Είστε σίγουρα λοιμωξιολόγος κυρία Γιαμαρέλλου;

Είστε σίγουρα λοιμωξιολόγος κυρία Γιαμαρέλλου;
Η Ελενη Γιαμαρέλλου Eurokinissi

"Εδώ δεν ισχύει η έννοια της επιστήμης, είναι η έννοια του μυστηρίου, η οποία είναι πάνω από την επιστήμη και επηρεάζει την επιστήμη". Είναι μυστήριο το πώς η κ. Γιαμαρέλλου εξακολουθεί να συνεργάζεται στην κυβέρνηση.

Η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου καλεί τους πιστούς να κοινωνήσουν άφοβα, όπως λέει ότι θα κάνει και η ίδια. Είναι ξεκάθαρο πως θα φτάσουμε στην επόμενη φάση μέτρων καραντίνας γιατί οι πολίτες “είναι απείθαρχοι”.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας Ελένη Γιαμαρέλλου, είναι μέλος της ομάδας εργασίας του κ. Κικίλια για την “επιχειρησιακή ετοιμότητα” σε ζητήματα δημόσιας υγείας.

Μπορεί κανείς να δεχτεί την πίστη και τις απόψεις του Οικονομόπουλου, της Σολωμού και όποιου θέλει να λάβει μέρος με αποκλειστικά δική του ευθύνη στη θεία κοινωνία εν μέσω πανδημίας, όμως προσωπικά, ως πολίτης, δεν μπορώ να δεχτώ να μου κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που ως επιστήμονες, αμφισβητούν την ίδια τους την επιστήμη. Ξέρετε, αυτό είναι κάτι που βρουν μπροστά τους και εκείνοι και όλοι μας.

Τα λόγια της γιατρού:

“Ο πιστός που κοινωνεί δεν μπορεί να κολλήσει κορονοϊό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα πάει κάπου αλλού την άλλη ημέρα και θα κολλήσει και μπορεί να ενοχοποιεί το μυστήριο.

Εδώ δεν ισχύει η έννοια της επιστήμης. Είναι η έννοια του μυστηρίου. Η οποία είναι πάνω από την επιστήμη και επηρεάζει την επιστήμη. Επομένως ή πιστεύεις ότι συμμετέχεις στο μεγαλύτερο μυστήριο και δεν παθαίνεις τίποτα ή δεν πηγαίνεις να κοινωνήσεις αν φοβάσαι”.

Με άλλα λόγια η ίδια λέει πως η έννοια του Μυστηρίου είναι πάνω από την επιστήμη, προτρέποντας μάλιστα το κοινό να προστρέξει στις εκκλησίες. Όμως εδώ, δεν ακούμε τον Αμβρόσιο αλλά μία καθηγήτρια που μετέχει στις υγειονομικές διεργασίες των θεσμών της χώρας.

Οι δηλώσεις της κ. Γιαμαρέλλου είναι το λιγότερο επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και όσοι γιατροί δεν αντιδρούν, θα έπρεπε να το πράξουν άμεσα.

Η κυβέρνηση από τη μια επενδύει στο ήπιο και χαμηλών τόνων προφίλ του κ. Τσιόδρα, και από την άλλη χαϊδεύει το πιο συντηρητικό κοινό της αφήνοντας την κ. Γιαμαρέλλου να παίξει τον ρόλο της.

Πολύ σωστά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σημείωνε σε παλαιότερη ανακοίνωσή της πως ηγεσία του ΕΟΔΥ και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση για όλα αυτά. Εν προκειμένω, η τοποθέτησή τους είναι κρίσιμη, τώρα που βρισκόμαστε ένα μόλις βήμα πριν το άνοιγμα των ναών και ένα βήμα πριν την επάνοδο σε μια νέα, αβέβαιη και αχαρτογράφητη κανονικότητα.

Είναι ξεκάθαρο πως “επόμενη μέρα” δεν μπορεί να βασίζεται σε αναχρονιστικές και αντιεπιστημονικές δηλώσεις με θεσμική σιωπή, άρα και συνενοχή.

Οι νέες δηλώσεις της κ. Γιαμαρέλλου έρχονται άλλωστε σαν επιστέγασμα των αιτιάσεων του Μητροπολίτη Φιλίππων, ο οποίος -μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων- ζήτησε αποδείξεις για την επικινδυνότητα της Θείας Κοινωνίας κατά τη γνωστή ρητορική των ψευδοεπιστημονικών γενικεύσεων που επανέρχεται κάθε τρεις και λίγο στην ατζέντα.

Θυμίζουμε πως τον Μάρτιο η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας σημείωνε πως “ο ιός μεταδίδεται και με το σάλιο και με το κουταλάκι”, ωστόσο η Επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Τσιόδρας, αποσαφήνιζε πως δεν θέλει να “θίξει το θέμα πίστης”. Υπογράμμιζε δε, πως οι ευπαθείς ομάδες πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουν χώρους με πολύ κόσμο, όπως είναι οι εκκλησίες. Στη συνέχεια ήρθε το κλείσιμο των εκκλησιών και η παύση των μυστηρίων, μέχρι να βρεθούμε πάλι εν όψει φρέσκων, επικίνδυνων καταστάσεων λόγω της συνεχιζόμενης διγλωσσίας!

“Όπως έχει ήδη τονιστεί, η μετάδοση των τρεχουσών εποχικών ιώσεων αναπνευστικού (κορονοϊού και γρίπης) γίνεται με σταγονίδια που εκπέμπονται από την στοματοφαρυγγική κοιλότητα και την μύτη πασχόντων. Γι’ αυτό συνιστώνται τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα. Οι συστάσεις αυτές φυσικά και δεν περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για λόγους θρησκευτικούς, μυστηριακούς ή μεταφυσικούς”. Αυτά λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί. Λέτε να είναι όλοι τους άπιστοι;

Κι αν ήταν τα πράγματα διαφορετικά, γιατί αναζητούσαν να συλλάβουν τον ιερέα που κοινωνούσε παράνομα τον κόσμο στο Κουκάκι μόλις πριν λίγες εβδομάδες;Γιατί πάνω στην όξυνση της κρίσης της πανδημίας οι ιερείς επέλεξαν τελικά τη συναίνεση ακόμη κι αν “χανόταν” το Πάσχα, όπερ και εγένετο;

Ξέρετε, στο τέλος της ημέρας, λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει κύριοι. Και λίγη υπευθυνότητα μαζί. Και εν κατακλείδι, καλό είναι οι λειτουργοί Υγείας να κρατούν τις προσωπικές τους απόψεις για τους ίδιους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα