Ο ταλαντούχος κύριος Χουλιαράκης

Ο ταλαντούχος κύριος Χουλιαράκης
Eurogroup meeting, at EU Headquarters, in Brussels, Belgium, on January 14, 2016 / Eurogroup, , , , 14 2016. Sooc

Αν πάμε καλύτερα, τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν. Πώς όμως θα πάμε καλύτερα με το “λάθος φάρμακο” του μνημόνιου;

Όσα είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κος Γ. Χουλιαράκης σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων, θα μπορούσαν να κινούνται στην σφαίρα της κοινής λογικής. Οι συμφωνίες και τα επάρατα μνημόνια όμως δεν βασίζονται απλά στην κοινή λογική αλλά σε συγκεκριμένα κείμενα που προβλέπουν τι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Σε όλες σχεδόν τις πιθανές περιπτώσεις.

Ο κος. Χουλιαράκης δεν μας έχει συνηθίσει στην εμβληματική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συμπυκνώνεται στην φράση “λέμε και μια κουβέντα παραπάνω”. Η βεβαιότητα με την οποία τοποθετήθηκε ωστόσο, λειτουργεί σαν άλλοθι στην πληγωμένη τιμή των αντιμνημονιακών που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Δεν έχει σημασία αν τελικά θα συμβεί κάτι τέτοιο ή όχι. ο Αναπληρωτής Υπουργός παρείχε ένα σύνθημα στα χείλη των Βουλευτών προκειμένου να δικαιολογήσουν την κολοτούμπα στους εξαγριωμένους ψηφοφόρους.

Είναι προφανές ότι ο κος Χουλιαράκης έχει συζητήσει με τους θεσμούς αυτό το ενδεχόμενο ακόμη και αν δεν προβλέπεται σαφώς στο κείμενο της συμφωνίας. Είναι επίσης λογικό να αλλάξει το περιεχόμενο της συμφωνίας αν υπάρξει μια σημαντική αλλαγή που δεν είχε προβλεφθεί. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο αν το όποιο “πλεόνασμα” θα σημαίνει αυτόματη κατάργηση των μέτρων ή αν θα κατευθυνθεί στο χρέος για παράδειγμα.  Ο αναπληρωτής Τσάρος είναι κομβικό πρόσωπο στις διαπραγματεύσεις και προφανώς όσα είπε έχουν διαφορετική βαρύτητα από τις γενικόλογες δηλώσεις άσχετων στελεχών της Κυβέρνησης.

Με τον ίδιο τρόπο που ακούγεται λογική η κατάργηση των μέτρων αν μας περισσεύουν λεφτά, το ίδιο λογική ακούγεται και η λήψη νέων αν συνεχίσει η κατρακύλα της οικονομίας. Πέρα από την απαραίτητη αισιοδοξία ενός αναπληρωτή υπουργού οικονομικών, ο κος Χουλιαράκης δεν έχει και πολλά εχέγγυα ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει άμεσα. Ακόμη και αν επιβεβαιωθεί το μικρό πλεόνασμα του 2015. Κυρίως διότι η Κυβέρνησή του δεν πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο με την εφαρμογή του μνημονίου.

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει με κάθε τρόπο να διατυμπανίζει την αντίθεσή του στο μνημόνιο. Βασικό επιχείρημα είναι η λάθος συνταγή των μέτρων που μας επιβάλλουν οι δανειστές. Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι το μνημόνιο είναι ένα λάθος. Είναι άγνωστο βέβαια γιατί το εφαρμόζει.

Η βεβαιότητα του κου. Χουλιαράκη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις δυσοίωνες προβλέψεις της Κυβέρνησης. Προφανώς θεωρεί ότι η Ελληνική Οικονομία αντιδρά καλύτερα από το αναμενόμενο στο “λάθος φάρμακο” και ως εκ τούτου σύντομα θα αποδώσει καρπούς.

Αυτό που δεν συνυπολογίζει ο Αναπληρωτής στην εξίσωση, είναι τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από τις παλινωδίες των Υπουργών και του αντιμνημονιακού  “οικοσυστήματος ΣΥΡΙΖΑ”. Μόλις τους βλέπουν οι επενδυτές, σκιάζονται. Μόλις βρουν ευκαιρία διορίζουν. Δεν τους προλαβαίνει. Πως να κάνει τους λογαριασμούς του ο οικονομολόγος;

Η τοποθέτησή του ήταν χρήσιμη εσωκομματικά αλλά χωρίς ουσιαστική επίπτωση σε όσα αφορούν στη χώρα. Είπε κάτι περίπλοκο, χωρίς να ενοχλήσει τη διαπραγμάτευση και ανακούφισε λίγο τους βουλευτές της συγκυβέρνησης που βάλλονται πανταχόθεν. Η τέλεια ισορροπία. Τουλάχιστον, ο κος Χουλιαράκης έβαλε την παράμετρο της επιτυχούς πορείας των δημοσιονομικών για την κατάργηση των μέτρων. Είναι μια σημαντική πρόοδος από την αλόγιστη μονομερή κατάργησή τους με έναν νόμο, ένα άρθρο και κυρίως με άγνωστη την πηγή χρηματοδότησης των λεονταρισμών.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Φωτό: Sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα