Επικίνδυνα τα ‘παιχνίδια’ με τους χρυσαυγίτες

Επικίνδυνα τα ‘παιχνίδια’ με τους χρυσαυγίτες

Ο υπόδικος Λαγός θύμισε σε όλους ότι οι νεοναζιστές δεν αλλάζουν. Αλλά δεν γίνεται τα κόμματα -όπως η Νέα Δημοκρατία- να καταδικάζουν τη συμμορία και στελέχη τους να κλείνουν το μάτι στους συμμορίτες

Η πρακτική της νεοναζιστικής συμμορίας είναι γνωστή πλέον και καθ’ όλα αναμενόμενη. Πρώτα σπέρνουν την ανησυχία και τον φόβο. Όπως ακριβώς έκαναν προχτές σε δημοτικό σχολείο του Περάματος διαδίδοντας ότι τα προσφυγόπουλα δεν έχουν κάνει τα εμβόλια που έπρεπε, ότι πάσχουν από οποιαδήποτε μεταδοτική ασθένεια μπορεί να σκεφτεί κάποιος, ότι κινδυνεύουν τα παιδιά μας.

Και μετά εμφανίζονται οι επαγγελματικοί ουλαμοί εφόδου -με επικεφαλής στις γειτονιές του Πειραιά σχεδόν πάντα τον Λαγό- για να φοβίσουν αυτούς που δεν φοβήθηκαν, προπηλακίζοντάς τους. Για να μπολιάζεται η ζωή μας, και πολύ περισσότερο η ζωή των παιδιών μας, με ρατσισμό και ξενοφοβία και για να εντάσσονται στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων οι φασιστικές συμπεριφορές, “οι προπηλακισμοί, οι εκφοβισμοί και τραμπουκισμοί, που έχουν ξεπεράσει κάθε μέτρο” όπως σημείωσε και ο δήμος Περάματος.

Και δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι το νέο επεισόδιο με πρωταγωνιστή την εγκληματική συμμορία που φοράει την προβιά κόμματος για να εξασφαλίζουν οι νονοί της ασυλία, έγινε μόνο λίγους δρόμους από τον τόπο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ενώ η χρυσαυγίτικη δολοφονική επίθεση εναντίον του “ήταν προσχεδιασμένη με εντολή του Λαγού”, όπως έχουν ήδη καταθέσει φίλοι του Παύλου και η μητέρα του.

Λογικές λοιπόν και οι ποικίλες αντιδράσεις για την εισβολή του νεοναζιστικού ουλαμού στο σχολείο και η πάνδημη καταδίκη της, έστω κι αν οι κάπως καθυστερημένες αντιδράσεις των κομμάτων έδειξαν ότι αιφνιδιάστηκαν, καθώς μάλλον είχαν θεωρήσει ότι ο χρυσαυγίτικος εσμός είχε λουφάξει… μονίμως και θα περιοριζόταν σε ανώδυνες παραστάσεις στη Βουλή.

Η προσπάθεια του Λαγού, στην επέτειο των τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν (!), να κάνει ξανά αισθητή την παρουσία του στην περιοχή, ενόψει των αλλαγών που δρομολογούνται στη Ναυπηγηεπισκευαστική Ζώνη και των κονδυλίων που θα πέσουν για την ανάπλασή της, λειτουργεί τελικά σαν “καμπανάκι”: το εγκληματικό μόρφωμα δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κοινοβουλευτικά… σοβαρό, οι κίνδυνοι από τη δράση του παραμένουν και οι αντιδράσεις θα πρέπει να είναι διαρκείς και ουσιαστικές.

Όταν λοιπόν κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία δηλώνουν -και σωστά- ότι “Οι ρατσιστικές επιθέσεις δεν έχουν θέση σε καμία ευνομούμενη κοινωνία. Και τα ‘μαθήματα βίας’ δεν χωρούν μέσα στις σχολικές αίθουσες, αλλά και πουθενά στο δημόσιο βίο”, θα πρέπει να παίρνουν και τα μέτρα τους ώστε τα στελέχη τους να ενστερνίζονται αυτές τις θέσεις και να μην έχουν (επικίνδυνες) προσωπικές στρατηγικές.

Γιατί δεν είναι δυνατόν η αξιωματική αντιπολίτευση να καταδικάζει τα επεισόδια και τους συμμορίτες και πρωτοκλασάτα μέλη της στο Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος να τους κλείνουν το μάτι.

Δεν είναι επιτρεπτό για λίγα ψηφαλάκια στις δημοτικές εκλογές να χαρακτηρίζουν αυθαίρετη την απόφαση του δήμαρχου να δεχτεί τα προσφυγόπουλα στο σχολείο και να ανέχονται απόψεις του είδους “τα προσφυγόπουλα είναι μουσουλμάνοι. Φοβόμαστε μήπως [τα οκτάχρονα!] μάς κάψουν τις εκκλησίες”!

Δεν παίζουν με τέτοια ζητήματα στις Δημοκρατίες. Και τα δημοκρατικά κόμματα τέτοιους “δεσμούς” τους κόβουν από τη ρίζα.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα