει να αποφεύγεται η σύλληψη του δράστη, όταν αυτό είναι ασήμαντο πλημμέλημα και απειλείται από τη σύλληψη η διατάραξη της τάξης και η πρόκληση σοβαρότερων αξιόποινων πράξεων”.

Οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να σημειώσουν τις πινακίδες του οχήματος και το ζήτημα θα είχε λυθεί αναίμακτα.

Όμως δεν ήθελαν αυτό, ήθελαν να πέσει πιστολίδι. Γιατί; Γιατί ήξεραν ότι πρόκειται για ρομ.

Ποιος αστυνομικός, ο οποίος υποτίθεται πως έχει περάσει τα απαραίτητα ψυχομετρικά τεστ και έχει κριθεί πως είναι σε θέση να διαχειριστεί καταστάσεις που απαιτούν ψυχραιμία, βγάζει με τόση ευκολία ένα όπλο και σκοτώνει ένα ανήλικο παιδί, μόνο και μόνο επειδή δεν πλήρωσε στο πρατήριο καυσίμων;

Η απάντηση είναι μία: Ήταν ρομ και αυτό ήταν αρκετό για να βγάλει όπλο και να αρχίσει να πυροβολεί.

Και τώρα, πάλευε τσιγγάνε να βρεις ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ…

Κλάψε μάνα τσιγγάνα για το παιδί που σου πήραν άδικα. Κλάψε και συ πατέρα. Κλάψε και συ που έχεις καρδιά τσιγγάνικη, κι ας μην είσαι ρομά, γιατί οι ζωές αυτών δεν αξίζουν όσο η δική σου.

Ας μη γελιόμαστε. Δεν φταίνε οι ρομά που στερούνται βασικών δικαιωμάτων, όπως η εκπαίδευση και η εύρεση εργασίας.

Δεν φταίνε οι ρομά που δεν έχουν τη δυνατότητα να αφομοιωθούν στην κοινωνία και να ζουν αξιοπρεπώς.

Δεν φταίνε οι ρομά που μερίδα αυτών ζει κάτω από άθλιες συνθήκες, που μερίδα αυτών δεν πάει σχολείο, που δεν έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Φταίει το γαμημένο το σύστημα, η κοινωνία του “δεν βαριέσαι, τίποτα δεν αλλάζει”, μα πάνω απ’ όλα η ανικανότητα της πολιτείας να εντάξει τους ρομά και εν γένει τις μειονοτικές ομάδες στο κοινωνικό σύνολο.

Φταίμε εμείς όλοι που αδιαφορούμε για ό,τι δεν είμαστε, για ό,τι δεν μας καίει, δεν μας αγγίζει, δεν μας αφορά.

Φταίμε όλοι μπροστά στο άδικο, φταίμε εκεί που έχει χυθεί ρατσισμός.

Φταίμε γιατί απλά κοιτάζουμε, φταίμε γιατί απλά ακολουθούμε την εύκολη λύση, γυρνάμε την πλάτη, κάνουμε ότι δεν ξέρουμε, προσποιούμαστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Προσποιούμαστε ότι δεν ακούμε τα μπαμ.

Προσποιούμαστε ότι δεν βλέπουμε το αίμα.

Προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη.

Όλα καλά, ο κακός γύφτος πέθανε.

Δεν θα έρθει να πάρει τα παιδιά σας, δεν θα ληστέψει τα σπίτια σας, δεν θα κλέψει τη βενζίνη σας.

Όλα καλά, ο κακός γύφτος πέθανε.

Ας συνεχίσουμε να αδιαφορούμε, μέχρι να ξαναδούμε το έργο πάλι απ’ την αρχή. Και πάλι απ’ την αρχή. Μια λούπα αδιαφορίας μπροστά στο άδικο.

Πέρσι ο Νίκος Σαμπάνης.

Σήμερα ο Κώστας Φραγκούλης.

Αύριο ποιος;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα