Η διαπλοκή έχει όνομα και επώνυμο

Η διαπλοκή έχει όνομα και επώνυμο

Οι πολίτες εξοργίζονται με το πανηγύρι της διαπλοκής αλλά ακόμη περισσότερο με τις φιέστες του κουκουλώματος. Κάποιοι -ξέρετε ποιοι- τρίβουν τα χέρια τους…

Όντως η διαπλοκή έχει ονοματεπώνυμο. Μόνο που δεν θα το μάθουμε ποτέ. Όπως είθισται, μία ακόμη συζήτηση για το θέμα στη Βουλή κατέληξε σε φιάσκο. Τόσο μεγάλο που αν εξαιρέσει κανείς την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ενέπνευσε ούτε ένα πρωτοσέλιδο. Προφανώς δεν ειπώθηκε τίποτε που δεν γνωρίζαμε. Όμως οι πολίτες, αφιονισμένοι από τις υποσχέσεις για κάθαρση, διαφάνεια, φως και και “μαχαίρια στο κόκαλο”, περιμένουν αίμα. Αίμα όμως δεν βλέπουν και αυτό τους εξοργίζει ακόμη περισσότερο.

Κυρίως διότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς δικαστικός λειτουργός για να αντιληφθεί ότι εδώ και δεκαετίες -αιώνες ίσως- κάτι δεν πάει καλά με ότι αποκαλούμε “πολιτικό χρήμα”. Δηλαδή το χρήμα που δίδεται με πολιτική εντολή. Ρευστό ή μέσω αναθέσεων και δημοσίων έργων. Απ’ όλο το πάρτι που στήθηκε στις πλάτες καταθετών και φορολογούμενων, ακούσαμε ξανά χθες για τη διαπλοκή του “Κήρυκα Χανίων” και για κάτι δάνεια που δίνουν οι τράπεζες στην κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και πουλάει 1000 φύλλα. Πέραν αυτών και μερικών ανυπόστατων και επίσης χιλιοειπωμένων κατηγοριών, ουδέν.

Όχι ότι περιμέναμε και τίποτε περισσότερο. Άλλωστε το να ελέγχουν τα ίδια τα κόμματα τις ατασθαλίες που έχουν κάνει, είναι σαν να βάζεις τον κλέφτη να σου φυλάξει το σπίτι. Πολλοί από τους βουλευτές (κυβέρνησης και αντιπολίτευσης) ήταν παρόντες σε διάφορες “ιδιόμορφες” υποθέσεις. Ακόμη και αν δηλώνουν άγνοια για όσα συνέβαιναν, δεν τους πιστεύει ούτε ο πιο αφελής.

Δεν είναι φυσικά οι σχέσεις διαπλοκής πολιτικών, εκδοτών και επιχειρηματιών αυτές που ευθύνονται αποκλειστικά για τη διάλυση της χώρας. Αποτελέσαν μέρος ενός πάρτι διαφθοράς (μικρής μεσαίας και μεγάλης κλίμακας) το οποίο και δυστυχώς συνεχίζεται, όσο και αν τσιρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την αθωότητά τους. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τσίριζαν υπέρ της αθωότητας και όλοι οι προηγούμενοι. Έχετε δει κανέναν να παραδέχεται προκαταβολικά την ενοχή του;

Δεν συμμετείχαν επίσης όλοι σ’ αυτό το πανηγυράκι της διαφθοράς. Χωρίς να επιχειρώ να “ξεπλύνω” τις αμαρτίες του πολιτικού προσωπικού γενικεύοντας, είναι άδικο και ταυτόχρονα επικίνδυνο να “τσουβαλιάσουμε” τους πάντες. Αυτό ακριβώς επιδιώκουν ακραίοι κύκλοι. Να μηδενίζουν τους πάντες και αν προβάλλουν οι ίδιοι ως τιμητές των πάντων κρατώντας ρομφαία.

Ωστόσο το “τρίγωνο της διαπλοκής” έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία. Το ίδιο και η απροθυμία των πολιτικών να αποκαλύψουν τις περίπλοκες και σκοτεινές σχέσεις. Η κοινωνία περιμένει την παραδειγματική τιμωρία “διασήμων” που συμμετείχαν. Μέχρι στιγμής ελάχιστοι έφτασαν ακόμη και σε ακροαματική διαδικασία δικαστηρίου. Κάποιοι άλλοι, ενώ πιάστηκαν “με τη γίδα στην πλάτη” κυκλοφορούν ελεύθεροι, εκμεταλλευόμενοι βουλευτικές ασυλίες αλλά και κομματικές “γραμμές” που μόνο στόχο είχαν να τους αθωώσουν.

Δεν μιλάμε μόνο για τους ηθικούς αυτουργούς των αδικημάτων. Ακόμη και όσοι δέχθηκαν (ενδεχομένως με το αζημίωτο) να υλοποιήσουν με τις πράξεις, τις παραλείψεις ή τις αποφάσεις τους, επίσης κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι.

Το γεγονός ότι οι πολιτικοί υπόσχονται κάθαρση αλλά ουδέποτε καταλήγουν σε απτά αποτελέσματα, δημιουργεί ξανά την εικόνα του “κουκουλώματος”. Οι πολιτικοί νομοτελειακά προτιμούν να σηκώνουν το βάρος αυτής της σκιάς απ’ το να αποκαλύψουν οτιδήποτε ακόμη και για τους πολιτικούς τους αντιπάλους, υπό τον φόβο ενδεχομένως να έρθει η σειρά τους όταν βρεθούν στην αντιπολίτευση. Πόσο μάλλον για επιχειρηματίες και τραπεζίτες με τους οποίους και οι ίδιοι διαπλέκονται ή θα ήθελαν και επιχειρούν να διαπλακούν.

Συνεχίζουν όμως να εξαπολύουν γενικόλογη λάσπη και να παριστάνουν τους αδέκαστους κριτές, δηλητηριάζοντας έτι περαιτέρω την κοινωνία.  Δημιουργώντας τελικά την εικόνα ότι όλοι είναι διαπλεκόμενοι και επίσης ότι όλοι έχουν κάποιο συμφέρον απ’ το να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Το μόνο που καταφέρνει το πολιτικό σύστημα με αυτή τη χυδαία μέθοδο, είναι να πυροβολεί τα πόδια του και να δίνει διαρκώς πόντους σε ακραίους που υπόσχονται με καφενειακό τρόπο κάθαρση, πίσσα, πούπουλα, λαϊκά δικαστήρια και κρεμάλες.

Υ.Γ. Εκατοντάδες άτομα μαζεύτηκαν στα λιμανάκια για να υπερασπιστούν αυτούς που κάνουν “κόντρες” και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς πετώντας μολότοφ. Οπαδοί της ΑΕΚ συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή για να υπερασπιστούν τους μοναχούς της Ι.Μ. Εσφιγμένου, οι οποίοι καταδικάστηκαν επειδή έριχναν μολότοφ στους αστυνομικούς. Η ανομία έχει ποτίσει την ελληνική κοινωνία σε τέτοιο βαθμό ώστε να  θεωρείται δικαίωμα κάθε πολίτη να υπερασπίζεται ακόμη και καταδικασθέντες εγκληματίες. Σ’ αυτό το μπάχαλο οι πολίτικοι δικαιολογούνται λέγοντας: “Μ’ από την κόλασή μου στο φωνάζω: εικόνα σου είμαι, Κοινωνία, και σου μοιάζω”.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα