Ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του… ψυχολόγου

Ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του… ψυχολόγου
Σκοτεινό πλάνο από την συζήτηση που γίνεται στην Βουλή. Σκοτεινό και το μέλλον του προϋπολογισμού του 2021 Eurokinissi

Οι κυβερνητικοί βουλευτές θα πουν σήμερα «ναι» στον οικονομικό σχεδιασμό της ερχόμενης χρονιάς, γνωρίζοντας ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες να εκτελεστεί.

Η συζήτηση του τακτικού προϋπολογισμού είναι η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία κάθε χρονιάς. Η τελική ψηφοφορία εφάμιλλη της «ψήφου εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση. Δικαίως. Ο εκάστοτε προϋπολογισμός αποτελεί την απεικόνιση του σχεδιασμού, των πολιτικών προτεραιοτήτων και των ιδεολογικών κατευθύνσεων μιας κυβέρνησης και μάλιστα με μετρήσιμο τρόπο. Αρκεί αυτός ο προϋπολογισμός να έχει ελπίδες …να εκτελεστεί.

Η προϋπόθεση αυτή δεν φαίνεται να ισχύει για τον προϋπολογισμό του 2021. Προβλέπει ύφεση 10,5% για το 2020 και ανάπτυξη 4,8% για την επόμενη χρονιά. Στόχοι που – παρεπιπτόντως- πολύ απέχουν από τις αρχικές εκτιμήσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την Άνοιξη και τους μετέπειτα μήνες που ήταν πολύ πιο αισιόδοξες. Όμως όλα δείχνουν πως πολύ απέχουν και από την πραγματικότητα, όπως αυτή θα διαμορφωθεί το 2021.

Μάλιστα αυτό έχει σχεδόν ομολογηθεί, από τα πλέον υπεύθυνα χείλη. Βλέπετε η συζήτηση του προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής είναι υποταγμένη στις σκοπιμότητες των πολιτικών εντυπώσεων. Όμως η επεξεργασία του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής που προηγήθηκε, φαίνεται πώς ήταν πιο ειλικρινής. Εκεί ήταν που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός δεν καλύπτει μόνον ανάγκες οικονομικού προγραμματισμού αλλά ανάγκες …ψυχολογικές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, στην χθεσινή του παρέμβαση στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών σχετικά με το ότι «στην περίοδο αυτή οι προβλέψεις στην πραγματική οικονομία δεν είναι ουδέτερες». Πρόσθεσεότι «εάν βγεις και κάνεις προβλέψεις ότι θα έχουμε 20% ύφεση, αυτό θα έχει ως συνέπεια οι επιχειρήσεις να κάνουν μαζικές απολύσεις γιατί θα προβλέψουν πρόσθετη ύφεση». Ο Θ.Σκυλακάκης είπε επίσης πως οι αγορές «αν προβλέπεις, ότι θα καταστραφείς μπορούν να σε καταστρέψουν με μεγάλη ταχύτητα και οι ίδιες». Για τον λόγο αυτό ο Θ.Σκυλακάκης συμπέρανε ότι «πρέπει να κάνεις ρεαλιστικές προβλέψεις οι οποίες να είναι ταυτόχρονα μάλλον προς το αισιόδοξο παρά προς το απαισιόδοξο κομμάτι, γιατί αν είναι προς το απαισιόδοξο προκαλείς μεγαλύτερη ζημιά από την αξία της ίδιας της πρόβλεψης».

Με απλά λόγια οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θα χειροκροτήσουν σήμερα τον πρωθυπουργό όρθιοι, κατά τα κοινοβουλευτικά ήθη. Τις προηγούμενες ημέρες έχουν στηρίξει την κυβέρνηση με τις τοποθετήσεις τους, υπεραμυνόμενοι του σχεδιασμού της.

Στο τέλος, όμως, της ημέρας θα ψηφίσουν ένα προϋπολογισμό που – στην καλύτερη των περιπτώσεων – έχει ελάχιστες πιθανότητες να εκτελεστεί.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα