Επιτέλους, ξεμπερδέψαμε και με το χρέος

Επιτέλους, ξεμπερδέψαμε και με το χρέος
ΑΘΗΝΑ-Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ// ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ.(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Ο Ευκλείδης πήρε το όπλο του και ετοιμάζεται για ένα νέο έπος. Σε ακριβώς έναν μήνα από σήμερα, θα έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ένας μετριοπαθής άνθρωπος. Παρά τις ιδεολογικές εμμονές -τις οποίες παραδέχεται και ο ίδιος- πολιτεύεται με έναν πολύ λογικό τρόπο, ιδίως αν τον συγκρίνει κανείς με τον σύντροφο-προκάτοχό του. Ως εκ’ τούτου, η δήλωσή του από το βήμα της Βουλής, σχετικά με τη λύση πακέτο για αξιολόγηση και χρέος μέχρι τις 22 Απριλίου έχει μια διαφορετική βαρύτητα, συγκρινόμενη επίσης με τις αρλούμπες που ξεστομίζουν διάφοροι πρώτη φορά αριστεροί.

Ωστόσο, μοιάζει περίεργη μια τόσο ακριβής πρόβλεψη, για ένα θέμα που δεν εξαρτάται απολύτως από εκείνον. Λίγες ημέρες νωρίτερα, το τριήμερο 15 έως 17 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ. Αναμφίβολα, το θέμα θα συζητηθεί εκεί καθώς το ταμείο διεκδικεί από τους ευρωπαίους γενναία αναδιάρθρωση ώστε να βγαίνουν  τα νούμερα. Ακόμη και αν ληφθούν αποφάσεις, είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει άμεση σύγκλιση με την πλευρά της Ε.Ε. και να συμφωνηθεί ένα σχέδιο για το ελληνικό χρέος σε 5 εργάσιμες.

Ιδίως καθώς η Ε.Ε. βλέπει με μισό μάτι τη γενναιοδωρία του ΔΝΤ. Μια γενναιοδωρία που θα γίνει άλλωστε με τα λεφτά των Ευρωπαίων. Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα δυσκολευτούν να εκταμιεύσουν τη δόση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου. Οι αντιευρωπαϊστές θα διοργάνωναν πάρτι, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Το ταμείο λοιπόν είναι κομβικός παράγων στην εξίσωση.

Λίγες όμως ώρες μετά την “προφητεία Τσακαλώτου”, ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής κος. Φ. Κουτεντάκης, εξαπέλυσε μια ευθεία επίθεση στο ΔΝΤ με βαρείς χαρακτηρισμούς (δεν ξέρει τι θέλει) και επιρρίπτοντας του ευθύνες για δεκαπενθήμερη καθυστέρηση στην έλευση της τρόικας. Δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς πώς οι δύο τοποθετήσεις των ανώτατων στελεχών του ΥΠΟΙΚ σχετίζονται μεταξύ τους και εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Εκτός και να έχει επικρατήσει και πάλι η λογική των νταουλιών. Ίσως να θεωρούν ότι στο ΔΝΤ θα φοβηθούν από τις επιθετικές δηλώσεις Κουτεντάκη και θα τρέξουν να βρουν στυλό για να υπογράψουν ότι θέλουμε.

Κι αν ήταν μόνο ο γενικός γραμματέας, ίσως τα προβλήματα του Υπουργού να ήταν λίγα. η συμφωνία δεν είναι στο χέρι του. Εμπλέκονται επίσης σχεδόν όλοι οι άλλοι υπουργοί ενώ θα πρέπει να πάρει έγκριση και από το “οικοσύστημα ΣΥΡΙΖΑ”. Χώρια οι ΑΝΕΛ. Πράγματι έχει γίνει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις επειδή η Κυβέρνηση μετακινήθηκε προς τις απαιτήσεις των δανειστών. Υπάρχουν όμως ακόμη 1-2 δις μέτρων που πρέπει να εξειδικευθούν και θα δούμε πόσο καιρό θα χρειαστεί το “μασάζ” στα πιο ανήσυχα στελέχη.

Πιθανότατα ο κος Τσακαλώτος να είχε κατά νου ότι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ θα υπάρξουν έντονες διεργασίες για το θέμα του Ελληνικού χρέους. Ίσως -λένε οι πληροφορίες- να συζητηθεί και στο Eurgroup στο τέλος Απρίλιου. Ξέρει ότι αυτά τα γεγονότα, ακόμη και αν συμβούν με νομοτελειακή ακρίβεια, δεν θα οδηγήσουν έτσι εύκολα σε λύση. Ίσως παρασύρθηκε από το φορτισμένο κλίμα και τη βαρύτητα των στιγμών και αν δεν ήταν επίσημη η ομιλία του θα παραδεχόταν ενδεχομένως ότι είπε και μια κουβέντα παραπάνω.

Η λύση όμως είναι ακόμη μακριά. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το προφανές προαπαιτούμενο. Ένας νέος διαπραγματευτικός μαραθώνιος θα ξεκινήσει καθώς το ΔΝΤ διαφωνεί και με την οπτική της Ευρώπης για τη διαχείριση του χρέους και με το μίγμα μέτρων που προτείνεται στην αξιολόγηση. Η Ευρώπη από την άλλη πλευρά έχει πολλά και μεγαλύτερα καρπούζια κάτω από τη μασχάλη. Δεν δείχνει όμως διατεθειμένη να μας χαρίσει γη και ύδωρ για να κλείσει την υπόθεση της ελληνικής χρεοκοπίας.

Υ.Γ. Ο Υπουργός των Οικονομικών στην ίδια του ομιλία καταφέρθηκε εναντίον του Τύπου για τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις σχετικά με την συμφωνία και κυρίως για τις επιβαρύνσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό. Υποννόησε ότι τα βγάζουν από το μυαλό τους. Οι δημοσιογράφοι πάντως λένε ότι τους τα “διαρρέουν” στελέχη του ΥΠΟΙΚ. Θα ήταν σκόπιμο ο Υπουργός να εξηγήσει τι και ποιούς ακριβώς εννοεί και να μην καταφέρεται γενικώς και αορίστως κατά “απαισιόδοξων εκτιμήσεων”. Έτσι θα είμαστε όλοι σε θέση να καταλάβουμε ποιος είχε δίκιο και ποιος όχι. Να μην μείνουμε με την απορία…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα