Ο Δημήτρης Τσοβόλας δεν τα έδωσε όλα

Ο Δημήτρης Τσοβόλας δεν τα έδωσε όλα
Ο Δημήτρης Τσοβόλας Eurokinissi

Τριάντα τρία χρόνια μετά το 'Τσοβόλα δώσ'τα όλα' του Ανδρέα Παπανδρέου σε προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ το 1989, εξακολουθεί να διατηρείται ο μύθος που θέλει τη φράση να είναι χαρακτηριστική της οικονομικής ασυδοσίας. Ο Τσοβόλας επέμενε πως δεν είναι αυτή η αλήθεια. Τι λένε τα στοιχεία.

Πριν το ‘μαζί τα φάγαμε’ στην κορυφή της λίστας με ατάκες Ελλήνων πολιτικών που είχαν ξεχωριστή θέση στο θυμικό των πολιτών αυτής της χώρας ήταν το ‘Λεφτά υπάρχουν’. Και πιο πριν το ‘Τσοβόλα δώσ’ τα όλα’, το οποίο μνημονεύεται 33 χρόνια αργότερα, ως χαρακτηριστική ατάκα της οικονομικής ασυδοσίας.

Η ιστορία έχει ‘γράψει’ πως την είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι, το 1989.

Τότε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είχε συμπληρώσει μια οκταετία ως κυβέρνηση, εν τούτοις είχαν προκύψει κάποια θέματα (και σκάνδαλα) οικονομικής φύσεως, που εν τέλει στοίχισαν τις εκλογές που έγιναν δυο μήνες αργότερα. Υπουργός Οικονομικών ήταν ο Δημήτρης Τσοβόλας, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών. Εν τούτοις, υπάρχει μια παρανόηση.

Τι είχε προηγηθεί

Από το 1981 έως το 1985, δηλαδή στην πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπήρχαν αυξήσεις μισθών και συντάξεων, επιδόματα, διορισμοί κρατικοποιήσεις εταιριών και γενικά, έναν ‘άνοιγμα’ προς τον λαό που οδήγησε σε οριακό σημείο. Του τύπου που πριν το repeat του 1985 ο τότε διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, Δημήτρης Χαλικιάς είχε παρουσιάσει στους κυβερνώντες τους λόγους που ή θα άλλαζαν τακτική ή θα οδηγούμασταν στην πτώχευση, ως έθνος.

Φωτό αρχείου, ο Ανδρέας Παπανδρέου στο γραφείο του

Στις 26/7 του 1985, ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές ο Κώστας Σημίτης αντικατέστησε τον Γεράσιμο Αρσένη, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου να αναλάβει αυτό που πέρασε στην ιστορία ως ‘πρόγραμμα σταθερότητας’. Είχε διάρκεια δυο χρόνων και στόχο των ‘σφίξιμο’ των λουριών. Δηλαδή, οι μειώσεις όσων είχαν αυξηθεί στο προηγούμενο διάστημα, οι ιδιωτικοποιήσεις και η εύρεση τρόπων που θα έπειθαν τους ξένους επενδυτές να ασχοληθούν με την Ελλάδα. Ένα χρόνο μετά (1986) ο κ. Χαλικιάς επέστρεψε με νέες επισημάνσεις που ήθελαν όσα είχαν αποφασιστεί να μην επαρκούν. Είχε να προτείνει και ‘διαρθρωτικές αλλαγές’, με όσα πρότεινε τότε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για παράδειγμα, τη διψήφια μείωση των μισθών σε μια διετία.

Το ‘σταθεροποιητικό πρόγραμμα της οικονομίας’ ένα πρόγραμμα λιτότητας εφαρμόστηκε τον Οκτώβριο του 1985 και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις -και απεργίες. Ο Αρσένης είχε κάνει λόγο για ‘ιδεολογική μεταστροφή’ που ‘στηρίζεται στην εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων’.

Για την ιστορία, η θητεία του Σημίτη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έληξε -με εξαναγκασμό σε παραίτηση- μετά 2 χρόνια και 4 μήνες (25/11/87), με τη δημοφιλία του ΠΑΣΟΚ να έχει ‘πέσει’ στα τάρταρα. Για τη θέση ο Παπανδρέου διάλεξε τον Δημήτρη Τσοβόλα, ενώ εξήγγειλε το τέλος της τριετούς λιτότητας -με το διορισμό 180.000 δημοσίων υπαλλήλων σε ένα μήνα.

Ο ίδιος είχε μιλήσει για την περιβόητη φράση το Μάιο του 2019, σε εκπομπή του One TV. “Τριάντα χρόνια ζητούσα να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, για αυτό το ψεύτικο σύνθημα που δεν είχε καμία σχέση με την οικονομία. Είχα πει όποιος μου το ζητήσει, θα ανταποκριθώ αμέσως με στοιχεία, όχι με κουβέντες. Όχι μόνο δεν έδωσα μια δραχμή, σε όλο το προεκλογικό εξάμηνο του 1989, αλλά αντίθετα συγκράτησα τις δαπάνες”.

Θύμισε πως ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε διευκρινίσει πως επρόκειτο για ένα ευφυολόγημα “γιατί εγώ δεν ήμουν εκεί, στη συγκέντρωση -ήμουν στη Βουλή και περνούσα νομοσχέδιο. Ο κόσμος με αγαπούσε, παρ’ ότι ήμουν οκτώ χρόνια Υπουργός Οικονομικών και φώναζε το όνομα μου από κάτω. Ο Παπανδρέου που συνήθιζε από πάνω να ανοίγει διάλογο με το πλήθος, είπε αυτή τη φράση, χωρίς να έχει σχέση με τα οικονομικά. Τον θεωρούμε τόσο βλάκα το μακαρίτη να πει προεκλογικά, από το μπαλκόνι στον Υπουργό Οικονομικών του να δώσει χρήματα;”.

Σε συνέντευξή του στην ‘Καθημερινή’ είχε προσθέσει και ότι “ήμουν δημοφιλής, γιατί ο κόσμος ήξερε πως διαχειρίζομαι έντιμα τα δημόσια οικονομικά και έδινα μάχες για μια πιο δίκαιη διανομή, αλλά και κατά της σκευωρίας για την εμπλοκή μας στο σκάνδαλο Κοσκωτά” και τόνισε πως δεν έδωσε έστω μια παροχή το πρώτο εξάμηνο του ’89 -από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή έως τις εκλογές-, με την αύξηση των δαπανών να περιορίζεται στο 14%.

Όποιος βρει μια απόφαση μου, που να δείχνει ότι έκανα οποιαδήποτε παροχή το πρώτο εξάμηνο του 1989, θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη” επαναλαμβάνει σε αυτά τα 30 χρόνια ο Τσοβόλας. Αλλά δεν έχει εμφανιστεί κάποιος να παρουσιάσει σχετικά στοιχεία. “Είχα αρνηθεί να υπογράψω αυξήσεις στα μισθολόγια στρατιωτικών και αστυνομικών, καθώς δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό” έχει επισημάνει. Την ίδια ώρα, το 1989 μονιμοποιήθηκαν 47.000 έκτακτοι δημόσιοι υπάλληλοι και καθιερώθηκε το επίδομα γάμου και στους άγαμους, εφόσον είχαν παιδιά.

*Σε παλαιότερο κείμενο του NEWS 24/7 μπορείτε να δείτε ακριβώς πώς επηρέασε το οικονομικό μέλλον της Ελλάδος η διακυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα