Παναγία των Παρισίων: Η αποκατάσταση δεν αλλοιώνει τα γοτθικά πρότυπα του ναού

Παναγία των Παρισίων: Η αποκατάσταση δεν αλλοιώνει τα γοτθικά πρότυπα του ναού
AP Photo/Thibault Camus

Όπως ανακοινώθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο κώνος του καθεδρικού ναού θα αποκατασταθεί με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του 19ου αιώνα.

Συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης της μεγάλης φθοράς που υπέστη η Παναγία των Παρισίων τον περσινό Απρίλιο, με ένα θέμα που είδε διχάσει, προκαλώντας σωρεία συζητήσεων το τελευταίο διάστημα να λήγει μετά από απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν, όσον αφορά στη συνέχιση και το ύφος της ανοικοδόμησης.

Αυτό έχει να κάνει με τον πυργίσκο, την αιχμηρή οροφή του καθεδρικού ναού, ο οποίος εν τέλει θα αποκατασταθεί βάσει του σχεδιασμού του 19ου αιώνα, ακολουθώντας το γοτθικό ύφος και όχι τα μοντέρνα πρότυπα που είχαν “πέσει” στο τραπέζι ως σκέψη. Βέβαια, ο Μακρόν είχε αφήσει πρόσφατα να εννοηθεί ότι ήταν υπέρ μίας πιο σύγχρονης “πινελιάς”, ωστόσο, εν τέλει αποφασίστηκε να μην αλλοιωθεί η αρχική μορφή αφού κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε την ολοκλήρωση των έργων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θέλει αυτά να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2024, συνεπώς μία αλλαγή στο αρχιτεκτονικό στιλ του ναού θα ήταν τροχοπέδη. Να σημειωθεί πως ο πρώτος κώνος του ναού χτίστηκε τον 13ο αιώνα, που αφαιρέθκε τον 18ο, για να αντικατασταθεί έναν χρόνο μετά. Αυτή του την μορφή θα ακολουθήσει και η αποκατάστασή του, πράγμα βέβαια που είχε διχάσει τους αρχιτέκτονες, με την ανάγκη για πιο άμεση ολοκλήρωση των έργων να είναι και ο “ρυθμιστής” για την τελική απόφαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version