Η διαδρομή του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Διαβάζεται σε 2'
Η διαδρομή του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Με την αφορμή της υποψηφιότητάς του για την αρχηγία της ΝΔ, το News 24/7 σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο(Pics+Vid)

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου του 1953 στην Αθήνα. Κατάγεται από Αρκαδία και Ηλεία. Είναι έγγαμος, με τη Βίβιαν Σπανούδη και έχουν μαζί δύο γιούς.

Σπουδές και Διπλωματικό Σώμα

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή της Αθήνας και ειδικεύθηκε σε ευρωπαϊκά θέματα και στους Διεθνείς Οργανισμούς. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

Το 1980 αποφοιτά από τη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και εντάσσεται στο Διπλωματικό Σώμα.

Ξεκινά η πολιτική του σταδιοδρομία

Το 1993 παραιτείται από τη Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και συμμετέχει στις Εθνικές Εκλογές του Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου, κατερχόμενος ως υποψήφιος Βουλευτής στην Α’ Αθηνών, όπου και εκλέγεται.

Το 1994, ο τότε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Έβερτ, τον προτείνει για το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων, θέση στην οποία εκλέγεται τον Οκτώβριο του ιδίου χρόνου και την οποία κατείχε για 8 ολόκληρα χρόνια, ύστερα από δύο διαδοχικές εκλογικές νίκες. Τον διαδέχθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η σύντομη ύπαρξη του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών

Το 2001 προχωρά στην ίδρυση δικού του κόμματος, με τίτλο “Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών” (ΚΕΠ).

 

Τον Ιούνιο του 2002, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του ΚΕΠ, επικαλούμενος τη δυσκολία για την ανάπτυξη νέου πολιτικού χώρου λόγω του δικομματισμού και τα οικονομικά προβλήματα του κόμματος. Μετά την αναστολή της λειτουργίας του ως κόμμα, το ΚΕΠ μετατράπηκε σε Κίνηση Πολιτικού Προβληματισμού και Παρέμβασης.

Τον ίδιο χρόνο ιδρύει την “Παγκόσμια Ένωση Ολυμπιακών Πόλεων”, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Λοζάννη) και το “Παγκόσμιο Ινστιτούτο για τη Διπλωματία των Πόλεων”.

Επιστροφή στη ΝΔ και υπουργοποίηση

Το 2004, παραμονές των εθνικών εκλογών του 2004 επανεντάσσεται στη Νέα Δημοκρατία και ξανακατεβαίνει στην Α’ Αθήνών και εκλέγεται πρώτος βουλευτής, στις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Παράλληλα, ορίζεται Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης στη νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή.

Το 2006, με τον ανασχηματισμό της 14ης Φεβρουαρίου, ορίζεται Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το 2007 επανεκλέγεται βουλευτής στην πρώτη Περιφέρεια Αθηνών, στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου και ορίζεται στη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πάλι, Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τον Οκτώβρη του 2009 ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα