ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Απέραντο σινεμά το Βερολίνο - Βλέπουν ταινίες από τα παράθυρά τους!

Άνθρωποι που παρακολουθούν μια προβολή
Άνθρωποι που παρακολουθούν μια προβολή UNSPLASH

Πράξη αλληλεγγύης προς τους καλλιτέχνες στο Βερολίνο - Δημιουργήθηκε το πρώτο δωρεάν σινεμά, με προβολές σε αυλές, σε όλη την πόλη.

Σύμφωνα με το guardian.com, στο Βερολίνο έλαβε χώρα ένα ιδιαίτερα καινοτόμο και ξεχωριστό project για την υποστήριξη των καλλιτεχνών. Το "Windowflicks project", όπως ονομάστηκε, είναι ένα "φεστιβάλ" ταινιών στις αυλές της πόλης.

Οι διοργανωτές πρόβαλλαν δωρεάν προβολές ταινιών σε τοίχους σε όλο το Βερολίνο, προς ένδειξη αλληλεγγύης για τους κινηματογράφους που απειλούνται από τον κορονοϊό.

Αυτό το νέο "πείραμα" επαναπροσδιορίζει τον όρο «home cinema», ενώνοντας τις τοπικές κοινότητες μέσα σε μια περίοδο απομόνωσης, μέσω του κινηματογράφου.

Στο έργο γίνεται σε συνεργασία με τη τοπική επιχείρηση, Knalle Popcorn, η οποία συνδράμει διανέμοντας δωρεάν ποπ κορν στους κατοίκους πριν από τις ταινίες.

«Η ιδέα μας ήταν να δείξουμε ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να εγκλωβίζονται πίσω από ψηφιακές οθόνες, μπορούν να πάνε και να ανοίξουν τα παράθυρά τους και να παρακολουθήσουν κάτι μαζί με τη γειτονιά τους», λέει ο Olaf Karkhoff, διευθύνων σύμβουλος της Meta Grey, της αρχιτεκτονικής και εταιρείας φωτισμού πίσω από το project.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι έχει μεγάλες φιλοδοξίες να επεκτείνει το έργο για να υποστηρίξει μουσικούς και καλλιτέχνες που έχουν πληγεί σκληρά από το ξέσπασμα Covid-19.

Ο Karkhoff επίσης δήλωσε ότι : «Θα θέλαμε να κάνουμε προβολές σε 100 αυλές ταυτόχρονα στο Βερολίνο, και όχι μόνο να δείξουμε ταινίες αλλά και να κάνουμε συναυλίες. Συζητούμε με πολλούς συνεργάτες για να φτάσουμε εκεί, καθώς είναι δύσκολο και επίσης ακριβό. Θέλω όλοι από την πλουσιότερη περιοχή έως την φτωχότερη να έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό ».

Η διαδικασία δεν είναι περιοριστική καθώς, οι κάτοικοι του Βερολίνου μπορούν να στείλουν ένα email στους διοργανωτές, για να ζητήσουν από τον κινηματογράφο να έρθει σε αυτούς. Η μόνη προϋπόθεση είναι, ότι οι θεατές της ταινίας είναι απαραίτητο να ζουν σε ένα τετράγωνο με τουλάχιστον 20 διαμερίσματα, που θα βλέπουν στον ίδιο κενό τοίχο.

Στο project έχει λάβει μέρος και ο Wm Wenders, ένας από τους πιο γνωστούς film-makers της Γερμανίας, προσφέροντας την ταινία του Wings of Desire δωρεάν. Ο ίδιος μάλιστα παροτρύνει τον κόσμο να κάνει δωρεές μέσω ενός βίντεο-μηνύματος που παίζει πριν τη προβολή κάθε ταινίας.

Το project δημιουργήθηκε μέσα σε μια πραγματικότητα όπου οι γερμανικοί κινηματογραφικοί σύλλογοι σε εθνικό επίπεδο απαιτούν οικονομική υποστήριξη από πολιτικούς. Το Windowflicks ενθαρρύνει τις δωρεές μέσω μιας εκστρατείας που ονομάζεται Fortsetzung Folgt (To Be Continued), η οποία στοχεύει να συγκεντρώσει 730.000 ευρώ (648.000 £) για τους κινηματογράφους στη γερμανική πρωτεύουσα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Κορονοϊός, Σινεμά, κινηματογράφος
SHARE: