Τα νέα απάνθρωπα μέτρα, που δεν είναι και τόσο νέα

Τα νέα απάνθρωπα μέτρα, που δεν είναι και τόσο νέα

Η Κυβέρνηση έπαθε Αλτσχάιμερ και δεν θυμάται τι υπέγραψε ή ελπίζει να πάθαμε λοβοτομή όλοι οι υπόλοιποι;

Νωρίς πανηγύρισαν, αργότερα το κλίμα βάρυνε. Νύχτα ήταν όταν “έσκασε” η πληροφορία περί αιτήματος για σύνοδο κορυφής. Ακολουθώντας την “πεπατημένη” η Κυβέρνηση δημιούργησε ένα ακόμη αδιέξοδο και τώρα ζητά επίλυση με πολιτική λύση. Μια πολιτική λύση που δεν “ξεκλειδώνει” απαραίτητα τις εξελίξεις αλλά σίγουρα δίνει άλλοθι στην Κυβέρνηση για τις επιλογές της. 

Το αίτημα των δανειστών για επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει η Κυβέρνηση και παπαγαλίζουν όσοι αμερόληπτοι .

Εμπεριέχεται στη συμφωνία που πέτυχε πέρυσι το καλοκαίρι η πρώτη φορά αριστερά. Ειδικότερα, στον νόμο 4336/2015 (για συντομία μνημόνιο 3) αναφέρεται ρητά ότι: “Οι αρχές δεσμεύονται να λάβουν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα τον Οκτώβριο του 2016, αν κριθούν αναγκαία για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2017 και του 2018. Τα εν λόγω μέτρα θα περιλαμβάνουν τις αμυντικές δαπάνες, την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και το πάγωμα των υποχρεωτικών δαπανών”.Όταν λοιπόν ο Πρωθυπουργός ζητά από τους άλλους να δεσμευθούν για όσα υπέγραψαν πέρυσι το καλοκαίρι, ίσως να βρεθεί στην άβολη θέση να τον εγκαλέσουν και οι άλλοι σχετικά με την απροθυμία της Κυβέρνησής του να εφαρμόσει όσα με το πιστόλι στον κρόταφο υπέγραψε, για να ξελασπώσει από το χάος που η ίδια δημιούργησε.

Αντί για πάγωμα δαπανών, η Κυβέρνηση προτίμησε να δώσει αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους. Όπως έχει τώρα η κατάσταση, μόνο διαχείριση ζημιών μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση. Οι δανειστές έχουν δείξει ότι δεν μασάνε από νταούλια, ζουρνάδες, τα δάκρυα του Σπίρτζη ή τα ουρλιαχτά της Άννας Βαγενά. Τους φαίνεται γελοία όλη αυτή η δραματοποίηση της κατάστασης με τη δημιουργία φανταστικών εχθρών και την άκριτη υιοθέτηση θεωριών συνωμοσίας που έχουν να κάνουν με το μένος των ξένων κατά της χώρας που έδωσε τα φώτα και τον πολιτισμό στη δύση.

Αντιμετωπίζουν την κατάσταση σαν ένα σουρεαλιστικό φαινόμενο, όπου η Κυβέρνηση δηλώνει ότι η συμφωνία έχει κλείσει και την ίδια ώρα συγκεντρώνει τα αποθεματικά σαν πολεμοφόδια για τον οικονομικό πόλεμο που ετοιμάζεται να κηρύξει. Ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να δεσμευθεί προσωπικά για τη λήψη επιπλέον μέτρων αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Η αξιοπιστία του όμως επλήγη βάναυσα καθώς όλο τον προηγούμενο χρόνο δεν εφήρμοσε με σιδηρά πειθαρχία όσα προηγουμένως είχε δεσμευθεί ότι θα κάνει. Επιπλέον, ζητά κατανόηση από όλους όσους έχει στο παρελθόν καθυβρίσει με κάθε δυνατό τρόπο. Θα πρέπει να κάνει μαγικά για να τα καταφέρει.

Πολλοί του την έχουν “στημένη”. Όχι από μικροπρέπεια ή μιςος για τους Έλληνες όπως υπονοούν διάφοροι επαγγελματίες αριστεροί. Αλλά διότι και οι δανειστές έχουν και αυτοί κράτη και συμφέροντα να υπερασπιστούν. Έχουν επίσης να λογοδοτήσουν στις χώρες τους για μια συμφωνία που υπέγραψαν και δεν τηρήθηκε. Μοιάζει απίθανο να χαρίσουν τα πάντα με μόνο επιχείρημα την “καλή καρδιά”.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

SHARE:

24Media Network