Αφγανιστάν: Αποχώρηση των Αμερικανικών από τη βάση “Μπαγκράμ”, μετά από 20 χρόνια

Αφγανιστάν: Αποχώρηση των Αμερικανικών από τη βάση “Μπαγκράμ”, μετά από 20 χρόνια
@2021 Shutterstock

Αποχωρούν οι Αμερικανές δυνάμεις, ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια, από το αεροδρόμιο Mπαγκράμ, που αποτελούσε τη σημαντικότερη βάση του Αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν.

Oι τελευταίες Αμερικανικές και Νατοϊκές δυνάμεις εγκαταλείπουν την αεροπορική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν, που ήταν το κέντρο του πολέμου για περίπου 20 χρόνια.

Η αεροπορική βάση Μπαγκράμ , παραδόθηκε στην Εθνική Ασφάλεια του Αφγανιστάν και στις Δυνάμεις Άμυνας, όπως διέρρευσαν ανώνυμες αμερικανικές πηγές στο AP. Η απόσυρση από το αεροδρόμιο Μπαγκράμ αποτελεί ένδειξη ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν φύγει από το Αφγανιστάν ή βρίσκονται σε αναχώρηση, πολύ νωρίτερα από την υπόσχεση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, για πιθανή αποχώρηση έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Ο ανώτατος διοικητής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, στρατηγός Μίλερ συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν, Άσφι Γκάνι και σύμφωνα με ένα tweet από το προεδρικό παλάτι, οι δύο συζήτησαν «τη συνεχιζόμενη αμερικανική βοήθεια και συνεργασία με το Αφγανιστάν, ιδίως στην υποστήριξη των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας».

Μάλιστα οι ΗΠΑ έχουν ήδη δεσμευτεί να πληρώνουν σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2024 για τη χρηματοδότηση των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργού Άμυνας, Φουάντ Αμάν, είπε ότι ο στρατός του Αφγανιστάν θα προστατεύσει τη βάση και θα τη χρησιμοποιήσει για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Είχε γίνει ξεκάθαρο ήδη από την ανακοίνωση που υπήρξε στα μέσα Απριλίου, περί τερματισμού του “αιώνιου πολέμου” από τις ΗΠΑ, ότι η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών και των περίπου 7.000 συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ θα γινόταν κοντά στις 4 Ιουλίου, την Ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας.

Οι περισσότεροι στρατιώτες του ΝΑΤΟ, έχουν ήδη αποχωρήσει με χαμηλούς τόνους, σε αντίθεση με τη δραματική και δημόσια επίδειξη δύναμης, όταν οι συμμάχοι του ΝΑΤΟ παρατάχθηκαν να υποστηρίξουν την εισβολή των ΗΠΑ το 2001.

Οι Ταλιμπάν χαιρέτισαν επίσης την αμερικανική απόσυρση από το αεροδρόμιο Μπαγκράν. Σε ένα tweet του εκπροσώπου τους, χαρακτήρισαν την αποχώρηση «θετικό βήμα», προτρέποντας την «απόσυρση ξένων δυνάμεων από όλα τα μέρη της χώρας», δεδομένου πως η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε υπογράψει συμφωνία με τους Ταλιμπάν, που υποσχόταν να αποσύρει όλα τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πότε θα αποχωρήσει και ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης από το Αφγανιστάν, καθώς σύμφωνα με το AP, ένας από τους λόγους είναι το ότι η προστασία του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία για την προστασία του αεροδρομίου μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης στο Αφγανιστάν και ενδεχομένως των Ηνωμένων Πολιτειών, η αποστολή φαίνεται να πρέπει να συνεχίσει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα