Τα δελφίνια έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας με τους ανθρώπους

Τα δελφίνια έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας με τους ανθρώπους
man dancing with dolphin in blue water pool Shutterstock

Νέα μελέτη κατέδειξε ότι άνθρωποι και δελφίνια "μοιράζονται" μεταξύ άλλων την υψηλή δημιουργικότητα, την περιέργεια, την έλλειψη προτεραιότητας της ευτυχίας των άλλων έναντι της δικής μας και την κοινωνικότητα.

Τα δελφίνια, υποστηρίζει νέα μελέτη ψυχολογίας, φαίνεται πως έχουν εξαιρετικά παρόμοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας και συμπεριφοράς με τους ανθρώπους, ρίχνοντας φως στον τρόπο που λειτουργούν αυτά τα πανέξυπνα ζώα.

Πέντε από τα χαρακτηριστικά που τείνουν να μοιράζονται τα δελφίνια με τους ανθρώπους είναι η ανοιχτότητα, η συνείδηση, η νευρικότητα, η εξωστρέφεια και η δυνατότητα συμφωνίας.

Στην πρόσφατη μελέτη για τα δελφίνια που δημοσιεύθηκε στο Journal of Comparative Psychology, οι ερευνητές εξέτασαν 134 διαφορετικά δελφίνια σε οκτώ διαφορετικές τοποθεσίες ανά τον κόσμο.

Το αποτέλεσμα κατέδειξε τα κοινά ανθρώπων-δελφινιών που θα μπορούσαμε να τα εντοπίσουμε μεταξύ άλλων και στην υψηλή δημιουργικότητα ή περιέργεια, έλλειψη προτεραιότητας της ευτυχίας των άλλων έναντι της δικής μας και κοινωνικότητα.

Τέτοια γνωρίσματα συζητούνται συχνά στην κλινική ψυχολογία. Οι ψυχολόγοι προσωπικότητας, όπως ο Jordan Peterson, σημειώνουν ότι η προτεραιοποίηση του εαυτού που βρίσκεται υψηλά στα δελφίνια, για παράδειγμα, είναι τυπική σε άτομα που ζητούν μεγάλες αυξήσεις στην εργασία, ενώ κάποιος με το αντίθετο γνώρισμα συχνά δυσκολεύεται να ανέβει τις εταιρικές σκάλες.

Τα δελφίνια απέκλιναν από άλλα θηλαστικά ήδη πριν από 95 εκατομμύρια χρόνια, κάτι που επιτρέπει στους εξελικτικούς ψυχολόγους να τοποθετήσουν την εφαρμογή των 5 βασικών κοινών με τους ανθρώπους τόσο πίσω. Γνωρίζουν, ουσιαστικά, ότι η εξέλιξη αυτών των χαρακτηριστικών μπορεί να συμβεί παρά τις μεγάλες διαφορές στο περιβάλλον, όπως η διαμονή στη γη ή στο νερό, και στην κοινωνική οργάνωση, σύμφωνα με το Good News Network.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα