Ζορίζεται ο Μητσοτάκης; Πετιέται ο Κασσελάκης και τον στηρίζει…

Διαβάζεται σε 4'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Στέφανος Κασσελάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης και Στέφανος Κασσελάκης EUROKINISSI

Τελικά, είναι πολύ τυχερός άνθρωπος ο Μητσοτάκης. Στην πιο δύσκολη, μέχρι τώρα, στιγμή του, πετάγεται ο Κασσελάκης και του προσφέρει ένα στήριγμα.

Γιατί κερδίζει ένα κόμμα δυο φορές τις εκλογές; Και πότε μια κυβέρνηση ανανεώνει με άνεση τη θητεία της; Στα ερωτήματα αυτά υπάρχουν δύο απαντήσεις.

Η πρώτη λέει ότι οι νίκες και η ανανέωση της θητείας οφείλονται στις ικανότητες του κόμματος και στην καλή απόδοση της κυβέρνησης αυτής. Η δεύτερη λέει ότι επιτυχίες αυτές οφείλονται στους αντιπάλους της.

Τι συμβαίνει με τη ΝΔ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη; Ίσως και τα δύο. Όμως, είναι αδιαμφισβήτητο ότι ευτύχησαν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο όλες τις αδυναμίες και τα μεγάλα λάθη των αντιπάλων τους. Το πιστοποιεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, στις οποίες καταβαραθρώθηκε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και κανένα άλλο δεν αναδείχτηκε ισχυρό.

Παρόλα αυτά, σε πολύ σύντομο διάστημα από τις εκλογές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαλτσάρει επικίνδυνα και τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ έχουν πάρει την κατηφόρα. Η μέχρι τώρα κυριαρχική θέση του πρωθυπουργού αμφισβητείται και είναι διάχυτη σε όλο το κυβερνητικό στρατόπεδο η αγωνία για το αποτέλεσμα των επικείμενων ευρωεκλογών.

Χωρίς να υπάρχει κάτι νέο, είναι φανερό ότι επέρχεται η λεγόμενη συσσώρευση αρνητικών γεγονότων: η τραγωδία των Τεμπών, η διαρροή των e-mails στην ευρωβουλευτή Ασημακοπούλου, το σκάνδαλο των υποκλοπών, το κύμα της ακρίβειας.

Η τελευταία εξέλιξη με την υπόθεση της «μονταζιέρας» στα Τέμπη επιδείνωσε την κυβερνητική εικόνα. Ακόμα κι αν τίποτα από τα αποκαλυφθέντα δεν ισχύει, η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο. Η περίφημη προπαγάνδα της, η οποία μεγαλουργούσε μέχρι πρότινος, αδυνατεί να επιβληθεί. Τα μέσα ενημέρωσης που την υποστηρίζουν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν, δεν μπορούν «να περάσουν τη γραμμή», όπως εύκολα έκαναν μέχρι τώρα. Διότι η αίσθηση ότι «κάτι βρώμικο έχει γίνει» είναι πολύ δυνατή και έχει παγιωθεί η πεποίθηση ότι επιχειρείται να κουκουλωθεί η τραγωδία.

Τα γεγονότα έχουν πάρει από κάτω την κυβέρνηση χωρίς η αντιπολίτευση να κουνήσει το δαχτυλάκι της. Κι αν αρχίσει να το κουνάει, μπορεί το δαχτυλάκι να γίνει χείρα βοηθείας για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Αλλά-φεύ!- άρχισε να κουνάει το δαχτυλάκι του ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο οποίος, μεταξύ εκπαίδευσης και παρέλασης στην Θήβα, εμπνεύστηκε τη …μεγαλειώδη ιδέα να ζητήσει την παραίτηση του Μητσοτάκη και τη διεξαγωγή εκλογών με παρουσία ξένων παρατηρητών! Το άκουσαν ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πίστευαν τα αφτιά τους.

Η πιο απλή εξήγηση είναι ότι ο Ανδρουλάκης «έκλεψε τη δόξα» με την πρόταση μομφής και ο Κασσελάκης έπρεπε να βρει κάτι πιο εξεζητημένο. Και βρήκε στο χειρότερο.

Πρώτον, το αίτημα της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί είναι σύνηθες, δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται σήμερα. Δεν προκαλεί καμιά εντύπωση. Αλλά όλα πρέπει να έχουν κάποιο μέτρο. Εκλογές έγιναν πριν από οκτώ μήνες, η κυβέρνηση επανεξελέγη άνετα και το κόμμα του Κασσελάκη καταβαραθρώθηκε. Σήμερα ένα κόμμα του 15% μπορεί να ζητάει ξανά εκλογές; Με ποιον στόχο; Αντί να αφήσει τα γεγονότα και το κλίμα να κάνουν τη δουλειά τους και να οδηγήσουν τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ σε συνεχή φθορά έως τις ευρωεκλογές, ο Κασσελάκης παίζει μόνος του σε διαγωνισμό αστεϊσμών.

Δεύτερον, στην Ελλάδα των 50 χρόνων της Μεταπολίτευσης τρία πράγματα δεν έχουν αμφισβητηθεί: οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ, τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και, πρωτίστως, τα αποτελέσματα των εκλογών. Κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός αρχηγός, ακόμα και στις πιο σκληρές εποχές των κομματικών συγκρούσεων (1977-1981, 1985-1989, 1989-1993 και 2015-20190), δεν έθεσαν θέμα νοθείας σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση. Σκοπεύει ο νυν αρχηγός του(εναπομείναντος) ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του να έρθουν «ξένοι παρατηρητές»; Θα πρόκειται για αποθέωση του καιροσκοπικού παραλογισμού.

Φυσικά, αυτές τις «εμπνεύσεις» (του ίδιου του κ. Κασσελάκη ή κάποιου ανόητου συμβουλάτορα) δεν πρόκειται να τις αφήσει ανεκμετάλλευτες ο κ. Μητσοτάκης αύριο στη Βουλή. Είναι ένα είδος σωσιβίου γι’ αυτόν. Αντί να απολογηθεί, όπως επιβάλλει η πρόταση μομφής, θα κάνει παιχνίδι με τις κασσελάκειες πάσες.

Τελικά, είναι πολύ τυχερός άνθρωπος ο Μητσοτάκης. Στην πιο δύσκολη, μέχρι τώρα, στιγμή του κι ενώ διαφαίνεται έντονη αποδοκιμασία του στις ευρωεκλογές, πετάγεται ο Κασσελάκης και του προσφέρει ένα στήριγμα.

Ο Μητσοτάκης δεν έχει παρά να κάνει πρωί-βράδυ κάτι σαν αυτό που έχει πει ο Γάλλος φιλόσοφος Βολταίρος: «Έχω κάνει μόνο μια προσευχή στο Θεό: κάνε τους αντιπάλους μου γελοίους. Και ο Θεός με εισάκουσε»….

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα