Κάποιος να πει επιτέλους την αλήθεια για το προσφυγικό 

Κάποιος να πει επιτέλους την αλήθεια για το προσφυγικό 
Μία γυναίκα και ένα παιδί είναι τα θύματα της τραγωδίας στον καταυλισμό στη Μόρια ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντί για θεωρίες συνωμοσίας, ήρθε η ώρα για ψύχραιμη και άρα ανθρωπιστική αντιμετώπιση της κατάστασης. Δυστυχώς όμως ορισμένοι φωστήρες βλέπουν το ζήτημα μικροκομματικά και με ρατσιστικό μένος.

Ήρθε η ώρα να πούμε κάποιες καθόλου βολικές αλήθειες για το προσφυγικό / μεταναστευτικό. Οι ροές δε θα σταματήσουν ποτέ, γιατί πάντα θα υπάρχουν πόλεμοι και φτώχεια από τους οποίους οι απελπισμένοι θα τρέχουν να ξεφύγουν.

Από την κάθοδο των Δωριέων, οι μετακινήσεις ανθρώπων σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής δε σταμάτησαν ποτέ και δε θα σταματήσουν ποτέ. Είναι μία πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να ζήσουμε. Όσοι τάζουν ότι θα κλείσουν τα σύνορα δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Και αλήθεια τι ακριβώς περιμένει κανείς να συμβεί εάν γίνει πόλεμος στο Ιράν;

Να πούμε μερικές αλήθειες που δεν θα αρέσουν σε όσους λειτουργούν με φανατισμένες απλουστεύσεις: Όταν στριμώχνεις 12.000 ανθρώπους σε χώρο που έχει διαμορφωθεί για 3.000 άτομα, είναι ζήτημα χρόνου να συμβεί το μοιραίο. Και όταν αντιμετωπίζεις με αστυνομική λογική και με δακρυγόνα, ανθρώπους που δεν μπορούν να αναπνεύσουν από τους καπνούς μίας φωτιάς, που κανείς δεν γνωρίζει πως ακριβώς ξεκίνησε, δείχνεις ότι δεν έχεις καταλάβει το αδιέξοδο.

Κάποιοι ανακάλυψαν χθες ότι η Μόρια είναι ένα επικίνδυνο υπεράριθμο κολαστήριο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια προφανώς ήταν ένας παράδεισος όπου οι πρόσφυγες έτρεχαν ανέμελοι με ξέπλεκες πλεξούδες. Και κάποιοι φωστήρες αντιδρούν ακόμη και τώρα στη μεταφορά ανθρώπων από το κολαστήριο της Μόριας, με το φοβερό επιχείρημα ότι εάν την αποσυμφορήσουμε και ζουν λίγο πιο ανθρώπινα θα έρθουν κι άλλοι. Γιατί μέχρι σήμερα είχαν αποθαρρυνθεί οι καραβιές των απελπισμένων, ήταν πολύ αποτελεσματική η τακτική. Παράνοια όμως είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα.

Βέβαια το να μεταφέρεις ανθρώπους σε κλειστού τύπου δομές και να περιμένεις ότι δε θα εξελιχθούν άσχημα τα πράγματα, όπως φέρεται να σχεδιάζουν στην κυβέρνηση, δεν είναι και ακριβώς λογικό.

Και φυσικά βγήκαν από χθες γνωστοί και μη εξαιρετέοι, όπως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και ο Θανάσης Πλεύρης, για να το ρίξουν στις θεωρίες συνωμοσίας και να ζητήσουν σκληρή πάντα αστυνομικής λογικής διαχείριση.

Σύμφωνα με το Μπογδάνο ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ερντογάν έβαλε τις φωτιές στη Μόρια. Και σύμφωνα με τον Πλεύρη θα πρέπει να δοθεί μήνυμα μη ανοχής στους “υποκινητές”, χωρίς να λέει ποιοι είναι, αλλά αφήνοντας νεφελώδη υπονοούμενα.

Θα ήταν απλά αστείο αν ήταν δύο μεμονωμένοι γραφικοί. Αντιπροσωπεύουν όμως δυστυχώς μία τάση στη νεο- δεξιά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις ΗΠΑ, που στρέφει την οργή του κόσμου σε ένα βολικό αδύναμο εχθρό, ξεστομίζοντας ανεδαφικές κορώνες και συνωμοσιολογικές θεωρίες, και η οποία βρίσκει απήχηση και σε ένα αστικό ακροατήριο όχι σε περιθωριακούς. Και δυστυχώς στη Μόρια το χαλί τους το έστρωσαν κάποιοι με δήθεν αριστερές ευαισθησίες, που άφησαν να δημιουργηθεί ένα κολαστήριο. Με την ανοχή μίας Ευρώπης, που αρχίζει και θυμίζει σκοτεινές εποχές, και με την ανοχή ψηφοφόρων που δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα