Η προειδοποίηση της Αθήνας στη Βόρεια Μακεδονία για το Euro

Η προειδοποίηση της Αθήνας στη Βόρεια Μακεδονία για το Euro
Οπαδοί της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro 2021 Koen van Weel/Pool via AP

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις Ζάεφ για “μακεδονική εθνική ομάδα”, η ελληνική κυβέρνηση καλεί σε εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αποτελεί και κριτήριο για την πορεία ένταξης στην ΕΕ.

Το Euro φέρνει ξανά τη Νέα Δημοκρατία σε λεπτή θέση όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς αφενός καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να την εφαρμόσει, αφετέρου υπενθυμίζει τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της γειτονικής χώρας, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε: “Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και του πνεύματος αυτής. Καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από διχαστική ρητορική και μάλιστα για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όσο αυτό του ποδοσφαίρου και της συμμετοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro”.

Υπενθύμισε ότι οι επιφυλάξεις της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών αφορούσαν τη χρήση του όρου “μακεδονικός” για τη γλώσσα και την εθνική ταυτότητα και προειδοποίησε: “Όλα αξιολογούνται και ο χρόνος που θα έρθουν προς κύρωση τα πρωτόκολλα στην ελληνική Βουλή”.

Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση αφήνει ακόμη πιο πίσω τη συζήτηση για τα πρωτόκολλα, που έχουν προκαλέσει και εσωκομματικό ζήτημα στη ΝΔ.

Στο ειδικότερο ερώτημα, εάν η Αθήνα θα θέσει ζήτημα για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, εφόσον συνεχίσει να παραβιάζεται το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών, η κ. Πελώνη απάντησε πως: “Ολα αξιολογούνται και η καλή τη πίστη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί ένα κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της χώρας”.

Σημειωτέον πάντως ότι ο κ. Ζάεφ δεν αναφέρθηκε σε “εθνική ομάδα της Μακεδονίας”, αλλά σε “μακεδονική εθνική ομάδα”, δηλαδή χρησιμοποίησε το επίθετο “μακεδονικός”, επιχειρώντας προφανώς να κινηθεί στα όρια της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα