Σιδεροκέφαλη, κυρία εισαγγελέα: Μην κάνετε ό,τι ο προκάτοχός σας…

Σιδεροκέφαλη, κυρία εισαγγελέα: Μην κάνετε ό,τι ο προκάτοχός σας…
Άρειος Πάγος George Vitsaras / SOOC

Η νέα η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη έχει υποχρέωση να τερματίσει την εκκρεμότητα που υπάρχει στην υπόθεση των υποκλοπών. Να μας πει αν οι ερευνητές συνάδελφοί της βρήκαν κάτι και τι. Αν υπάρχουν παρανομίες και ποιες. Και ποιοι τις διέπραξαν.

Μέσα στην πύρινη λαίλαπα που μονοπωλεί την επικαιρότητα, «χάθηκε» η χτεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, πρόεδρο και εισαγγελέα.

Ειδικά η θέση της εισαγγελέως έχει ξεχωριστή σημασία για έναν επιπλέον λόγο αυτήν την περίοδο: εδώ και ένα χρόνο εισαγγελείς ερευνούν τη σκανδαλώδη υπόθεση των υποκλοπών. Την είχε αναθέσει ο άρτι αποχωρήσας εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Ισίδωρος Ντογιάκος, με τη διαβεβαίωση ότι «οι έρευνες θα προχωρήσουν» με γρήγορο ρυθμό. Η διαβεβαίωση, φεύ, αποδείχτηκε γράμμα κενό. Δεν έχουμε ακόμη κανένα πόρισμα ούτε έστω κάποια πληροφόρηση για το πού βρίσκεται η έρευνα.

Μόλις ανακοινώθηκε ο διορισμός της, η νέα η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη έκανε μια μακροσκελή δήλωση. Κρατώ δύο σημεία της:

1. «Ο εισαγγελικός θεσμός συνιστά ένα από τα οχυρά της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, αφού εγγυάται τη νομιμότητα, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών».

Οπότε ανακύπτουν δύο θεμελιώδη ερωτήματα. Πρώτον, πώς προστατεύονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες, όταν υπάρχουν πολίτες και δη σε καίριες θέσεις του δημόσιου βίου(πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί, αρχηγοί του στρατεύματος κ.α) που έπεσαν θύματα παρακολούθησης από τη μυστική υπηρεσία της χώρας καθ’ ομολογίαν του ίδιου του πρωθυπουργού; Και, δεύτερον, πώς γίνεται να ερευνάται η υπόθεση επί έναν και πλέον χρόνο και να μην υπάρχει κανένα αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό; Πώς συμβιβάζεται αυτό με τη ρητή-και σωστή-δήλωση της κυρίας Αδειλίνη ότι βασικός όρος στην απονομή της δικαιοσύνης είναι η ποιότητα και η ταχύτητα και «δεν νοείται ποιότητα χωρίς ταχύτητα»; Αν για μια τόσο σπουδαία υπόθεση έχουμε τέτοια βραδύτητα, τι να περιμένει ο πολίτης για ήσσονος σημασίας υποθέσεις;

2. Η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δήλωσε επίσης ότι στο αξίωμα που σήμερα κατέχει «υπηρέτησαν άξιοι προκάτοχοί μου». Πάντως, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, που μας ενδιαφέρει εδώ, η δήλωση αυτή δεν είναι κυριολεκτική. Δεν γνωρίζουμε τι περιέχει ο φάκελος εκκρεμοτήτων που θα βρει στο γραφείο της, αλλά οι διαβεβαιώσεις για ταχεία έρευνα ήταν έπεα πτερόεντα. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο βουλευτής κ. Τζαβάρας είπε χαρακτηριστικά ότι οι εισαγγελείς «πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους αντί να κάθονται και να κλώθουν». Ο κ. Ντογιάκος οργίστηκε και απάντησε ότι οι εισαγγελείς «ούτε κάθονται ούτε κλώθουν, αλλά διερευνούν σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση».

Η θητεία του κ. Ντογιάκου έληξε, ο ίδιος συνταξιοδοτήθηκε και το θέμα καλύπτεται από σκοτάδι. Τις προάλλες, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στη Βουλή, είπε «δεν γνωρίζω τίποτα» και απομακρύνθηκε βιαστικά.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τη νέα εισαγγελέα. Να κάνει πράξη τη διακήρυξή της για «ποιότητα και ταχύτητα». Επιτέλους, είναι αδιανόητο η υπόθεση που συγκλόνισε τη δημόσια ζωή να «ερευνάται» εις το διηνεκές χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η κυρία Αδειλίνη έχει υποχρέωση να τερματίσει αυτήν την εκκρεμότητα. Να μας πει αν οι ερευνητές συνάδελφοί της βρήκαν κάτι και τι. Αν υπάρχουν παρανομίες και ποιες. Και ποιοι τις διέπραξαν. Ας μας πει, έστω, ότι δεν διεπράχθη καμιά παρανομία.

Βεβαίως, σε αυτήν την τελευταία εκδοχή δεν θα γελάσει μόνο το περίφημο παρδαλό κατσίκι του παλιού γελοιογράφου Φωκίωνα Δημητριάδη. Θα γελάνε ηχηρά και οι κοριοί της ΕΥΠ…

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα