ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ''high tech'' αγελαδοτρόφος από το Κολχικό

Η ''high tech'' αγελαδοτρόφος από το Κολχικό

Η αγελαδοτρόφος Άννα Καρβουνίδου εξηγεί πώς μέσα από τη συσκευή του κινητού της τηλεφώνου, ελέγχει μια σειρά από κρίσιμες παραμέτρους στη ζωή των αγελάδων.

Μοναδικό στα Βαλκάνια σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης αγελάδων κρεοπαραγωγής εφαρμόζεται σε φάρμα στο Κολχικό Θεσσαλονίκης.

Η αγελαδοτρόφος Άννα Καρβουνίδου εξηγεί στην κάμερα, πώς μέσα από τη συσκευή του κινητού της τηλεφώνου, μπορεί και ελέγχει μια σειρά από κρίσιμες παραμέτρους, που σχετίζονται με την υγεία και την αναπαραγωγική ικανότητα των αγελάδων της εκμετάλλευσής της.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται από μια βάση δεδομένων η οποία τροφοδοτείται ασύρματα, όλο το 24ωρο, από αισθητήρες που βρίσκονται στο κολάρο των ζώων.

Αν και το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ζώων με χρήση κολάρων, είναι αρκετά διαδεδομένο σε γαλακτοπαραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, σε εκτροφή με αγελάδες κρεοπαραγωγής εφαρμόζεται πρώτη φορά τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ολόκληρη τη βαλκανική.

Σε συνδυασμό δε, και με ένα ειδικό ηλεκτρονικό «tag», που τοποθετείται στα ετοιμόγεννα ζώα, μπορεί και ειδοποιεί έγκαιρα τον κτηνοτρόφο για την έναρξη της διαδικασίας τοκετού, ώστε αν χρειαστεί να παρέμβει.

Παρότι ο χώρος της αγελαδοτροφίας παραμένει ανδροκρατούμενος, η κ. Καρβουνίδου όχι μόνο έχει καταφέρει να διαχειρίζεται, μαζί με τον εξάδελφο της και να εκσυγχρονίζει τη μονάδα, αλλά φροντίζει αυτή να έχει και αειφόρο προσανατολισμό, μειώνοντας το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, σε σχέση με τα παραγόμενα λύματα της εκτροφής.

Η εκμετάλλευση της κυρίας Καρβουνίδη αριθμεί σήμερα 175 αγελάδες αναπαραγωγής, αλλά στα σχέδιά της είναι να τη μεγαλώσει μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ώστε να φτάσει στις 250 μητέρες.

Εφαρμόζεται, επίσης, μερική καθετοποίηση της παραγωγής, αφού καλλιεργούνται και 700 στρέμματα με λειμώνες, καλαμπόκια και τριφύλλια, προκειμένου να καλύπτονται ορισμένες από τις ανάγκες διατροφής του κοπαδιού.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Θεσσαλονίκη
SHARE: