Μαύρο στον ρατσισμό πριν μας πάρει και μας σηκώσει

Μαύρο στον ρατσισμό πριν μας πάρει και μας σηκώσει

Τα παραπολιτικά παιχνίδια με τους "αγανακτισμένους γονείς" που δεν θέλουν να περνούν προσφυγόπουλα ούτε απέξω από τα σχολεία είναι επικίνδυνα. Γιατί έχουν δράκους που δηλώνουν... αντιρατσιστές και ανεκτικοί!

Ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: Όταν τα προβλήματα γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν μόλις ο κόμπος φτάσει στο χτένι φταίνε πρωτίστως οι “αρμόδιοι”. Δηλαδή, όταν μιλάμε για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, φταίει το υπουργείο Μετανάστευσης, το υπουργείο Παιδείας και μετά οι τοπικοί παράγοντες, με αυτή τη σειρά. Αυτοί έπρεπε να έχουν κάνει εγκαίρως τις απαραίτητες διαβουλεύσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με τους πολίτες και να έχουν δρομολογήσει τις αναγκαίες λύσεις.

Μερίδιο ευθύνης έχουν πάντως και οι (λίγοι) γονείς που βάζουν λουκέτο στα σχολεία για να κρατήσουν “απέξω” τα προσφυγόπουλα, αλλά -περισσότερο- όσοι βγαίνουν από τα λαγούμια της ιστορίας και τους σπρώχνουν σε τέτοιες πρακτικές.

Αν δεχτούμε ότι όντως κάποιοι γονείς ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους επειδή -όπως είπαν “κλειδώνοντας” το σχολείο στη Λέσβο- είναι “θέμα υγιεινής”, θα έπρεπε μάλλον να έχουν αντιδράσει εδώ και χρόνια, αφού “υπάρχουν 142 παιδιά και μόνο τέσσερις βρύσες και τέσσερις τουαλέτες”, ιδίως όταν λένε -χωρίς να αντιλαμβάνονται το ειρωνικό του πράγματος- ότι αυτές οι 4 τουαλέτες είναι… “προσφυγικές, τούρκικες”.

Κι αν είναι αλήθεια ότι αυτό που τους ενοχλεί είναι η έλλειψη ενημέρωσης θα έπρεπε -ειδικά επειδή διατυμπανίζουν ότι δεν είναι ρατσιστές- αντί να απειλούν ότι θα καταλάβουν τα σχολεία, με όλα τα αρνητικά μηνύματα που αυτό δίνει, και στα παιδιά τους και στην κοινωνία, να πάνε και να θρονιαστούν στα γραφεία της Περιφέρειας λχ μέχρι να υποχρεωθούν οι αρμόδιοι σε διάλογο.

Μια τέτοια κίνηση θα τους έδινε τη δυνατότητα να ακουστούν ενώ ταυτοχρόνως θα τους επέτρεπε να αποφύγουν κακοτοπιές και γελοιότητες.

Γιατί δεν είναι δυνατόν να παραιτείται -κατόπιν του θορύβου που προκλήθηκε- η πρόεδρος των γονέων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Λέσβου γιατί διαφωνεί λέει με το λουκέτο επειδή προσπάθησε “από την αρχή να πείσει τους υπόλοιπους γονείς ότι πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση για το ζήτημα”, ενώ η ίδια έριχνε λάδι στη φωτιά διακινώντας ανακοινώσεις που έλεγαν “Δεν δεχόμαστε στο σχολεία μας να έρθουν παιδιά λαθρομεταναστών”.

Ούτε είναι δυνατόν κοτζάμ πρόεδρος να ισχυρίζεται, επειδή κάποιοι της τράβηξαν το αυτί, ότι νιώθει “ντροπή για τις εικόνες που κυκλοφόρησαν από το σχολείο μας στο οποίο φοιτούν ήδη δεκάδες παιδιά μεταναστών και στο σύνολό τους οι γονείς είναι άνθρωποι οικογενειάρχες και ανεκτικοί” όταν σε αυτές τις (τηλεοπτικές) εικόνες η ίδια δηλώνει ότι “έχουμε αποφασίσει όλοι οι γονείς ομόφωνα. Κανείς δεν θα φέρει τα παιδιά του στο σχολείο μέχρι να λυθεί το θέμα”.

Αλλά, αντίθετα απ’ ό,τι δείχνουν με τις πράξεις τους η πρόεδρος και οι άλλοι που κινούνται σε παρόμοιους δρόμους, το θέμα δεν είναι πώς θα μείνουν έξω από το σχολείο τα προσφυγόπουλα αλλά πώς θα μείνει “έξω” από τα σχολεία και την κοινωνία μας ο ρατσισμός και η απανθρωπιά.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο: Θέμα, επίσης, είναι πώς γίνεται η κυρία πρόεδρος να δηλώνει όσα δήλωσε on camera ενώ εργάστηκε (ή μήπως εργάζεται ακόμα;) στην “Παγκόσμια Μη Κυβερνητική Οργάνωση Save The Children”!

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα