Ζήτω που καήκαμε

Ζήτω που καήκαμε
Discussion at the plenum of the Greek Parliament of the 2016 draft State Budget, in Athens, on Dec. 5, 2015 / . , 5 , 2015 Menelaos Myrillas / SOOC

Ο κ. Τσακαλώτος μπορεί να μην έχει ιδέα από πολιτική και ως εκ τούτου δεν έχει την αίσθηση για το τι λέει, πότε και πως. Ο πρωθυπουργός όμως οφείλει να ασκεί τα καθήκοντά του

Θα συμφωνήσετε φαντάζομαι μαζί μου, πως αν ο κ. Χαρδούβελης είχε τολμήσει να εκστομίσει τη φράση “καήκαμε”, η χώρα θα είχε γίνει παρανάλωμα πυρός.

Και όμως ο κ. Τσακαλώτος την είπε, κάνοντας μάλιστα και την απαραίτητη επεξήγηση, ίσως γιατί δεν του καίγεται καρφάκι για τις συνέπειες. Μερικές ώρες αργότερα άρχισε η κατρακύλα του χρηματιστηρίου. Τόσο καλά. Προφανώς ο υπουργός Οικονομικών, που διακρίνεται στο κοινοβούλιο για τις μαρξιστικές του αναλύσεις, επιθυμεί κάθε φορά που μιλάει να εμφανίζεται ως η συνείδηση της κυβερνώσας αριστεράς. Ή άλλως των “53” που τελευταία, πιθανόν και λόγω των συχνών αναταράξεων, πρέπει να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σκευασμάτων κατά των ιλίγγων.

Τέλος πάντων, ο κ. Τσακαλώτος μπορεί να μην έχει ιδέα από πολιτική και ως εκ τούτου δεν έχει την αίσθηση για το τι λέει, πότε και πως. Ο πρωθυπουργός όμως οφείλει να ασκεί τα καθήκοντά του έχοντας επίγνωση των λεγομένων του. Φοβάμαι ότι σε ώρες ιδιαιτέρως κρίσιμες για τη χώρα ο πρωθυπουργός έχει χάσει τη ψυχραιμία του. Διότι δεν είναι δυνατόν όλοι οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς να είναι απέναντι στα σχεδιαζόμενα μέτρα που εξαγγέλλουν οι υπουργοί του, η Ευρώπη να εγκαλεί την κυβέρνηση του για ανικανότητα στη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού, και αυτός ίδια ώρα να εμφανίζει τους πάντες υποκινούμενους από τα ΜΜΕ! Διότι αυτό που μας είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ήταν ότι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκρουσθεί με τα “διαπλεκόμενα” και με το κατεστημένο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Προφανώς αυτές οι απόψεις δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική, εμφανώς δεν εξηγούν σοβαρά γιατί ενώ η κυβέρνηση με τα μέτρα που σχεδιάζει έστρεψε τη κοινωνία εναντίον της, ενώ δεν μας λέει πως είναι δυνατόν ο ίδιος κόσμος που ψήφισε μια κυβέρνηση που έλαβε σχεδόν 39%(ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) μόλις πριν από μερικούς μήνες, επηρεάζεται από τα δελτία ειδήσεων και την αντιπολίτευση. Μα, αν όλα αυτά που είπε ο πρωθυπουργός ευσταθούσαν, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν σήμερα στη κυβέρνηση, γιατί πολύ απλά τα ΜΜΕ θα είχαν φροντίσει να μην είναι. Κι αν η αντιπολίτευση είχε τη δύναμη να επηρεάσει τη κοινή γνώμη ώστε να βγάλει στους δρόμους όλους τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, συνάμα δε να κινητοποιήσει τους αγρότες- που ειρήσθω εν παρόδω στη συντριπτική τους πλειονότητα ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ- τότε θα ήταν κυβέρνηση. Τόσο απλά.

Είναι κρίμα, αλλά έχω τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το μέτρο πυροδοτώντας ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Άλλοτε αφελώς και ενίοτε αμετροεπώς, αλλά πάντως σκοπίμως προκειμένου να δημιουργήσει σκηνικό πόλωσης, βάζει φωτιά στη κοινωνία φροντίζοντας να τη συντηρεί με κατασκευασμένους ενόχους.

Ο  Αμερικανός πολιτικός Βενιαμίν Φραγκλίνος, εύστοχα είχε παρατηρήσει ότι, “Τρεις μετακομίσεις ισοδυναμούν με μια πυρκαγιά”. Ενδεχομένως η κυβέρνηση επειδή εδώ και μήνες έχει “μετακομίσει” από την πραγματικότητα, επιχειρεί με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, που ισοδυναμούν με μια πυρκαγιά, να κάψει τη χώρα. Ζήτω που καήκαμε!

Φωτογραφία: sooc.gr

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα