Ράσο, σημαία και περικεφαλαία

Ράσο, σημαία και περικεφαλαία
Eurokinissi

Ένα horror show στήθηκε χθες στην Θεσσαλονίκη και μας προϊδεάζει για τη δυστοπία που αν συνεχίσουμε έτσι θα ζήσουμε σύντομα

Αυτά είναι μάλλον όσα θα απομείνουν αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα και με αλλά τόσα την ξαναφτιάχνεις. Αυτή η μορφή του άρρωστου εθνικισμού με το κιτς περιτύλιγμα κινητοποιεί τους πολίτες διακομματικά για μια διαδήλωση χωρίς αιτία που προσφέρεται για μικροπολιτική σπέκουλα εκατέρωθεν, αλλά δεν προσφέρει τίποτε στην πρόοδο και στην ευημερία της χώρας.

Το χθεσινό συλλαλητήριο τα είχε όλα και ακόμη περισσότερα. Είχε και μακεδονομάχους και χρυσαυγίτες και αριστεριστές προβοκάτορες και παππούληδες που αψήφησαν τον Ιερώνυμο και πολιτικούς αρχηγούς και  τον (κατά δήλωσή του) εξυπνότερο Έλληνα και σουβλάκια και πλαστική σημαία και επεισόδια. Ήταν ένα κανονικό show. Horror show για την ακρίβεια. Μια δυστοπία από το όχι και τόσο μακρινό μέλλον, όπου θα κυριαρχεί η πόλωση, οι πολίτες θα πλακώνονται στο ξύλο στους δρόμους και κουμάντο θα κάνει αυτός που μιλάει στα πλέον βάρβαρα ένστικτά τους. 
Είχε όμως και κάτι ακόμη. Πολύ κόσμο. Όσο και αν προσπαθούν οι αυλοκόλακες του ΣύΡιζΑ να υποβαθμίσουν το μέγεθος της συγκέντρωσης, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στη σκιά του αγάλματος του Μεγαλέξανδρου, βροντοφωνάζοντας γηπεδικά συνθήματα («Είναι τρελός-είναι τρελός, ο στρατηγοοός»). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να νιώσουν δικαιωμένοι όσοι εξαρχής στήριξαν τη διοργάνωση και να την προσεταιριστούν και άλλοι που αμήχανα περίμεναν να δουν το αποτέλεσμα για να διαλέξουν (εμφανώς) στρατόπεδο.

Αν και ήταν ξεκάθαρο το γιατί διαδήλωναν, μάλλον άργησαν μερικές δεκαετίες. Συνοπτικά, το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε προκειμένου να μην χρησιμοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο το όνομα Μακεδονία από το γειτονικό κράτος. Με λύπη μου θα τους ενημερώσω ότι Το “Μ” στο αρκτικόλεξο ΠΓΔΜ σημαίνει Μακεδονία. Ομοίως και το “Μ” στο FYROM, όπως ονομάζεται η γειτονική χώρα “στα ξένα”. Ας δεχθούμε ωστόσο ότι επρόκειτο για ένα “προληπτικό” συλλαλητήριο προκειμένου στην επερχόμενη διαπραγμάτευση η Κυβέρνηση να μην δεχθεί τη χρήση του συγκεκριμένου όρου. 

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, γεγονός που σημαίνει ότι και το ΠΓΔΜ θα παραμείνει (με το Μακεδονία, το συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας και με απ’ όλα) και φυσικά όλος ο πλανήτης θα τους αποκαλεί “Μακεδονία”, όπως κάνει και μέχρι σήμερα. Τουλάχιστον θα ελπίζουμε ότι δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ αλλά το ενδεχόμενο διάλυσης του κράτους στα βόρεια σύνορά μας, δεν είναι κάτι που απασχολεί τους “σύγχρονους Μακεδονομάχους”. Ούτε φυσικά οι εφιαλτικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης για τα Βαλκάνια εν’ συνόλω. 

Αν και προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η χθεσινή συγκέντρωση και όσες ακολουθήσουν θα έχουν μια μικρή επίπτωση στις διαπραγματεύσεις, μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στη διαμόρφωση της εγχώριας πολιτικής πραγματικότητας. Όσοι “δεν πήγαν”, de facto χάνουν ένα σημαντικό μερίδιο των ψηφοφόρων της ευρύτερης περιοχής αλλά και άλλων περιοχών, όπου υπάρχουν πολίτες με υψηλό εθνικιστικό φρόνημα. Δηλαδή παντού. 
Αυτό βεβαίως πριμοδοτεί όσους “πήγαν”. Τους βουλευτές των ΑΝΕΛ δηλαδή, τον πρόεδρο Λεβέντη, τους Βορειοελλαδίτες βουλευτές της ΝΔ ακόμη και την Εύα Καιλλή που “εκπροσώπησε” (;) την Δημοκρατική συμπαράταξη. Πριμοδοτεί βεβαίως τη Χρυσή Αυγή που σιωπηλά αλλά εξαιρετικά εμφανώς έκανε αισθητή την παρουσία της στο συλλαλητήριο. Από την άλλη πριμοδοτεί και τους “απέναντι”, όσους δηλαδή θέλουν να προσεταιριστούν αυτούς που με μίσος είδαν αυτή τη συγκέντρωση.

Κυρίως όμως πριμοδοτεί έναν δεξιο-πατριωτικό-θρησκευτικό-αρχαιολατρικό χώρο που ενδεχομένως να υπάρχει ως συστατικό της ΝΔ (και βασικό συστατικό των ΑΝΕΛ) αλλά αποδεικνύει ότι μόνο από ιστορικό λάθος δεν αποτελεί μια κραταιά πολιτική δύναμη στη χώρα. Έναν χώρο που δεν θα διαθέτει τίποτε από τη μετριοπάθεια της σημερινής ΝΔ και θα έχει λυμένο το ζωνάρι του για καβγά. 

Αυτά τουλάχιστον προέκυψαν από τις περισσότερες ομιλίες. Μεστές από εθνικιστικό λόγο και διανθισμένες από φράσεις-κλειδιά (γυφτοσκοπιανοί) που θα γίνουν σλόγκαν κατά οποιασδήποτε συνεννόησης. Ο στρατηγός ε.α. δεν παρέλειψε να αφήσει και υπονοούμενα κατά του Μάθιου Νίμιτς, λέγοντας ότι “έχει πλουτίσει”… 

Παρά το μίσος που εξέπεμψαν, ο κλήρος έσπευσε να τους ξεπλύνει τις αμαρτίες αφουγκραζόμενος κυριολεκτικά την θέληση της κοινωνίας, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ιερέας της θρησκείας της αγάπης Άνθιμος. Ο κλήρος μάλιστα “άδειασε” τη στάση του Ιερώνυμου και οι ζηλωτές του δόγματος Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια δεν δίστασαν ήδη από χθες να βάλλουν κατά του προκαθήμενου της εκκλησίας ζητώντας μέσω των περιθωριακών εντύπων και ιστοσελίδων τους, ακόμη και την παραίτηση του. 

Δεν έχει σημασία να λοιδορούμε ή να υποτιμούμε όσους συγκεντρώθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη. Δεν θα είχε νόημα να το κάνουμε ακόμη και ήταν λιγότεροι. Αυτά τα αυθόρμητα κινήματα αγανάκτησης δημιουργούν τερατογενέσεις, οπουδήποτε και αν συμβαίνουν. Αναδεικνύουν με μεγάλη ευκολία πρόσωπα και με όπλο τον θυμό τους δίνουν δυσανάλογα μεγάλη δύναμη. Αν το κάνουμε, απλώς αφήνουμε αυτούς τους ανθρώπους βορρά στα χέρια επικίνδυνων λαοπλάνων. 

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα