Σπάνιο άλογο που κινδυνεύει με εξαφάνιση ίσως διασωθεί χάρη στην τεχνολογία

Σπάνιο άλογο που κινδυνεύει με εξαφάνιση ίσως διασωθεί χάρη στην τεχνολογία
Το νεογέννητο άλογο Suffolk Punch με τη μητέρα του Nottingham Trent University / www.ntu.ac.uk

Ελπίδες για τη διάσωση του σπάνιου είδους αλόγων με το όνομα "Suffolk Punch". Κατάφεραν να προσδιορίσουν το φύλο του, ώστε να μπορέσει να αναπαραχθεί.

Θηλυκό άλογο του είδους Suffolk Punch έγινε το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο που γεννήθηκε με τη χρήση τεχνολογίας για τον προσδιορισμό του φύλου του.

Όπως αναφέρει το BBC, το νεογέννητο θηλυκό άλογο, που γεννήθηκε στο Whitchurch στο Shropshire, σχεδιάστηκε με τη χρήση σπέρματος φύλου.

Το είδος Suffolk Punch θεωρείται σπάνιο, καθώς υπάρχουν λιγότερα από 72 θηλυκά στο Ηνωμένο Βασίλειο και λιγότερα από 300 σε όλο τον κόσμο.

Η νέα αυτή καινοτόμα μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σώσει το συγκεκριμένο είδος ζώου, το οποίο κινδυνεύει από εξαφάνιση και έχει περιγραφεί ως “πιο σπάνιο από τα πάντα“.

Η τεχνολογία επιτρέπει την επιλογή και γέννηση θηλυκών αλόγων Suffolk Punch, που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του πληθυσμού και της αναπαραγωγής τους πιο γρήγορα.

Ο Tullis Matson, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της Stallion AI Services, όπου γεννήθηκε το άλογο δήλωσε ότι πρόκειται για “φανταστικά νέα” για όλα τα σπάνια είδη ζώων.

“Πέρυσι, ότι υπήρχαν περίπου 35 νεογέννητα, τα 19 ήταν αρσενικά και τα 14 θηλυκά. Το αρσενικό φύλο τείνει να επικρατεί και χρειαζόμαστε περισσότερα θηλυκά, ώστε να μπορούν να αναπαράγονται”, ανέφερε.

Ο Christopher Price, διευθύνων σύμβουλος του Rare Breed Survival Trust, δήλωσε: “Είναι τεράστια είδηση για όσους ενδιαφέρονται για τη διατήρηση του συγκεκριμένου είδους”.

Τέλος, ο Δρ Gareth Starbuck, επικεφαλής των επιστημών των ζώων και των ιπποειδών στο Πανεπιστήμιο του Nottingham Trent, ο οποίος έχει το άλογο που γέννησε το θηλυκό, δήλωσε:

“Αυτή η γέννηση μας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα για να εξασφαλίσουμε το μέλλον των αλόγων Suffolk Punch, αλλά και όλων των ζώων που είναι υπό εξαφάνιση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα