Η αλήθεια που βραχυκυκλώνει την κυβερνητική προπαγάνδα

Η αλήθεια που βραχυκυκλώνει την κυβερνητική προπαγάνδα
Single conversation and vote plenary sitting on civil partnership expansion to same sex couples on Dec. 22 2015 / , 22 2015 Alexandros Michailidis / SOOC

Η πρώτη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, η περίφημη "πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς", θα είχε καταρρεύσει-μαζί της και η χώρα- αν εκείνο το δύσκολο καλοκαίρι του χρόνου που εκπνέει σε λίγες ημέρες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν σήκωναν το βάρος της ευθύνης να σώσουν τη χώρα

Η πρώτη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, η περίφημη “πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς”, θα είχε καταρρεύσει-μαζί της και η χώρα- αν εκείνο το δύσκολο καλοκαίρι του χρόνου που εκπνέει σε λίγες ημέρες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν σήκωναν το βάρος της ευθύνης να σώσουν τη χώρα. Σήμερα υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης, επικαλούμενοι τη στήριξη που παρασχέθηκε από την αντιπολίτευση, θέτουν εμμέσως το ερώτημα: “Γιατί τότε ψηφίσατε το μνημόνιο και σήμερα καταψηφίζετε τα νομοσχέδια”.

Την απάντηση έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτοντας σε μια άλλη διάσταση το εκβιαστικό δίλλημα που θέτει η κυβέρνηση, ό,τι δηλαδή αν δεν περάσει το Ασφαλιστικό θα πέσουμε στο γκρεμό, εκβιάζοντας  την αντιπολίτευση ότι εφόσον δεν ψηφίσει θα φέρει ευθύνη για τη δυσχερή θέση στην οποία θα περιέλθει η χώρα. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όταν του ετέθη το ερώτημα απάντησε πως η αντιπολίτευση, εν προκειμένω η κοινοβουλευτική ομάδα του δικού του κόμματος, ψήφισε το μνημόνιο ώστε η χώρα να έχει το αναγκαίο δίχτυ προστασίας.

Η καίρια επισήμανση του Κυριάκου έχει ιδιαίτερη σημασία αφού αλλάζει τα δεδομένα, όχι μόνο ως προς την αποδόμηση της κυβερνητικής προπαγάνδας αλλά και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, υπό την έννοια του ισχυρού επιχειρήματος έναντι του εκβιαστικού κυβερνητικού διλλήματος. Τότε η χώρα πράγματι κινδύνευε με κατάρρευση, γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ την είχαν αφήσει χωρίς πρόγραμμα στήριξης. Συνεπώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορούσε να της παράσχει ρευστότητα.

Τώρα, όμως, χάρις στα κόμματα της αντιπολίτευσης η χώρα είναι σε πρόγραμμα και ως εκ τούτου η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική ρευστότητα. Προφανώς το μνημόνιο που δεν θα υπέγραφε ο κ. Τσίπρας- γιατί όπως έλεγε κάτι τέτοιο θα συνιστούσε “εθνική ταπείνωση”- και τελικά υπέγραψε, αποκρύπτει ότι αποτελεί “δίχτυ προστασίας” και γι αυτό η χώρα δεν είναι στη θέση που ήταν το καλοκαίρι. Ο Κυριάκος με την παρέμβασή του είπε πολύ απλά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχάσει ότι θα συνεχίσει να κυβερνά χρησιμοποιώντας αλά καρτ την αντιπολίτευση. Εφόσον ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να περάσει το Ασφαλιστικό από την κοινοβουλευτική του ομάδα, δεν μπορεί να θέτει ζήτημα κατάρρευσης της χώρας, αφού κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το πρόγραμμα είναι βασισμένο σε συγκεκριμένους στόχους και τα μέτρα αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι.

Στην προκειμένη περίπτωση η ανάγκη λήψης μέτρων για το Ασφαλιστικό δεν σημαίνει ότι τα μέτρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση είναι μονόδρομος και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις. Άρα την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας την έχει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Η αντιπολίτευση ψήφισε πρόγραμμα διάσωσης για τη χώρα όχι για τη κυβέρνηση.

Εν τοιαύτη περιπτώσει αν δεν μπορούν να κυβερνήσουν θα καταρρεύσει η κυβέρνηση και όχι η χώρα.         

*O Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα