Σκονάκι για τις καλλονές

Σκονάκι για τις καλλονές

“Σε ποια χώρα είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας;”

Οι τριάντα υποψήφιες κοπέλες για το τίτλο της Μις Γαλλία 2018 πρόσφατα πέρασαν από γραπτές εξετάσεις. Βέβαια, παρήλθε ο καιρός που ο παρουσιαστής των καλλιστείων απλώς ρωτούσε τη φιναλίστ τι θα ευχόταν περισσότερο, για να πάρει την στερεότυπη απάντηση «μα την παγκόσμια ειρήνη, τί άλλο;».

Φέτος λοιπόν, η αφρόκρεμα των ωραιοτέρων Γαλλίδων κλήθηκαν να απαντήσουν γραπτώς σε 34 ερωτήσεις, μεταξύ των οποίων ήταν και η εξής: «Σε ποια χώρα είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας;».

Να μια καλή ερώτηση. Οι κοπελιές όμως δεν είναι υποχρεωμένες να παρακολουθούν στενά και επιμελώς την ειδησεογραφία. Οπότε, ακόμα κι αν αγνοούν τη χώρα στην οποία είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, κάτι σχετικό φαντάζομαι πως έχει πάρει το αυτί τους, έστω και φευγαλέα, ίσως καθώς ακούν ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο πηγαίνοντας σε μια φωτογράφιση.

Δεν είναι απίθανο να θυμούνται λοιπόν πως ο Τσίπρας είναι πρωθυπουργός σε μια Αποικία Χρέους – με το που γεννιέται ένας από τους κατοίκους της, χρωστά γύρω στα 30 χιλιάρικα. Την ίδια στιγμή όμως, κάποια από τα μεγάλα κεφάλια αυτής της χώρας, πολιτικοί, τραπεζίτες, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και λοιπές μούρες, έχουν στείλει τα καθαρά ή ξεπλυμένα λεφτουδάκια τους για διακοπές σε μακρινούς φορολογικούς παραδείσους, καθώς το κλίμα αυτής της χώρας φαίνεται να είναι ανθυγιεινό γι’ αυτά.

Από την άλλη, οι απλοί κάτοικοι αυτής της χώρας τα τελευταία χρόνια δεν έβαλαν μόνο πλάτη, αλλά και πολλά άλλα μέρη της ανατομίας τους στο πάγκο του χασάπη, για να λειτουργεί το κράτος, ώστε να το λυμαίνονται οι μούρες που λέγαμε. Αυτοί οι καθημερινοί άνθρωποι, ίσως να έχουν ακούσει κάτι οι καλλίγραμμες Γαλλίδες, έχουν ξεχωριστές ικανότητες – σχεδόν μεταφυσικές. Ναι! Ας πούμε, λόγω οικονομικής στενότητας, μετατρέπουν το απέκκριμά τους σε παξιμάδι, με το οποίο συμπληρώνουν τη φτωχή διατροφή τους. Κι επειδή η πενία τέχνας κατεργάζεται, και πρέπει να βρίσκουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματά τους, έχουν καταφέρει να βάφουν αβγά με ηχηρά εκφυσήματα αερίων. Αυτό είναι ένα θαύμα, που έχει κάνει μεγάλη εντύπωση στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα – κάτι θα έχει πάρει το αυτί των υποψηφίων.

Δε μπορεί, κάτι θα έχουν ψυλλιαστεί οι ευειδείς νεαρές για τη χώρα του Τσίπρα: είναι εκείνη, μακάρι να μπορούσα να τα  πω όλα αυτά στις κοπέλες σαν σκονάκι, είναι λοιπόν εκείνη η χώρα που δυο κόμματα της αντιπολίτευσης χρωστούν γύρω στα 200 εκατομμύρια δανεικά κι αγύριστα το καθένα στις Τράπεζες, ενώ σφυρίζουν κλέφτικα όταν κάποιος τους λέει να τα εξοφλήσουν.

Ναι, είναι αυτή η χώρα, η χώρα του Τσίπρα, που οι ιδιοκτήτες καναλιών εδώ και τριάντα χρόνια εκμεταλλεύονταν τσάμπα τη συχνότητα που εξέπεμπαν – δεν έδιναν σέντσι στο κράτος. Και όταν η κυβέρνηση τους είπε να πληρώσουν, αυτοί μόνο που δε ζώστηκαν φυσεκλίκια ν’ ανέβουν στο βουνό. Α, κάτι θα έχουν δει, οι καλλονές, κάτι οργισμένα δημοσιογραφικά παπιγιόν και έξαλλα τηλεοπτικά ταγιεράκια, να σκίζουν το καλσόν τους από αγανάκτηση.

Ναι, ναι, γι’ αυτή τη χώρα μιλάμε, ρε κορίτσια. Που τα Μεγάλα Αφεντικά στέλνουν τους ιδιωτικούς στρατούς τους από χαπακωμένους χούλιγκαν για να σπάσουν γραφεία εφημερίδων και ιστοσελίδων που ανήκουν στους αντιπάλους τους – δεν μπορεί, θα έχετε δει πλάνα στην τηλεόραση.

Σ’ αυτήν τη χώρα λοιπόν είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας. Που την αγαπούν οι κάτοικοί της, ίσως εξαιτίας των αντιφάσεών της. Που οι πολίτες της, από τη μια στέλνουν τα χρυσά αβγά του φιδιού τρίτο κόμμα στη Βουλή, κι από την άλλη δείχνουν έμπρακτα τη αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, εν αντιθέσει με κάτι σούπερ πολιτισμένους της Ευρώπης. Γι’ αυτή τη χώρα μιλάμε. Ελπίζω να μαντέψατε ποια είναι, αν και, τώρα που το σκέφτομαι, δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Τέλος πάντων,  αν δεν βρείτε ποια είναι η χώρα του Τσίπρα, δεν πειράζει – στα τελικά των καλλιστείων, απλώς ευχηθείτε παγκόσμια ειρήνη.

*Ο Παύλος Μεθενίτης είναι δημοσιογράφος του Ραδιοφώνου 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα