Κλεομένης Ζουρνατζής στο News24/7: “Μία πράξη ανθρωπιάς για το ιατρικό προσωπικό που δίνει τα μέγιστα”

Κλεομένης Ζουρνατζής στο News24/7: “Μία πράξη ανθρωπιάς για το ιατρικό προσωπικό που δίνει τα μέγιστα”
Ο Κλεομένης Ζουρνατζής στην κουζίνα του DIMITRIS VLAIKOS

Ο σεφ και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου "Cookoovaya", Κλεομένης Ζουρνατζής, μίλησε στο News24/7 για την πρωτοβουλία #cook4heroes, που έχει ως στόχο τη στήριξη στο προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς του κορονοϊού.

Όσο πιο δύσκολες είναι οι στιγμές, τόσο περισσότεροι είναι και οι άνθρωποι που θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους με όποιον τρόπο μπορούν. Ο κανόνας αυτός επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο τώρα που ο κόσμος περνάει μία σκληρή δοκιμασία, με την πανδημία του κορονοϊού να έχει εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας.

Μηνύματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς έρχονται από όλο τον κόσμο, όπως και από τη χώρα μας. Έξοχο παράδειγμα αποτελεί η πρωτοβουλία #cook4heroes, όπου τα τρία εστιατόρια Cookoovaya, Basegrill και Travolta στο πλαίσιο των Wise Food Stories, ενός θεσμού που δίνει μία πιο κοινωνική ματιά στο φαγητό, θέλουν να δείξουν έμπρακτα τη στήριξη τους στους επαγγελματίες υγείας για τη δύσκολη μάχη που δίνουν κατά του COVID-19.

Έτσι, φροντίζουν τρεις φορές την εβδομάδα να μαγειρεύουν για το προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς του κορονοϊού. Η ενέργεια αυτή πρόκειται να διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες, με τον Δήμο Αθηναίων να αναλαμβάνει τη διανομή των γευμάτων.

Το News24/7 επικοινώνησε με τον Κλεομένη Ζουρνατζή, σεφ και συνιδιοκτήτη του εστιατορίου Cookoovaya, ο οποίος αποτελεί έναν από τους εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος.

“Από την πλευρά μας μαζί με συναδέλφους και προμηθευτές σκεφτήκαμε μήπως μπορούσαμε να μαγειρεύουμε φαγητό και να το πηγαίνουμε στις κλινικές αναφοράς του COVID-19. Ένα γεύμα δηλαδή για το προσωπικό του νοσοκομείου, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Η κίνηση δεν έχει να κάνει με την έλλειψη φαγητού, γιατί οι άνθρωποι έχουν εκεί μέσα κουζίνες. Είναι μία πράξη ανθρωπιάς γι’ αυτό το επαγγελματικό γκρουπ που αυτή τη στιγμή δίνει τα μέγιστα σε αυτό το πράγμα το οποίο ζούμε. Έτσι ξεκινήσαμε μεταξύ μας, μιλήσαμε με συνεργάτες και προμηθευτές που ήταν και αυτοί διαθέσιμοι να βοηθήσουν και τώρα έχει μπει σε λειτουργία. Από χθες στέλνουν 80 γεύματα στο Σωτηρία και άλλα 80 στον Ευαγγελισμό, στην κλινική που ασχολείται με τον COVID-19″ ανέφερε για την έναρξη της πρωτοβουλίας ο σεφ Κλεομένης Ζουρνατζής.

Ετοιμασίες γευμάτων με όλα τα μέτρα ασφαλείας Ετοιμασίες γευμάτων με όλα τα μέτρα ασφαλείας

Στόχος της ενέργειας δεν είναι τόσο η απλή προμήθεια φαγητού στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, όσο μία ηθική στήριξη στο δύσκολο έργο τους: “Θέλουμε να δείξουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν είναι μόνοι τους, ότι τους σκεφτόμαστε, ότι μπορούμε και εμείς από την πλευρά μας να βελτιώσουμε στην καθημερινότητα τους, γιατί βρίσκονται 20 ώρες ο καθένας μέσα στο νοσοκομείο. Έτσι σκεφτήκαμε ένα πιάτο φαγητό λίγο πιο περιποιημένο, με περισσότερη αγάπη και φαντασία από αυτό που βρίσκουν και τρώνε στο νοσοκομείο ή από ένα σάντουιτς και μία τυρόπιτα που θα έπαιρναν από ένα ταχυφαγείο”.

Η δουλειά στην κουζίνα εν μέσω καραντίνας έχει αλλάξει και ο Κλεομένης Ζουρνατζής μας υπογράμμισε ότι όλα αυτά μας προϊδεάζουν για το μέλλον. “Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, γιατί σε ένα χώρο που δουλεύεις και μαγειρεύεις κινείσαι με μία ελευθερία. Τώρα ο τρόπος που προετοιμάζεις, ο τρόπος που είσαι εκεί πέρα, ο τρόπος που φτιάχνεις τα πράγματα, η απόσταση που έχεις με τον συνάδελφό σου, ο τρόπος που συνεργάζεσαι είναι εντελώς διαφορετικός, είναι σε ένα πλαίσιο εντελώς διαφορετικό. Αυτό σε βάζει σε μία άλλη στάση απέναντι στα πράγματα και σε κάνει να σκέφτεσαι τι έρχεται, ποιο είναι και το μέλλον. Αυτό θα αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στην κοινωνική μας ζωή, στο φαγητό, στην εστίαση και στον τρόπο που βγαίνουμε και διασκεδάζουμε”.

Διαφορετικό, ωστόσο, είναι και να μαγειρεύεις για εκείνους που δίνουν τα πάντα, προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές: “Μαγειρεύεις όπως θα μαγείρευες για τους δικούς σου ανθρώπους που θες να τους δώσεις το φαγητό σαν μία κίνηση ευγνωμοσύνης, αγάπης και ανθρωπιάς. Θέλεις να είναι όσο πιο νόστιμο μπορείς για να εκφράσεις το ευχαριστώ σου”.

Μηνύματα ευγνωμοσύνης φτάνουν ήδη από φίλους και πελάτες, οι οποίοι είναι θετικοί προς το σημαντικό αυτό εγχείρημα: “Οι πιο πολλοί σίγουρα είναι πελάτες και φίλοι μας. Γενικώς το μηνύμα που λάβαμε είναι, ότι καλό το χειροκρότημα, αλλά αυτό πιάνει περισσότερο τόπο. Γενικώς φίλοι, γνωστοί και πελάτες είναι πολλοί θετικοί και όλοι έχουν να πουν ένα καλό λόγο γι΄ αυτήν την πράξη που περισσότερο γίνεται για να κάνουμε κάτι από τη δική μας πλευρά”.

Το λογότυπο του cook4heroes Το λογότυπο του cook4heroes

Όπως όλα δείχνουν, η πρωτοβουλία αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση, αρκετοί σεφ και άλλα εστιατόρια έχουν δείξει θέληση, προκειμένου να συμβάλουν στην ενέργεια: “Είχαμε σκεφτεί να το κάνουμε πιο μαζικά, αλλά είναι δύσκολο γιατί ο Δήμος κάνει τη διανομή. Αυτή τη στιγμή έχουν ενδιαφερθεί πολλοί άνθρωποι, όπως ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Γιάννης Λουκάκος και ο Έκτορας Μποτρίνι. Εμείς δίνουμε φαγητό για 3 φορές την εβδομάδα, κοιτάμε μήπως μπορούν και αυτοί να βάλουν από μία ή δύο μέρες, ώστε να καλυφθούν και οι επτά μέρες της εβδομάδας. Φίλοι, συνάδελφοι και γνωστοί είναι θετικοί και θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν μπορεί να γίνει έτσι απλά, γιατί πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια από το Δήμο, οπότε θέλει μία διαδικασία”.

Σημαντική είναι και η βοήθεια και των προμηθευτών, αφού χωρίς αυτό τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα γινόταν πραγματικότητα.

“Επίσης, θέλω να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό, τους ανθρώπους που μας δίνουν τα τρόφιμα και τα μαγειρεύουμε, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα γινόταν τίποτα. Είναι οι εταιρείες «Φλωρίδης», Super Market «ΚΡΗΤΙΚΟΣ», «Νασόπουλος», «Κιβωτός του Δήμου», «Ευγενία Ιωάννα Κατσαρού», «Τρικαλινός», «Fashion Fruits», «Ark», «Provence Deli», ο φούρνος του Κώστα Ντάρλα, ο Χριστόφορος Πέσκιας με τα «Balthazar» και Different & Different», η «Bbpackaging» που φροντίζει για τη διανομή. Σίγουρα και τα άλλα εστιατόρια θα έχουν ανθρώπους που τους βοηθούν. Είναι πολλοί εκείνοι που συμμετέχουν με το ελάχιστο που μπορούν”, σημειώνει ο κ. Ζουρνατζής.

Τέλος, ο Κλεομένης Ζουρνατζής έστειλε το δικό του μήνυμα για τους δύσκολους καιρούς τους οποίους ζούμε: “Να είμαστε όλοι γεροί, δυνατοί ψυχολογικά, να ακούμε την οδηγία και να μην κάνουμε του κεφαλιού μας. Να επιστρέψουμε όλοι δυνατοί στις θέσεις μας, να ξεκινήσουμε ξανά να φτιάχνουμε τις ζωές μας, όπως ήταν πριν, αν όχι και καλύτερα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα